Haydar ŞENGÜL
AK Parti Adana İl Gençlik Kolları Başkanı Alper Güler, Adana Barosu’nun genç avukatlarından. Uzun süredir AK Parti il gençlik kolları başkanlığını yapıyor. Genç siyasetçi Güler ve ekibi son günlerde yoğun bir çalışma içinde. 16 Nisan’da yapılacak Referandum için mahalle mahalle, sokak sokak, hatta ev ev gezerek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini vatandaşlara anlatmaya çalışıyor. Ayrıca içerisinde sistem ile ilgili önemli noktalara değinilen, maddelerin açık ve net bir şekilde anlatıldığı "EVET" yazılı gazete ve broşürleri dağıtıyorlar. AK Parti’nin çalışkan İl Gençlik Kolları Başkanı Güler, özellikle milletvekili yaşının 18’e indirilmesinin gençlerin önündeki seçilme engelini kaldıracağını belirterek, “Gençlere güvenmemiz lazım, Gençlerimizin heyecanından, cesaretinden ve düşüncelerinden mutlaka faydalanmamız gerekiyor” dedi. Geleceğin parlak siyasetçilerinden olmaya şimdiden aday olan Güler ile röportajımızı zevkle okuyacaksınız.
1- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Gençlere Ne Getiriyor ?
Mevcut düzenleme ile milletvekili seçilme yaşı yine bizim hükümetimiz döneminde 25'e düşürülmüş ve en genç milletvekili de bizim partimiz döneminde meclise girip söz sahibi olmuştur. Şimdi de yeni sistem ile milletvekili seçilme yaşı 25'ten 18 'e indirilerek gençliğe verilen önem ve gençlerin fikirlerine verilen değer bir kez daha açıkça vurgulanmak isteniyor.
Ülkemizde 9,4 milyon genç seçmen bulunmaktadır ve bu sayı küçümsenmeyecek kadar fazladır. Peki size sormak istiyorum bu genç kardeşlerimiz milletvekili seçebiliyorken neden seçilemiyorlar ? Neden bu hakları bir yasak ile ellerinden alınıyor ?
Anayasa değişikliği ile inşallah bu yasakta gençlerimizin önünden kalkıyor, bu sayede daha güçlü ve demokrat bir nesil yetişmesinin önü açılıyor. Gençlere güvenmemiz lazım, Gençlerimizin heyecanından, cesaretinden ve düşüncelerinden mutlaka faydalanmamız gerekiyor. Bunun en yakın örneğini 15 Temmuz günü hain terör örgütü FETÖ tarafında gerçekleştirilmeye çalışılmış hain darbe girişimi karşında gençlerimizin tankların önüne yatarak, F-16 Lara karşı dimdik ayakta durarak ve kurşunların önüne geçerek şehadet arzusu ile vatanını, hainlere karşı koruduklarına şahit olduk.
2- En çok tartışılan maddeler arasında olan milletvekili seçilme yaşının 25'ten 18'e düşürülmesi hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Öncelikle önemle belirtmek isterim ki biz gençler olarak bu madde ile ilgili gelen eleştirileri anlamakta güçlük çekiyoruz. 18 yaşındaki bir genç kendi fikirleri doğrultusunda seçme yetkisine sahip iken neden seçilme isteği ve düşüncesi yasaklanıyor.
Yeni Sistem ile birlikte 18-24 aralığında genç kardeşlerimizin seçilme yasağı ortan kalkıyor. Bu konu ile ilgili algı yönetimi yapanlar tüm meclisin 18 yaşındaki genç kardeşlerimizden oluşacağını ifade edip milletimizi kandırmaya ve yanıltmaya çalışıyorlar. Kaldı ki ; 18 yaşındaki bir genç kardeşimizin fikir ve düşüncelerinden neden korkuyorlar?
3- Bir hukukçu olarak HSYK üye seçimi ile ilgili ne düşünüyorsunuz ?
Mevcut Sistemde HSYK olarak adlandırılan ve 22 üyesi bulunan yapı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte ismi HSK olarak değiştirilecek ve üye sayısı 13 e düşürülecektir.
Adalet Bakanı ve müsteşarı tabii üyelerdir. Kalan 11 üyenin, 4 tanesi milletin iradesi ile seçilmiş olan Cumhurbaşkanı tarafından ve geri kalan 7 tanesi ise yine milletimizin iradesi tarafından seçilen TBMM tarafından seçilecek. Ayrıca belirtmek isterim "Yargı bağımsızlığı elden gidiyor." diye çığırtkanlık yapanlar şunu bilmelidir ki HSYK adli değil idari bir yapıdır.
4- Partili Cumhurbaşkanı Tarafsızlığını Nasıl Koruyacak ?
Bu konuyu açıklığa kavuşturmak için şu örnekleri vermekte fayda görüyorum. Bir belediye başkanı seçildiği zaman sadece kendi partililerine mi hizmet ediyor. Yani bir belediye park yaptığında bu parkı sadece bana oy verenler kullanabilir gibi bir durum veya düşünce söz konusu olabilir mi ? Veyahut Ulaştırma Bakanlığımız tarafından yapılan bir yol sadece o partiye oy veren vatandaşlar tarafından kullanılacak gibi bir anlayış söz konusu olabilir mi ? Nasıl ki park yapan belediye başkanı bulunduğu ilçede ki tüm vatandaşların belediye başkanı ise, nasıl ki bir bakan milletimizin bakanı ise seçilecek olan Cumhurbaşkanı da tüm Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olacaktır.
5- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Neler Getiriyor ?
Öncelikle bizim, anayasa nedir bunu tam olarak bilmemiz gerekiyor. Anayasa devleti hukukla sınırlayan kuralları içeren metindir. Bu zaman kadar hazırlanan Anayasalara bakıldığında hiçbiri milletimizin çıkar ve ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanmamıştır. Ancak yapılacak olan değişikliklerde toplumun ihtiyaç ve istekleri göz önüne alınarak mevcut Anayasamızın 18 maddesinde uzlaşma sağlanarak meclisten geçmiştir.
Ancak bazı algı yöneticileri "Rejim değişikliği yapılıyor" yalanları eşliğinde algı operasyonu yaparak milletimizi yanıltmaya ve yalan yanlış bilgiler ile kandırmaya çalışmaktadır. Buradan belirtmek isterim ki Rejim dediğimiz kavram egemenliğin kime ait olduğunu belirten bir unsurdur. Örneğin; egemenliğin kaynağı tek kişide ise monarşi. Bir grup veya zümrede ise oligarşi. Egemenliğin kaynağı millet ise Rejim Cumhuriyettir. Türkiye’de rejim değişikliği tartışmaları 1923 senesinde Cumhuriyete geçilerek son bulmuştur.
Sistem ise: İşleyiştir.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile alakalı olarak bizim 3 temel politikamız var. Bunlar : İstikbal yani gelecek, istiklal yani bağımsızlık, istikrar yani Daha güçlü ve gelişmiş bir Türkiye.
Bunlara biraz değinmek gerekirse;
Güçlü Yasama, yani artık milletin seçmiş olduğu vekiller milletin menfaati doğrultusunda kanun çıkaran vekiller haline gelecekler.
Güçlü Yürütme, Artık siyasi krizler ve çıkmazlar sona erecek. Çift başlılık ortadan kalkacak ve Türkiye birbirine anayasa kitapçığı fırlatan liderler ile karşılaşmayacak. Kalıcı siyasi istikrar ile artık ülkemiz daha huzurlu ve güvenli yarınlara ilerleyebilecek. Yeni Sistem ile birlikte tüp kuyruklarında, ekmek sıralarında, eczane kapılarında halkımızın günlerce beklediği Koalisyon günlerinin önü tamamen kapanacak.
6- Milletvekili Sayısının 550'den 600'e çıkarılması ile ilgili ne düşünüyorsunuz ?
Avrupa’da bir milletvekilinin temsil ettiği vatandaşın ortalama sayısı 53.000 iken Ülkemizde mevcut sistemde temsiliyet ortalaması 145.000 civarında. Ülkemizde 90 yıllarının ortasında 450 olan milletvekili sayısı 550'ye çıkarılmıştı. Bu değişiklik esnasında ülkemizin nüfusu 58 milyon iken şuan da 80 milyona yaklaşmış durumda. Bu sebeple vekil sayısının artırılması şarttır.
Ayrıca vekil maliyeti ile ilgili eleştiride bulunanlara baktığımızda içlerinde, 2 milyon TL iletişim faturası olan ve bu faturaya karşın " Yetki verilmeseydi o zaman" gibisinden açıklama yapanlar bulunuyor. Bu yüzden vekil maliyeti ile ilgili eleştiride bulunmadan önce kendileri ile ilgili başka noktalara değinmeleri gerektiği apaçık ortadadır.
7- Gençlik Olarak Saha Çalışmaları kapsamında neler yapıyorsunuz ?
15 ilçe yönetim kurulu üyelerimiz ve gönüllü kardeşlerimiz ile birlikte Mahalle mahalle, sokak sokak, hatta ev ev gezerek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini en güzel şekilde anlatıyoruz. Halkımızın aklında ki soru işaretlerine yanıt vererek halkımıza bu konuda en doğru bilgileri vermek için sahada gece gündüz ayrımı yapmadan çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca içerisinde sistem ile ilgili önemli noktalara değinilen, maddelerin açık ve net bir şekilde anlatıldığı "EVET" yazılı gazete ve broşürlerimizi halkımıza dağıtıyoruz.
8- Son olarak Sahada size gelen tepkiler Nasıl ?
Sahada karşılaştığımız ancak her geçen gün sayısı azalmakta olan; maddeler hakkında bilgisi olmayan, maddeleri araştırmadan, öğrenmeden kulaktan dolma ve üstün körü bilgiler ile fikir edinen gençlerimizden gelen eleştiriler ile karşılaşıyoruz. Ancak oturup maddeleri konuştuğumuz zaman maddeler ile ilgili gerçek ve doğru olan bilgileri genç kardeşlerimize verdiğimizde onları ikna etmek çok zor olmuyor. Hatta içlerinde maddelere karşı önyargısı olup bizlerden gerçekleri dinlediğinde bize destek olmak ve çalışmalarımızda sorumluluk almak için bizlere talepte bulunan gençlerimiz oluyor.
Bu kardeşlerimize bilinçlenerek hareket ettikleri ve karar aldıkları için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
ALPER GÜLER
1987 ADANA İLİ SEYHAN İLÇESİNDE DOĞDU. İLKÖĞRETİMİNİ VAKIFBANK İLKÖĞRETİM OKULUNDA LİSEYİ ADANA RAMAZAN ATIL LİSESİNDE TAMAMLADI. 2011 YILINDA HUKUK FAKÜLTESİNDEN MEZUN OLDU. HALEN ADANA DA AİLE OFİSİNDE SERBEST AVUKAT OLARAK MESLEĞİNİ DEVAM ETTİRMEKTEDİR. İL YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİ, SEÇİM İŞLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI, İL HUKUKÇULUĞU, SEÇİM KURULU ÜYELİĞİ GÖREVLERİNDE BULUNDU. EVLİ.
Yorumlar
Kalan Karakter: