Neşet KARADAĞ
ADANA(GÜNAYDIN)- Adana Barosu tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle Adana Adliyesi’ndeki Mahmut Esat Bozkurt Avukatlar Salonu’nda basın açıklaması düzenlendi, karikatür sergisi açıldı.
Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ile çok sayıda avukatın katıldığı etkinliğin açılışı konuşmasını yapan Adana Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Nurettin Tanış, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde belirtilen hak ve özgürlükleri hatırlatıp, “Ne yazık ki, Türkiye'de bu hakların korunması bir yana hak ihlalleri adeta günlük yaşamın bir parçası haline gelmiştir. Evrensel Bildirge’de yer alan hak ve özgürlüklere dayalı uluslararası bir düzenin henüz olmadığı da açıktır. İşte bu nedenle, insanların ırkından, renginden, cinsinden, dilinden, inancından, etnik kimliğinden, siyasi-vicdani ve felsefi kanaatinden bağımsız olarak, insan olmaktan gelen hakları ve dokunulmazlıkları olduğu temel fikri, dünya çapında da henüz yeterli koruma bulamamaktadır” dedi.
Av.Tanış, hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi yönündeki çalışmalar ve yasal düzenlemelerin göstermelik olarak değil, tüm insanların ihtiyacı ve demokrasinin bir gereği olduğu için yapılması gerektiğini söyledi. Av. Tanış, “Bu açıdan özgürlük-güvenlik ikilemi yaratılarak mevcut hak ve özgürlüklerden asla taviz verilmemelidir. Hak ve özgürlük alanını genişleten, insan hakları ihlallerine karşı temel bir güvence olan, çoğulcu, yeni ve demokratik bir Anayasa ihtiyacı önem arz etmektedir. Hak ihlalleri konusunda uluslararası temel belgeleri ve ölçütleri esas alan yasal düzenlemeler derhal hayata geçirilmelidir” dedi. Av.Tanış, Türkiye’de yoğun olarak yaşanan hak ihlalleri başında, kadınlara karşı şiddettin her geçen gün artması ve kadın cinayetlerinin önlenmesi konusunda yeterli tedbirlerin alınmaması, çocuk istismarcılarına karşı ağır ve caydırıcı önlemler alınmamasının geldiğini belirtti.
Adana Baro Başkanı Veli Küçük de yaptığı konuşmada, güncel hak ve hukuk ihlallerini sonuna kadar takip ettiklerini söyledi. “Bugün hak ve özgürlükler denildiğinde ilk akla gelen barışın elçisi Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi” diyen Baro Başkanı Küçük, Elçi’nin katledilişinin 3 yılı olduğunu belirterek, “Ancak halen katledilmesiyle ilgili bir yol alınmadı. ‘Alınamadı’ diyemem, alınmadı. Gündüz basın açıklaması yaparken katledilmek, uzun süre geçmesine rağmen bir şüphelinin dahi bulunmaması kabul edilebilir gibi değil” dedi.
1948 yılından buyana hak ve özgürlüklerin ihlali noktasında dünya ve ülkemizde çok olumsuz örnekler ve dönemlerin yaşandığını belirten Küçük, “Ne yazık ki aradan geçen bu sürede yaşam hakkı ve diğer hak ve özgürlükleri ihlal edilen insan sayısı dünyada çarpıcı bir örnek olarak ikinci dünya savaşında yaşamını kaybeden insan sayısından daha fazla. O nedenle bugünün önemi, anlamı çok daha iyi idrak edilmeli gerekleri yerine getirilmeli” dedi. Daha sonra, adliye koridorunda açılan İnsan Hakları ile ilgili karikatür sergisi gezildi.
‘Hak ve özgürlüklerden asla taviz verilmemeli’
Adana Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Tanış, ülkemizde hak ihlallerinin adeta günlük yaşamın bir parçası haline geldiğini söyledi
Yayınlanma :
11.12.2018 09:03
Güncelleme :
11.12.2018 09:03