ESMA DORUK
ADANA (GÜNAYDIN) - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Başkanı Mahsum Eriğ ile dolu dolu bir röportaj gerçekleştirdik. 7 Haziran-1 Kasım sürecinde yaşananlardan HDP'nin Türkiye genelindeki oy oranındaki düşüşünün özel ve genel sebeplerine kadar birçok konuda detaylı bilgi aldık. İşte o röportaj...
Türkiye çok kritik bir seçimi geride bıraktı.1 Kasım seçim sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
SEÇİM OLARAK GÖRMÜYORUZ
Bu seçimi seçim olarak görmüyoruz. Bu planlanmış, programlanmış bir baskın seçimidir. Biz HDP olarak madalyonun görünen yüzüyle ilgili değiliz. Görünen tablonun arkasında neler var onlara bakıyoruz. Diğer muhalefet partileri koalisyona sıcak yaklaşmadı. Bu bir siyaset tarzı değil takas kültürüdür. Böyle bir çatışmada yaşanan tekrar seçim Türkiye genelinde olduğu gibi Adana'da da kaoslu geçti. Adana'ya bu süreçte 14 cenaze gelmiştir ve HDP 9 gün çalışmalarına ara vermek zorunda kalmıştır. Adana'da birçok mitingimizi iptal etmek zorunda kaldık güvenlik problemleri sebebiyle. Adana'da eş genel başkanımız Figen Yüksekdağ'ın geldiği mitingi de iptal ettik.
Seçim güvenli olarak mı sonuçlandı sizce? Seçim güvenliği hakkında neler düşünüyorsunuz?
EŞİT ŞARTLARDA DEĞİLDİK
İlçe seçim kurullarının sandık toplama yerlerine kadar güvenli olabilir. Ama o sandıklar bölgelere gelene kadar ne yapıldı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 tane muhtar toplantısı yaptı bu süreçte. Bu normal bir durum değildir. Seçimde muhtarların önemi çok fazla. Arkasından iş adamlarıyla, STK'larla toplantılar yapıldı. Bu toplantılar için kaynak nereden geldi? Bunların tartışılması gerek. MHP, CHP, HDP bu harcamaları yapabildi mi? Kenan Evren de %94 oy aldı ama asla bu oy oranı meşrulaşmadı.
Sandıklarda boş tutanaklara imza attırıldı. Eşit şartlarda seçime gidilmedi.
HDP'deki oy düşüşünü buna mı bağlanmalı?
OY KAYIP ORANIMIZDAKİ SİMETRİ ÇOK DÜŞÜNDÜRÜCÜ
Hayır. Halkta bir tedirginlik yaşandı.Rize'de bir mafya lideri AKP lehine bir miting düzenliyor ve yargılanmıyorsa bu AKP'nin "ben sizin verginizle, ticaretinizle oynayabilecek güçteyim" algısını halkın zihnine oturttu. Ve bu algı iki şeyi beraberinde getirdi HDP'ye Adana'da 27-29 bin arası oy kaybettirken ikinci vekil çıkarma ihtimaline sahipken MHP'nin 41 bin oyu kaybetmesine karşılık biz ikinci milletvekilimizi MHP'nin oy kaybından dolayı kaybettik Adana'da. 41 bin oy MHP kaybedince AKP'den bize gelecek oylarla alacağımız ikinci vekilliği kaybettik.
Türkiye genelinde HDP ve MHP'de eşit düzeyde oy kaybı var. Bursa'da da, İzmir'de de yani Türkiye'nin her yerinde kaybettiğimiz oy oranı hep aynı.
Bundan sonraki süreç sizce nasıl işler? Çözüm süreci rafa kaldırıldı, AKP yeniden tek başına iktidar... Türkiye'deki bundan sonraki süreci nasıl görüyorsunuz?
ESKİ ANAYASA HALKLARA DAR GELİYOR
Dünya değişiyor, Türkiye de değişiyor. Demokratik anlamda ana muhalefet partisi olarak Türkiye'deki 1923'ten sonraki yasaların Türkiye'deki halklara dar geldiğini düşünüyoruz. Türkiye'de hala 1924'ten kalma yasalarla yönetmeye çalışmak bu anayasa üzerine kendisinde şiddeti meşru görmek, insanların hak ve taleplerini yok saymak noktasında HDP bu duruma karşı çıkıyor. Onun için biz ilkesel olarak Türkiye'nin her yerinde yerelden yönetim yatay yönetimi destekliyoruz.Bu yöntemin demokrasiye uygun olduğunu düşünüyoruz. Demokrasinin benim size verdiğim haklar kadar ya da bu kadar demokrasi size yeter, bundan daha fazlası tehlikedir yaklaşımı yanlış.
BARAJIN KALDIRILMASI GEREKİYOR
Türkiye'de %10 barajı normal bir baraj değil. Bu baraj aslında Türkiye'deki bireysel siyasetin önünü kapatıyor. Bu barajı aşmak için güçlü bir sermayeye ihtiyaç var. Bunun en güzel örneği Abdüllatif Şener'dir. AKP'den ayrılıp başka bir parti kurdu ve yaklaşık 8 ay sonra partisini kapattı. Eşit olmayan şartlardan dolayı kapattı.
İnsanlar kendi ana partisi yerine farklı bir partiyi seçmek zorunda kalıyor. Saadet Partisi'ne ya da Büyük Birlik Partisi'ne destek verecekken baraj dolayısıyla CHP gelmesin diye AKP'ye oy veriyor.Emanet oy kavramı buradan doğuyor.
Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
HALKLAR BİRBİRİNE GÜVENMELİ
Tüm halklar birbirine güvenmeli. Adana, Türkiye'nin en güzel örneği. Dini inançlar ve etnik köken açısından farklılıklar var. Adana'da sokaktaki insanlarımız barış içerisinde yaşıyor. Roma'da olduğu gibi gladyatörlerin birbiriyle kavgasını değil kavga ettireni görmek gerekiyor.
Teşekkür ederiz...
Biz teşekkür ederiz...
Yorumlar
Kalan Karakter: