Besiciler ve yetiştiricilerin sorunları MECLİS GÜNDEMİNDE
Ayhan Barut, yüksek üretim maliyeti altında ezilen besici ve yetiştiricilere çözüm bulunmasını istedi, “Bir kilogram süt ile 1.5 kilogram yem alınabilmeli" dedi
Yayınlanma :
15.04.2021 10:27
Güncelleme :
15.04.2021 10:27


SORU ÖNERGESİ VERDİ
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi sunan Ayhan Barut, şöyle konuştu:
"Artan girdiler nedeniyle binbir emekle yetiştirdiği küçükbaş ya da büyükbaş hayvanını satarak yem almaya çalışan üreticilerimiz mağdur. Hızla üretimden uzaklaşıyor. Bu nedenle hayvancılık bitme noktasına gelirken, ülkemizin hayvan varlığı da azalıyor. Türkiye’de yaklaşık olarak yıllık 25 milyon ton karma yem üretiliyor. Ortalama rakamlarla ifade edersek, bunun 14 milyon tonu büyükbaş ve küçükbaş yemi, 10 milyon tonu kanatlı hayvan yemi ve 1 milyon tonunu da diğer yemler oluşturuyor. Yaklaşık olarak yem sektörünün 50 milyar liralık bir cirosu bulunuyor. İşin kötü tarafı ise üretilen karma yemin neredeyse yarısından fazlası ithal hammaddelerden oluşuyor. Geride kalan 2019 yılı ve 2020 yılında ortalama üretilen 25 milyon yem için 13-14 milyon ton civarında soya ve mısır gibi yem için ithalat yapıldı. Son iki yıllık periyotta sürekli yem fiyatları zamlanıp artıyor. Süt ve besi yemi fiyatlarında minimum yüzde 60 ve üzerinde artış var. Ama maalesef et ve süt fiyatları zamlara rağmen gerileme eğiliminde. Çiğ süt fiyatları 2.80 kuruş olurken, bir çuval yem fiyatı ise kalitesine göre 135 liradan başlayıp 160 liraya kadar çıkıyor."
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: