Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) "Erozyon ve Çevre Bilinci" konulu eğitim seminerlerini sürdürüyor. TEMA Adana İl Temsilcisi Halil Akyürek, Erkan Temel Lisesi öğrencilerine, erozyonun neden olduğu kayıplar hakkında çarpıcı bilgiler verdi.
EROZYON BİLİNCİMİZ YETERSİZ
Akyürek, toprağın erozyona karşı korunması bilincinin toplumumuzda yeterli düzeyde oluşmadığını söyledi. Bir tutam toprakta 600 bini aşkın mikroorganizmanın bulunduğunu belirten Akyürek, "Hayat topraktadır. Biz, en verimli toprakların üzerini hiçbir canlıyı doyurmayan beton yığınlarıyla doldurduk. Aynı şekilde ormanlarımızı da yok ediyoruz. Aslında hayatı yok ediyoruz. Toprağı tutan ağaçtır. Ağaçlar iklimi düzenler, yağışı mümkün kılar, karbondioksitin emilmesini sağlar. Ormanlar oksijen kaynağıdır. Ne yazık ki doğaya hiçbir canlı, insanlar kadar zarar vermiyor" dedi.
600 BİN TON BUĞDAY EKİLEBİLİR
Türkiye’nin her yıl 1 milyar 400 bin ton tarım toprağını kaybettiğini vurgulayan Akyürek, "Bu topraklarımızın elimizden kayıp gitmesinin başlıca sebepleri erozyon, çoraklaşma, kirlenme, amaç dışı kullanımdır. Eğer bunların önüne geçersek 600 bin ton buğday ekebileceğimiz toprağı geri kazanmış oluruz" diye konuştu. Akyürek, arazi yapısı, toprak ve iklim özellikleri, bitki örtüsünün durumu gibi doğal nedenlerin yanında, hatalı tarım teknikleri, amaç dışı arazi kullanımı, doğal bitki örtüsünün ve ormanların yok edilmesi, eğitim eksikliği, aşırı ve düzensiz otlatma, hızlı nüfus artışı gibi insan etkili faktörlerin de erozyonun nedenlerinden olduğunu kaydetti.
Yorumlar
Kalan Karakter: