Çil: Erken teşhis kanser tedavisinde başarıyı artırıyor
Yayınlanma :
03.12.2019 15:17
Güncelleme :
03.12.2019 15:17


Türk Kanser Araştırma ve Savaş Derneği Kurumu Adana Şubesinin eğitim çalışmaları kapsamında, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda 'Akciğer Kanseri' konulu sempozyum düzenlendi. Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı işbirliğinde düzenlenen sempozyumda, "Akciğer kanserinde semptom ve bulgular. Akciğer kanserinde patolojik değerlendirme nasıl olmalı? Akciğer kanserinde radyolojik değerlendirme ve tarama yöntemleri. Akciğer kanserinde moleküler testler. Akciğer kanserinde liquid biyopsi ve NGS kullanımı. Lokal ileri hastalıkta neoadjuvan tedavi. Akciğer kanserinde cerrahi tedavi. Erken evre hastalıkta adjuvan tedavi yaklaşımları. Küçük hücre dışı akciğer kanserinde radyoterapinin yeri ne olmalı? Metastatik EGFR (+) hastalık tedavisi. ALK (+) Hastalık tedavisi. Akciğer kanserinde driverim yoksa ne yapılmalı?" gibi konu başlıkları ele alındı.
AKCİĞER KANSERİ KONUŞULDU
Adana genelinde multidisipliner tedavi içerisinde yer alan, göğüs hastalıkları uzmanları, tıbbi onkologlar, radyasyon onkologları, pataloglar ve genetikçilerin katıldığı sempozyumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Adana Şube Başkanı ve Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof Dr. Timuçin Çil, sempozyumda, akciğer kanserinde tanı ve tedavi unsurları, hastaların hangi şikayetlerle geldiği, hastalık akciğerle sınırlıysa hangi tedavilerin uygulandığı, ilerlemiş hastalıklarda hangi tedavilerin uygulandığı ve en yeni tedavi seçeneklerinin tartışıldığını dile getirdi.
Kanserin büyük merkezlerde bir çok hekimin rol aldığı multidisipliner tedavi yaklaşımı ile tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Timuçin Çil, kanser tedavisinde erken teşhisin önemine dikkat çekti.
Kansere ait bulguların bir çok hastalıkla benzerlik gösterdiğine vurgu yapan Prof. Dr. Çil, "Multidisipliner tedavi içerisinde yer alan biz hekimler tüm kanser türlerinde hastalığı erken dönemde yakalayıp, tedavi etmek istiyoruz. Hastalığın erken evrede teşhisi için tarama yöntemlerini mutlaka ulaşmak lazım. Türkiye'de KETEM'ler var. Ayrıca dahiliye uzmanına aile hekimine gidilerek kansere yönelik taramalar yaptırılabilir" ifadelerini kullandı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: