HAYDAR ŞENGÜL
ADANA (GÜNAYDIN) – Adana’nın en eski balıkçı esnaflarından Çobanlar Balıkçılık şirketinin sahibi Abdurhalim Çoban, balıkçılık sektörünün birkaç kişinin tekeline girdiğini belirterek, “Hamsi sezonunda hamsi yok. Çünkü bu işin tekelini yapanlar piyasaya sürmüyor. Olanlar da ellerindeki dondurulmuş hamsileri satıyor.” dedi
Babasının 50, kendisinin de 20 yıldır balıkçılıkla uğraştığını anlatan Abdurhalim Çoban, “Vatandaşların ucuz diye en çok tükettiği balık hamsi ama piyasada hamsi yok. Türkiye’nin balık ihtiyacının çoğunu, neredeyse yüzde 50’sinden fazlasını karşılayan Karadeniz’de balıkçılar bu sezon orta direk yani gariban vatandaşların dört gözle beklediği ucuz protein deposu hamsiyi yakalıyor ama vatandaşa ulaşımında sorun çıkıyor. Hamsi piyasaya az sürülünce fiyatı pahalanıyor. Pahalı olunca da vatandaş alamıyor. Hamsinin az olması bizi kara kara düşündürüyor vatandaş istiyor ama elimizde hamsi yok.” diye konuştu
Balıkçılık sektöründeki tekelin esnafı da olumsuz etkilediğini vurgulayan Abdurhalim Çoban, “Levrek, çupra, mercan, barbun, sardalya ve kefal üretimi desteklenmeli. En azından levrek ve çupra üretimi daha çok geliştirilmeli. Ürün ne kadar çok olursa fiyatı da o kadar ucuz olur. Dolayısıyla vatandaşlarımız sofralarında ucuz balık yer.” şeklinde konuştu
Öte yandan, Çobanlar Balıkçılık şirketinin sahibi Abdurhalim Çoban, Balıkçılar Pazarı’nda Seyhan Belediyesi tarafından yapılan çalışmaların da esnafı olumsuz etkilediğini söyledi.
‘Balıkçı pazarı yıkıldı yıkılacak’ dedikodularının işlerini olumsuz etkilediğini vurgulayan Çoban, “Vatandaşlar pazarın yıkılıp yıkılmadığını bilmiyor. Balıkçılar pazarı yıkıldı diye kimse gelmiyor. Balıkçılar pazarı konusunda ne yapılacaksa bir an önce yapılmalı, yoksa bu işten esnaf olumsuz etkileniyor.” şeklinde konuştu
Yorumlar
Kalan Karakter: