ADANA (GÜNAYDIN) – Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, son günlerde sıklıkla gündeme gelip hayvan varlığı ve toplum sağlığını tehlikeye düşüren şarbon hastalığını Meclis gündemine taşıdı.
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü'nce yurt dışından hayvan ithalatıyla birlikte ortaya çıkan şarbon hastalığına dikkat çekip derhal hayvan ithalatına son verilmesini isteyen Ayhan Barut, "Şarbon hastalığı şüphesiyle hastanelere başvuran vatandaşlarımızdan pek çok kişiye hastalığın bulaştığı ve müdahale edildiği, olay bölgelerinin karantina altına alındığı söyleniyor. Ülkemize ithal hayvanlarla girdiği değerlendirilen şarbon hastalığı hem hayvan varlığımızı hem de toplum sağlığımız için çok ciddi derecede tehdit oluşturuyor" dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunan Ayhan Barut, "Hayvan ithalatı sona erdirilmeli, koruyucu hizmetler devreye sokulmalı, yeterli Veteriner Hekim, Gıda, Su Ürünleri ve Ziraat Mühendisleri istihdam edilerek çok acil önlem alınmalı" diye konuştu.
Hayvan sağlığı, hayvan varlığı ve gıdanın ülkemiz için stratejik bir alan olduğuna vurgu yapan CHP Adana Milletvekili Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şöyle devam etti: "Söz konusu alanda çok önemli işlevi olan veteriner hekimlikte son zamanlarda yaşatılan dejenerasyon durdurulmalı, çeşitli adlar altında veteriner hekimlik yetkilerini kullanan bölümler, yetersiz altyapıyla açılan Veterinerlik Fakülteleri kapatılmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yıllardır hayvan ve toplum sağlığı için mücadele eden her kademedeki birikimli veteriner hekimler işin merkezinde olmalıdır. Ülkemizde Veteriner Hekim ile Ziraat – Gıda ve Su Ürünleri Mühendisi alanında oldukça deneyimli, mesleki bilgi ve tecrübeye sahip insan gücümüz bulunmaktadır. Bu kişiler aktif bir şekilde söz konusu hastalıkların bertarafı ve koruyucu hizmetlerin verilmesinde değerlendirilmesi gerekiyor. Veteriner hekimlerin yanı sıra Ziraat – Gıda ve Su Ürünleri Mühendisliği mezunu atama bekleyen meslektaşlarımız acilen istihdam edilmelidir. Veteriner hekimlerle birlikte sağlık personeli özlük hakları konusunda da ayrımcılığa tabi tutulmadan birlikte çalışmalı." Barut, yasal olarak ilgili resmi kurumlar koruyucu hekimlik tedbirleri alırken sahada çalışan veteriner hekimler, Su Ürünleri, Gıda ve Ziraat Mühendisleri'nin denetim için yetkilendirmelisini istedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: