MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Halk sağlığı uzmanı Dr. Mustafa Selçuk Akköse, klimaların ve diğer merkezi havalandırma sistemlerinin neden olduğu önemli rahatsızlıklardan biri olan ve tıp dilinde ‘humidifier fever’ olarak bilinen klima ateşi (nemlendirici ateşi)’nin tatilden dönenleri olumsuz etkilediğini söyledi.
Akköse, “Klima ateşine, havalandırma sistemlerinden başka, evlerde kullanılan ve halkın kısaca ‘soğuk buhar’ diye bildikleri nem yapıcı aletler ile akciğer hastalarına solunum yoluyla ilaç vermeye yarayan nebülizatör denilen aletler de neden olabilir. Hastalık, bu tür aletlerin su haznelerinde üreyen çeşitli bakteri ve mantarların veya bunlara ait çeşitli toksinlerin, özellikle de endotoksinlerin solunum havasına karışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Klima ateşi, gerçek bir enfeksiyon hastalığı olmayıp, vücudumuzun çeşitli gram negatif bakterilere karşı gösterdiği bir tür aşırı duyarlılıktan kaynaklanan bir tablodur. Belirtilerin ortaya çıkması nadiren 12 saat sonrada olabilir. Şikayetler, genellikle hafta başında veya tatil veya dönüş günlerinde görülür. Bir süre kullanılmayan klimaların, ilk çalıştığı günlerde de belirtiler daha fazladır.” dedi
Hastalık belirtilerinin ateş, titreme, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik olarak kendini gösterdiğini vurgulayan Akköse, “Klima ateşi, hastanın klima bulunan ortamdan uzaklaştırılması ile düzelir. Antibiyotik veya başka bir ilaç tedavisi gerekli değildir. Klimaların düzenli temizliği önem arz eder.” şeklinde konuştu
KLİMA ÇARPMASI
Klimanın üflediği serin havanın karşısında durmak pek doğru değil; hele de dışarıdan terlemiş olarak gelmişseniz. Terin üzerinizde aniden soğuması ‘klima çarpmasına’ sebep olabilir. Boynunuz tutulabilir, başınızı çeviremezsiniz; nefes alırken göğsünüzde bıçak batar gibi ağrılarınız olabilir. Klimayı çok düşük değerlere ayarlamak sağlık için doğru değil. İdeali, ısının 23-24 derece arasında, nispi nemin de % 40–50 arasında olacak şekilde ayarlanmasıdır.
ALERJİK ZATÜRRE
Klimaların sebep olduğu alerjik zatürre çocuklarda da görülebilirse de, daha çok 50 yaşın üzerinde olanlarda ve diğer akciğer hastalıklarının aksine sigara içmeyenlerde daha çok saptanır. Tıp dilinde ventilasyon pnömonitisi olarak isimlendirilen alerjik zatürreye, air-condition sistemlerinin nemlendirme bölümünde üreyen ve küf mantarları ve bazı bakteriler neden olmaktadır. Akut alerjik zatürre, içinde küf mantarları bulunan havanın solunmasından 4-6 saat sonra; ateş, baş, kas ağrıları ve halsizlik ile gribal bir enfeksiyon gibi başlar. Daha sonra öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi… gibi akciğerlere ait belirtiler ortaya çıkar. Ateş yüksekliği ile beraber, kalp hızı ve solunum sayısı da artmıştır.
Klima ateşi ve alerjik zatürenin önlenmesi, bu tür nemlendiricilerin su haznelerinin doğru bakımı ile mümkündür. Klima ve nemlendiricilerin bakımlarına özen gösterilmeli ve talimatlara uygun kullanılmalıdır. Bu aletlerde musluk suyu yerine, distile veya demineralize su tercih edilmelidir. Nemlendiriciler, çamaşır suyu gibi dezenfektanlarla zaman zaman temizlenmelidir.
SIRT VE BEL AĞRILARINA DİKKAT
Klimalı ortamda fazla kalmak ve özellikle klimanın direkt olarak üzerimize doğru üflediği ortamlarda da ciddi boyun, sırt ve bel ağrıları oluşabiliyor. Ağrılar, sıcak ortamda terleyen boyun, sırt ve bazen bel bölgesinin, aniden soğukla karşılaşması sonucunda meydana geliyor. Böyle bir durumda, kasta bir kasılma yani spazm oluşuyor. Kas spazmı tek başına ağrılı bir durum. Ama eğer bu spazma, bir boyun fıtığı, kireçlenme, skolyoz adı verilen omurga eğrilikleri ya da fibromiyalji hastalığı eşlik ediyorsa tutulmalar kaçınılmaz oluyor. Ayrıca boyun kaslarında gelişen spazm, gerilim tipi baş ağrısına neden oluyor. Yine hastanın migren tipi baş ağrısı varsa, tekrarlayan boyun spazmı veya tutulması migren ataklarını tetikliyor. Atağın daha uzun, şiddetli geçmesine yol açıyor"...
LEJYONER HASTALIĞI (BİR TÜR ZATÜRRE)
Özellikle merkezi klima sistemi ile havalandırması sağlanan büyük binaların havalandırma sistemlerinin içinde çoğalabilen mikroorganizmalar, binada bulunan kişilerde akciğer ve diğer sistem hastalıklarına yol açabilir. Klima sisteminde oluşan aerosollerin, ortamda bulunan insanlarca solunması sonucu viral üst solunum yolu, akciğerlerde alt solunum yolu enfeksiyonu, zatürre gibi hastalıklara neden olabilir. Özellikle büyük işyeri ve otel klimalarında bulunan "Legionella pneumophilia" denen bir bakteri ölümcül olabilecek zatürreye neden olabilmektedir. Aynı zamanda bakımı yapılmamış klimaların kullanıldığı ortamlarda, alerjik nezle, astım gibi alerjik hastalıkların alevlendiği ve şikayetlerin arttığı göz ardı edilmemelidir.
Yorumlar
Kalan Karakter: