ADANA (GÜNAYDIN) – TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, mısırdan para kazanamayan üreticilerin ayçiçeğine döndüğünü ve iyi gelir elde ettiğini belirterek, sulu tarım arazilerinin ayçiçeğine açılması halinde pamuk ve soyada büyük sorunlar yaşanacağını açıkladı.
AYÇİÇEĞİ YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ
Çukurova’nın, Türkiye ayçiçeği ihtiyacının yüzde 7.8’ini karşıladığını belirten Karademir, “İlkbaharda döneminde yağışların yeterli olması nedeniyle ayçiçeği veriminde büyük artış oldu. Bu da üreticinin yüzü güldürdü. Daha çok kıraç arazilerde yapılan ayçiçeği tarımında üreticiler dekar başına ortalama 250 kilo ürün elde etti. Bu ürün piyasada 1,5 liradan satıldığında ve 40 kuruşluk da destek düşünüldüğünde üreticinin kazançlı olduğu ortaya çıkmaktadır.” dedi
DEKAR BAŞINA 200 LİRA
Karademir, “Dekar başına ortalama 250 kilo verim elde eden üretici, ürünün kilosunu 1,5 liraya satıyor. Bu da 375 lirayı buluyor. Buna 40 Kuruşluk devlet desteğini de eklerseniz ve icarla birlikte 180 liralık masrafı da çıkarırsanız, dekar başına 200 lira kazancınız oluyor. Diğer ürünlere göre bu kazanç iyi ama bunu sulu tarım yapılan ovalarda devam ettirseniz pamuk ve soyanın geleceği tehlikeye giriyor. Bunun da iyi düşünülmesi gerekiyor. Bu yüzden Çukurova’da pamuk ve soyaya devam diyoruz. Meyve sebzeciliğe devam diyoruz.” ifadesini kullandı.
TEHLİKELİ SONUÇ DOĞURABİLİR
Çukurova Bölgesi’nde Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yağlı tohum ekiminin doğru bir davranış olduğunu anlatan Karademir, “Girdi kullanılmamasından dolayı ayçiçeği tarımsal faaliyetinin sulu tarımın yapıldığı ovada gerçekleşmesinin doğru olmayacağını düşünüyoruz. Ayçiçeği ekiminin kıraç arazilerden sulu tarım arazilerine kaydırılması gelecekte tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu yönüyle Çukurova çiftçisi yüzünü pamuğa dönmelidir.” diye konuştu
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, “Sonuç olarak, kıraç arazilerde ayçiçeği tarımına evet, sulu tarımın yapıldığı ovalarda ayçiçeği tarımına hayır diyoruz.
MUSTAFA ÖZKE
Yorumlar
Kalan Karakter: