ŞEYDA AYDEMİR
Adana karpuzu, Türkiye’nin en kaliteli ve lezzetli karpuzlarından biri olarak bilinir. Ancak, üreticilerin yaşadığı fiyat adaletsizliği büyük bir sorun hâline gelmiş durumda. Karpuz anavatanı Adana’da kilosu 50-70 TL arasında satılıyor.
Üreticilerin Yaşadığı Sorunlar Yüksek üretim maliyetleri: Gübre, su, işçilik ve nakliye giderleri üreticiyi zorluyor. Aracıların yüksek kâr marjı: Üreticiden düşük fiyata alınan karpuz, aracılar tarafından yüksek fiyatla satılıyor.
Pazar dengesizliği: Adana’da fiyatlar yüksek seyrederken, diğer şehirlerde daha düşük olması, üreticinin kazancını etkiliyor. Adana’da manavlarda karpuzun kilosu ortalama 50 ile 70 lira arasında satılıyor. 8 kilo gelen büyük boy bir karpuzun fiyatı manavlarda 560 lirayı buluyor. Meyve satan marketlerde ise 650-700 TL’ye satılıyor. Tane ile karpuzu alamayanlar yarım, çeyrek ve dilim karpuza yönelmiş durumda. Büyük boy karpuzun çeyreği 150 lira, dilimi ise 50 ile 60 lira arasında değişiyor.
Tüketicinin ucuza karpuz yiyebilmesi için üreticinin doğrudan tüketiciye ulaşmasını sağlayacak sistemlerin kurulması, kooperatifler ve doğrudan satış noktalarının desteklenmesi gerektiği belirtildi.
Özellikle aracıların fiyat manipülasyonuna karşı denetimlerin arttırılması, yerel yönetimler ve Tarım Bakanlığı, üreticiyi koruyacak fiyat düzenlemeleri yapması, ayrıca Adana karpuzunun marka değerini korumak için erken hasat ve kalite kontrol mekanizmalarının güçlendirilmesi önlem olarak görülüyor.
Akdeniz Manavı işletmecileri Zeki Doğu ve Abdurrezzak Asma, Antalya’dan getirdikleri karpuzları muhayyer (seçmece) olarak kilosunu 60 liradan tüketicilere sunduklarını söyledi. Kendi satış politikalarına göre, kaliteli ve olgunlaşmış karpuzları tüketiciye sunmaya özen gösterdiklerini ifade eden manav işletmecileri, piyasada ham veya kabak karpuzların yüksek fiyatlarla satıldığını, ancak kendilerinin maliyet, girdiler ve giderler olmasına rağmen daha uygun fiyatlarla satış yaptıklarını belirtti. Manavlar, karpuz fiyatlarındaki dalgalanmalar ve aracıların fiyatları yükseltmesi, hem üreticiyi hem de tüketiciyi zor durumda bıraktığına dikkat çekerek, “Doğrudan üreticiden alınan ve uygun fiyatla satılan ürünler, tüketicinin daha sağlıklı ve ekonomik alışveriş yapmasını sağlayabilir” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: