COVİDİN PANZEHİRİ FRİK SOĞAN
As Tarım işletmecisi Çağlar Tanır, soğanın her derde çare olduğunu söyledi.
Yayınlanma :
18.02.2021 09:10
Güncelleme :
18.02.2021 09:10


ADANA(GÜNAYDIN)
As Tarım İşletmecisi Çağlar Tanır, üniversitelerdeki araştırmalarda turfanda soğanın ( Frik Soğanın) havadaki mikropları ve bakterileri kendine çekip öldürdüğünün tespit edildiğini ve soğanın her derde çare olduğunu söyledi.
İsviçre Zürih Üniversitesi Ekonomi-İşletme bölümü mezunu olan Çağlar Tanır, Adana’nın Seyhan İlçesi Dörtağaç Mahallesi Küme Evleri Çiftliği’nde 100 dönüm arazisinde frik soğan üretimi yapıyor. Ektiği turfanda frik soğanın faydalarını saymakla bitiremeyen AS Tarım İşletmecisi Çağlar Tanır, dünyayı etkisi altına alan Covid 19’un panzehirinin de frik soğan olduğunu öne sürdü. Yetiştirdikleri Frik soğanın, kuru olarak toprağa dikiminden, satış aşamasına kadar birçok işlemden geçtiğini ifade eden Tanır, yeşil soğanın, diğer yeşilliklere göre daha çok sabır ve sermaye isteyen bir ürün olduğunu anlattı.
Soğanın içerdiği vitaminlerin yanında mineral maddeler ve diğer besleyici maddelerle zenginliğinin bu mükemmel sebzenin üretimi ve tüketiminin her geçen zaman daha çok artmasına sebep olduğuna dikkat çeken Tanır, şunları söyledi:
‘HER YEMEĞE LEZZET KATIYOR’
“Soğanın faydaları saymakla bitmez Soğan, ülkemiz insanının beslenmesinde son derece büyük önem taşıyan hemen her yemeğimize lezzet katan, ekonomik önemi son derece yüksek olan sebzelerimizden birisidir. Mutfakların ve salataların vazgeçilmezi taze soğan, namı diğer yeşil soğan her mevsim bulunabilen bir sebzedir. O sebeple de sıklıkla tüketilen bir sebzedir. Yeşil soğanı sevip de ‘koku yapıyor’ diye yemeyen pek çok insan var. Ama sağlık açısından, her yemeğin yanında ya da salatalarda mutlaka yeşil soğan tüketilmesi gerekmektedir.”
BÜYÜK İSKENDER ASKERLERİNE GÜÇLENMELERİ İÇİN SOĞAN YEDİRMİŞ
Genç çiftçi Çağlar Tanır, her derde deva soğanın tarihte çok önemli bir yer aldığını da söyledi. Tanır, soğanın yüz yıllar öncesine dayanan tarih olayını ise şöyle anlattı:
“Büyük İskender ordularını savaş için güçlendirmek adına büyük miktarlarda soğanla beslermiş. Mısır mezarlarındaki resimlerde ise çok miktarda soğana rastlanıyor. Hatta diğer bütün bitkilerden daha fazla soğan resmi çizilmiş. Eski İbrani yazılarında Yahudilerin Mısır’dan kaçtıktan sonra özlemini çektikleri yiyeceklerden birinin soğan olduğu anlatılır. Ve tarih boyunca, şifacılar soğanın kellikten enfeksiyonlara kadar her şeyi iyileştirmekteki sihirli gücüne inanmışlardır ve bugünümüze kadar gelmişler. Günümüzde, üniversitelerde yapılan araştırmalarda, turfanda soğanın( Frik Soğanın) havadaki mikropları ve bakterileri kendine çekip öldürdüğü tespit edildi. Soğan her derde deva mucize bir bitkidir.”
Sağlığa faydaları
*Aşçılar soğana besinsel değerinden çok tadı için değer verirler. Soğanlar besinsel skalada çok tepede yer almasalar da taze soğan C vitamini için iyi bir kaynaktır ve yeşil kısmı beta karoten sağlar.
*Soğanda bulunan adenozin isimli madde pıhtı oluşumunu önleyerek kalp krizlerinin önlenmesine yardımcı olur. Araştırmalar ayrıca soğanın HDL seviyesini artırarak da koruyucu etki sağladığını göstermiştir. Bol miktarda soğan yemek yüksek kan basıncını da önlemeye yardımcı olabilir.
Avantajları
*Taze soğanın özellikle beyaz başları C vitamini yeşil kısmı ise beta karoten için iyi bir kaynaktır
*Yükselmiş kan kolesterolünü düşürebilir ve kalp hastalığı riskini azaltabilir
*Kanın pıhtılaşmasını azaltır
*Hafİf antibakteriyel etkisi yüzeysel enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir
*Sülfür bileşikleri kanserojenleri bloke edebilir
*Geleneksel tıpta dekonjestan (burun tıkanıklığını giderici ilaç) olarak kullanılır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: