Teknolojide son elli senede gerçekleşen yenilikler günlük yaşantılarımızı ve alışkanlıklarımızı yavaş yavaş fakat köklü bir şekilde değiştirdi. Spor endüstrisi de teknolojik yenilikler ile değişmeye devam ediyor.
Maçları izleme şeklimizden takım ve sporcular ile olan etkileşimlere, giyilebilir spor ekipmanlarından sensörlü toplara ve esports ile tamamen çevrimiçi gerçekleşen maçlara kadar spor deneyimi spor tutkusu haricinde baştan sonra değişiyor.
Çevrimiçi Canlı Maç İzleme (Streaming)
Gerek futbol gerek basketbol veya herhangi bir spor dalının maçlarını artık çevrimiçi canlı izleyebiliyoruz. ExpressVPN’in canlı maç izleme trendlerine göre, 2017’den 2021 yılına geçen zamanda artış gösteren çevrimiçi canlı maç izleme oranları ilerleyen zamanlarda daha da artacak gibi gözüküyor.
Türkiye’de en çok çevrimiçi canlı izlenen spor dalı futbol olarak karşımıza çıkarken sırasıyla basketbol ve voleybol en çok izlenen ikinci ve üçüncü spor dalları. 2017’den 2021’e en çok çevrimiçi canlı izlenen maç ise 6 Kasım 2019’da gerçekleşen Real Madrid – Galatasaray karşılaşması olarak karşımıza çıkıyor.
2022 FIFA Dünya Kupası Teknolojileri
2022 FIFA Dünya Kupası Katar’da 20 Kasım’da başlayacak. FIFA, VAR sisteminde daha doğru ve hızlı kararlar alabilmek adına yarı-otomatik ofsayt teknolojisini de 2022 FIFA Dünya Kupasında kullanacak.
Futbol maçlarında hakemin ne olduğunu analiz etmek adına yüzden fazla karar alması gerekir ve bu kararları hızlı bir şekilde almalıdır. Yanılma payı bu şekilde yüksek olduğundan dolayı yorgunluk bile bu kararların doğruluğunu etkileyebilir.
2018 yılında FIFA tarafından uygulanmaya başlanan VAR (Video Yardımcı Hakem) sistemi daha doğru ve hızlı kararlar alınabilmesi için uygulanmaya başlanmıştır. VAR sisteminde ana hakem tarafından alınan kararlar video kayıtları ile kontrol edilir. Gol, penaltı ve kırmızı kart gibi kararlar VAR ile kontrol edilir. VAR takımı video kaydını inceledikten sonra ana hakeme bilgi verir ve son karar alınır.
VAR sistemini geliştirebilmek adına 2022 Dünya Kupasında yarı-otomatik ofsayt teknolojisi de uygulanacak. Bu teknoloji için stadyum çatısının altına kameralar yerleştirilecek. Bu kameralar futbolcuların vücudu üzerinde belirlenen 29 veri noktasına odaklanacak ve bu noktalar üzerinden veri sağlayacak. Kameralar saniyede 50 kere veri sağlarken FIFA resmi topu Al Rihla üzerinden saniyede 500 kez veri alınacak. Elde edilen veriler ile birlikte yapay zeka teknolojisi kullanılacak ve söz konusu anların 3D animasyonu oluşturulacak. Bütün bu süreç en fazla beş saniye içinde gerçekleşecek.
FIFA Dünya Kupası resmi topu Al Rihla’da doğru zamanlama ve hız sensörü için süspansiyon sistemi kullanılacak. Al Rihla’dan gerçek zamanlı veri elde edilecek ve bu veri VAR sistemi için kullanılacak.
Esports
Esports, video oyunu yarışmalarına verilen isimdir. Esports sektörü global market payı bir milyar dolardan fazladır.
Dota, Counter Strike, Fortnite, League of Legends, Valorant, Call of Duty, FIFA, Rocket League ve PUBG gibi video oyunları üzerinden gerçekleşen bu yarışmalar Twitch gibi platformlar üzerinden canlı yayınlanır. Bu video oyunları mobil telefon, dizüstü bilgisayar ve konsol üzerinden oynanır.
Bu video oyunu yarışmaları birincilerine para ödülü veya burs sağlanmaktadır.
2022 yılında gerçekleşen Mobile Legends: Bang Bang 2 milyondan fazla izleyici ile en çok izlenen esporlar arasına girmiştir.
Espor, teknolojinin spor ile birleşiminden ortaya çıkan yenilikçi bir sektördür. Video oyunlarının canlı yayınlanmasından dolayı izleyici kitlesi eş zamanlı ve çevrimiçi bir şekilde heyecanı paylaşırken etkileşime de geçebilmektedir.
Yorumlar
Kalan Karakter: