CHP’DE KURTULUŞ BAYRAMI COŞKUSU
Yayınlanma :
06.01.2021 09:45
Güncelleme :
06.01.2021 09:45


ADANA(GÜNAYDIN)
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Örgütü, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e, ulusal kurtuluş mücadelesinin ilhamını veren Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 99.yılını Atatürk Parkı’nda düzenlediği törenle kutladı.
Tören, Adana milletvekilleri Ayhan Barut, Orhan Sümer, Müzeyyen Şevkin, Burhanettin Bulut, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, İl Disiplin Kurulu Başkanı Ramazan Atikaslan, Kadın Kolları KYK Üyesi Yasemin Yılmaz, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Bülent Maraklı, ilçe başkanları, il ve ilçe kadın ve gençlik kolu başkanları, il ve ilçe yöneticileri, partililer ve yurttaşların katılımıyla gerçekleştirildi.
İl Başkanı Mehmet Çelebi, İl Kadın Kolları Başkanı Oya Tekin ve İl Gençlik Kolları Başkanvekili Orkun Parsak’ın Atatürk Anıtını çelenk sunmasının ardından, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı söylendi.
MONDROSLA ULUSUMUZ VATAN TOPRAKLARINDA ESİR DURUMA DÜŞMÜŞTÜ
İl Başkanı Mehmet Çelebi yaptığı konuşmada, Mondros’un imzalanmasından bir gün sonra Adana’ya gelen 7.Ordu Komutanı olarak Suriye cephesinde görev yapan Çanakkale kahramanı Mustafa Kemal’in , Limon Van Sanders’ten Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı'nı devraldığını anımsatan Çelebi, Atatürk’ün 7 gün kaldığı Adana’da verdiği talimatlarla, yaptığı görüşmeler ve aldığı önlemlerle Mondrosa’a karşı direndiğini; Antakya’yı, İskenderun’u işgal etmek isteyenlere karşı ateş açılmasını emrini verdiğini aktardı.
ADANA’DA MONDROS’U REDDEDİP İLK DİRENİŞİN FİTİLİNİ ATEŞLEMİŞTİR
Çelebi, “Mustafa Kemal, bu duruşuyla Adana’da Mondros’u reddedip, emperyalizme karşı ilk direnişin fitilini ateşlemiştir. 20.Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa’yla Adana Mülakatı’nı gerçekleştirip, ondan savunma önlemleri almasını isteyen Mustafa Kemal, kentin önemli yerlerinde de direniş yuvalarının hazırlanmasını istemiştir. Memleketin kurtulacağını ve bunu için mücadele edileceğini ifade edip, işgal güçlerine karşı koymak için Adanalılardan örgütlenmelerini, uygun yerlere siperlerin kazılmasını istemiş, gereken silah ve malzemeyi kendisinin temin edeceğini söylemiştir” diye konuştu.
ULUSAL KURTULUŞ MÜCADELESİNİN İLHAMINI ADANA’DAN ALDI
Direnişe yönelik telgraflarından rahatsız olan Sadrazam Ahmet İzzet Paşa’nın 7 Kasım 1918’de Yıldırım Orduları Grubu ile 7.Orduyu kaldırıp, Mustafa Kemal’i İstanbul’a çağırdığını kaydeden Çelebi, “Esarete boyun eğmeyen, bağımsızlığına ve özgürlüğüne düşkün Adanalıların direniş arzusu ve mücadelesi bu dönemde Önderimiz Atatürk’e ulusal kurtuluş mücadelesinin ilhamını vermiştir. Adana’da kaldığı 7 gün içerisinde ulusal kurtuluş mücadelesinin fikri temellerini oluşturan Atatürk, yetkili makamlara gerekli uyarıları yapmış ve ilk direniş hazırlıklarını yapmıştır” ifadelerini kullandı.
ATATÜRK’Ü VE KURTULUŞ MÜCADELESİNİN KAHRAMANLARINI MİNNETLE ANIYORUZ
Atatürk’ün 10 Kasım 1918’de Adana Garı’ndan İstanbul’a hareket edip, 13 Kasım 1918’de İstanbul’da Boğazda işgalci savaş gemilerini gördüğünde “Geldikleri gibi giderler” diyerek ulusal kurtuluş mücadelesinin kazanılacağına olan inancını ifade ettiğini dile getiren Çelebi şunları söyledi:
“Atatürk, zaferle sonuçlanan Ulusal Kurtuluş Mücadelesinin ardından 15 Mart 1923’te tekrar geldiği Adana’da “Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, güzel Adana’da vücut bulmuştur” demiştir. Ulusal Kurtuluş Mücadelesi sırasında işgalcilere geçit vermeyen Adanalılar, 5 Ocak 1922’de işgalci Fransız güçlerini kentten temizleyerek kurtuluş mücadelesini zaferle taçlandırmıştır. Kurtuluş Bayramımızın 99.yılında, her zaman halkına inanan ve güvenen Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarını, bugün bize bu gururu ve onuru yaşatan Cemil Nardalı’nı, Saim Beyi, Rahime Hatun’u, Tufan Paşa’yı, Milli Kuvvetler Komutanı Sinan Tekelioğlu’nu, İbo Osman’ı, Kara Fatma’yı, Gülekli Hatice’yi, Ahmet Remzi Yüreğir’i ve daha nice kahramanlarımızı, şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi rahmetle, minnetle anıyoruz. Kurtuluş Bayramımız kutlu olsun.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: