Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, zeytin üretiminin son yıllarda ki en üst seviyeye ulaştığını söyledi. Girmen, 2017- 2018 yılı üretiminin 2 milyon tonu aşacağını söyleyerek , “Tahminlere göre 2,1 milyon tonu bulacak zeytin üretimi iyi değerlendirmeli, başta zeytinyağı olmak üzere zeytin ve zeytin ürünleri ihracatına önem verilmeli” açıklamasında bulundu.
ZEYTİN ÜRETİMİNDE 4.SIRADAYIZ
Girmen, yaptığı yazılı açıklamada; “Zeytinde başlayan hasat ile birlikte 2017/2018 zeytin ve zeytinyağı sezonu açıldı. Yağlık ve sofralık olarak değerlendirilen zeytin, dünyada sınırlı bir alanda yetiştiriliyor, bundan dolayı üretildiği bölgelere katma değer katıyor”dedi.
Dünyada zeytinliklerin dörtte birinin İspanya’da olduğunu belirten Girmen, “Türkiye’nin yüzde 9,3 payla İspanya, Tunus, İtalya ve Yunanistan’ın ardından 5. sırada bulunuyor, dünyada 15 ille 22 milyon ton arasında değişen zeytin üretiminin üçte birini İspanya yaparken, Türkiye ortalama yüzde 9-10’luk payıyla İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın ardından 4. sırada gelmektedir. İspanya’nın ağırlığının yüzde 40’ları aştığı ve yıllara göre, 2,4-3,2 milyon ton arasında değişen dünya zeytinyağı üretiminde ise yüzde 5-6’lık payıyla İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus ve Suriye’nin ardından 6. sırayı almaktadır” dedi.
2000-2016 yıllarında zeytin ağacı sayısını yüzde 78 artırarak 97,8 milyondan 173,8 milyona çıkaran Türkiye yeni dikilen zeytin fidanlarının meyve vermeye başlamasıyla birlikte var ve yok yılları arasındaki farkın giderek kapanmaya başladığını vurgulayan Girmen , “Bu yıl 460 bin tonu sofralık, 1 milyon 640 bin tonu yağlık olmak üzere 2,1 milyon tonluk bir üretime ulaşılacağı tahmin edilmektedir. Artan zeytin üretimi iyi değerlendirmeli, başta zeytinyağı olmak üzere zeytin ve zeytin ürünleri ihracatına önem verilmeli” dedi.
‘PAZAR PAYIMIZ YÜKSELMELİ’
Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ihracatında yeterli olmadığına dikkati çeken Girmen, “Sadece zeytinyağı ihracatından İspanya 3, İtalya 1,6 milyar dolar kazanırken zeytinin anavatanı olan Türkiye, zeytin ve zeytinyağında 190 milyon doların çok daha üzerinde ihracat yapmalıdır. Günümüzde 0,4 litre olan dünyada kişi başına zeytinyağı tüketimi, sağlık açısından taşıdığı önem anlaşıldıkça çok daha fazla artacaktır. Yıllık 800-900 bin ton zeytinyağı ihracatı yapılmakta ; bunun yüzde 55’ini İspanya ve İtalya gerçekleştiriyor. Üçte birini de ABD ithal ediyor. ABD pazarından aldığımız pay yüzde 1,5’larda kalıyor. Türkiye, bu pazardan çok daha fazla pay almalıdır”diye konuştu.
‘HEDEF SADECE ÜRETİM ARTIŞI OLMAMALI’
Girmen son olarak hedefin sadece üretim artışı olmaması gerektiğini savundu. Girmen, artan üretimin en iyi şeklide nasıl değerlendirileceği üzerinde de titizlikle durulması gerektiğini belirterek ,“Zeytinyağında fark ödemesi desteğine devam edilmeli, sofralık zeytine de prim verilmeli, tanıtım faaliyetleriyle iç tüketim artırılmalı, İhracatta yeni pazarlar bulunmalı, tanıtım ve pazarlama stratejileri geliştirerek hedef pazarlar değerlendirilmeli, sadece üretim artışına değil, pazarlama olanaklarına da odaklanılmalı, hangi amaçla olursa olsun zeytinliklerin tahrip edilmesi önlenmeli, Tağşiş’e müsaade etmemek için gıda denetimleri artırılmalı” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: