MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, Türkiye’de hukukun askıya alındığı olumsuz bir süreçten geçildiğini belirterek, “Artık isme özel sipariş kararlar veriliyor. Karşıt oy veren daire başkanı yapılıyor, vermeyen başka şehre alakasız bir göreve gönderiliyor. Bunlar oluyorsa kimse kendini güvende hissedemez.” dedi
Başkanlığının birinci yılında basın mensuplarının karşısına geçen Veli Küçük, ülke gündemini değerlendirirken, güncel konularda da soruları yanıtladı.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ AYAKLAR ALTINDA
Türkiye’de basın özgürlüğünün hâlâ ayaklar altında olduğunu dile getiren Küçük, gazeteci Ahmet Şık ve Gökmen Ulu'nun beraat kararına sevinirken, KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı'nın hiç bir gerekçe gösterilmeden gözaltında alınmasına üzüldüklerini söyledi.
Hakim, savcı, akademisyen, sanatçı, gazeteci derken şimdi sıranın yurttaşın adalete erişiminin, adaletin ve hak arayışının temsilcisi olan avukatlara geldiğini anlatan Küçük, savunma ve adil yargılanma hakkı önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.
Küçük, "Elbette, devletin en temel görevi suçlu ve suçlularla mücadele etmektir. Şeffaf, denetlenebilir yönetim ilkesini, ayrıca tarafsız-bağımsız yargının tüm unsurlarını da ortaya koyarak süreçlerinin yürütülmesi gerekmektedir. Ancak günümüzde böyle davranılmadığını görmekteyiz" diye konuştu.
OHAL ARTIK SONA ERMELİ
OHAL ile birlikte artan hukuksuzluklara dikkat çeken Veli Küçük, koşullarının ortadan kalktığını belirterek, TBMM’yi de askıya almış olan OHAL’in nedeninin dışına çıkan pek çok konuda yasa çıkarıldığını belirterek bir an evvel kaldırılması gerektiğini ifade etti.
Küçük, "Genelkurmay Başkanlığının ülkemizin uçurumun kıyısından döndüğü 15 Temmuz darbe girişiminden iki gün sonra “darbe püskürtülmüştür” açıklamasına karşın OHAL’in ilan edilmesi ve sürelerinin uzatılması sonrasında bu dönem tarihe, TBMM’nin tamamen devre dışı bırakılarak, yargı denetimi dışında tutulmaya çalışılarak bugüne kadar çıkartılan 28 KHK ile basın-yayın organlarının kapatıldığı, milletvekillerinin, belediye başkanlarının ve muhalif gazetecilerin tutuklandığı, kamu çalışanlarının, akademisyenlerin görevlerinden alındığı, işten atıldığı, derneklerin kapatıldığı uzun ve acımasız bir baskı dönemi olarak geçecektir. OHAL bir an evvel sonlandırılmalıdır.” dedi.
BAŞARI PUANI 54’E DÜŞÜRÜLDÜ
Bugün yargıya kadrolaşma mantığı ile bakmanın hat safaysa ulaştığını dile getiren Baro Başkanı Veli Küçük, “Hakim ve Savcı alma başarı puanı 54’lere düşürüldü. Alınan isimlere baktığımızda Adalet ve Kalkınma Partisi Kadın kolları başkanı, gençlik kolları üyesi, ilçe yönetimindeki isimler… Çok dikkat çekici. Bu var olan sürecin olumsuzluğunu daha da gerilere götürecek. Yargıda bağımsızlığı sağlayamazsanız kamunun hiçbir akanına sirayet ettiremezsiniz. Emniyete de, sağlığa da, milli eğitim’e de… İnsanların kendilerini en güvende hissedeceği yer adliye sarayları bunu sağlayamadığınız yerde toplumsal bağımsızlık olmaz” diye konuştu.
HER GEÇEN GÜN GERİLİYORUZ
Türkiye’de basın özgürlüğünde gelinen noktayı Sınır Tanımayan Gazeteciler’in verdiği rakamlarla anlatan Baro Başkanı Küçük, “Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda 180 ülke arasına 155’inci sırada olduğunu belirterek “Bir önceki sıralamaya göre 5 sıra daha düşmüşüz. Her geçen gün daha da geriliyoruz.” dedi.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir ile çok sayıda gazetecinin ilgi gösterdiği toplantıya Baro Başkan Yardımcısı Sabahattin Gümüş, Baro Genel Sekreteri Semih Gökayaz, Baro Saymanı İlknur Önal, Baro Yönetim Kurulu Üyeleri A. Duygu Özgüven ve Nezat Elçi ile Hasan Alkan da katıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: