MUSTAFA ÖZKE - ÖZEL
ADANA (GÜNAYDIN) – Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Derya Göksuçukur, gördüğü şiddetten dolayı kadına verilen panik butonunun tek başına sorunu kökünden çözemeyeceğini belirterek, erkeğe de elektronik kelepçe takılması gerektiğini söyledi.
Bu konuyu 10 yıl önce komisyon üyesi olarak gündeme getirdiğini belirten Göksuçukur, “Bu sorun daha önce değişik toplantılarda, seminerlerde ve panellerde gündeme geldi ve düşüncelerimizi söyledik. Bir kadının panik butonuna bastığı anda, suçu işleyecek kişinin de yakınında olduğunu ve Emniyet’in muhtemel suçu önlemeye vaktinin olamayacağını vurguladık. Hem erkeğe hem de kadına elektronik kelepçe takılması gerektiğini anlattık ama şu ana kadar erkeğe kelepçe takılması yönünde bir çalışma olmadı.” dedi
ERKEĞE KELEPÇE ŞART!
Bu uygulamanın yaşama geçirilmesi halinde kadına şiddet olaylarının daha da azalacağına inandığını vurgulayan avukat Derya Göksuçukur, “Böylece, her iki elektronik kelepçe birbirine yaklaştığında emniyet sinyalleri görecek ve ona göre mağdur kadını bilgilendirecek. Kadın da bulunduğu ortamda ona göre önlemini alacak.” diye konuştu
Kadına şiddet uygulayan erkeğe kelepçe takılmasının erkeği de suç işlemekten uzaklaştıracağını dile getiren Avukat Derya Göksuçukur, “Kurala göre; kadın şiddet uygulayan erkeği görünce butona basıyor. Zaten görme mesafesi kadar yaklaştığında kadın butona bassa bile adam yine şiddet uyguluyor. Yapacağını yapıyor. Emniyet müdahale edene kadar kaçıyor. Ama bu kişide elektronik kelepçe olsa, yaklaştığı an polis merkezine sinyal gider, emniyet de gereğini yapar. Zaten elektronik kelepçe o erkeği de tedirgin eder, şiddet uygulamasının önüne geçer.” diye konuştu
ADANALI KADINLAR BİLİNÇLİ
Kadına şiddette Adana’nın ilk sırada yer almasına değinen Baro Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Derya Göksuçukur, “Kayıtlara geçen suç oranlarına göre; kadına şiddette Adana ilk sırada görülebilir. Ama ben, değişik bölgelerde kayıtlara geçmeyen ve farklı toplumsal baskılardan çekinerek, emniyet ya da savcılığa intikal ettirilmeyen istismar ya da şiddet olayları olduğunu da düşünüyorum. Adana’daki kadınlar çok bilinçli, yasal haklarının farkındalar ve çekinmeden emniyete ya da savcılığa başvuruyorlar. Zaten Adana Emniyet Müdürlüğü kadına şiddeti affetmiyor. Adana Barosu da bu konuda örnek bir çalışma gerçekleştiriyor ve mağdur kadınlara ücretsiz destek sağlıyor.” şeklinde konuştu
KADIN TOPLULUKLARI DUYARLI
Avukat Derya Göksuçukur, Adana’da kadınlardan oluşan sivil toplum kuruluşlarının şiddet konusunda çok duyarlı olduğunu ve en küçük bir mağduriyette kadınlara destek verdiğini söyledi.
Sivil toplum kuruluşlarının Baro Kadın Hakları Komisyonu işe örnek bir işbirliği içerisinde olduğunu ifade eden Göksuçukur, “Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu, bu güne kadar mağdur hiçbir kadını yalnız bırakmamıştır. Sivil toplum kuruluşlarından gelen başvuruların hepsini anında değerlendirmiş ve gereken desteği vermiştir. Ücretsiz avukat görevlendirerek, o davanın sonuna kadar takipçisi olmuştur. Adli Yardım Bürosu ve CMUK Komisyonu da mağdur kadınların sorunlarının çözülmesi konusunda çok titiz davranmaktadır.” şeklinde konuştu
ÖĞRENCİLERE EĞİTİM VERDİK
Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak bugüne kadar çok sayıda kadına hukuki destek verilmesini sağladıklarını ve haklarında koruma kararı aldırdıklarını belirten avukat Göksuçukur, bizzat duruşmalara girilerek cinsel istismar ve kadın cinayetleri ile ilgili dosyaların takipçisi olduklarını söyledi.
Milli Eğitim’e bağlı okullarda çeşitli eğitimler vererek, öğrencileri kadına şiddet konusunda bilinçlendirdiklerini anlatan Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Derya Göksuçukur, yaptıkları çalışmalar hakkında şunları söyledi: “Kadına şiddet konusunda broşürler bastırdık, gül ve kupa dağıttık. Emniyet Müdürlüğü’nün ‘Çaresiz değilsiniz’ isimli projesine ve Yüreğir Cumhuriyet Halk Eğitim Merkezi’nde bu yöndeki çalışmalara destek verdik. Akdeniz Sosyal Dayanışma Eğitim Sağlık Kültür Vakfı ile kadının işgücü piyasasındaki etkinliğinin artırılması yönünde proje ortaklığı yaptık, katılımcılara hukuki eğitim verdik. Çukurova Vanlılar Yardımlaşma Dayanışma Kültür Derneği ile Eğitimle Güçlenen Kadınlar isimli proje ortaklığı görüşmesini gerçekleştirdik. Adana Kent Konseyi Kadın Meclisi’ne komisyon adına temsilci gönderdik. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Adana Şubesi’nin Hukukçular Lokalini eğitim için kullanmasına izin verdik ve ‘Kadın Vatandaş Eğitimi Ortak Kent Yaşamı Bilinci Geliştirme’ isimli projeye eğitim desteği sağladık.”
CEZAEVLERİNDEKİ KADINLARI UNUTMADIK
Avukat Derya Göksuçukur, Baro Kadın Hakları Komisyonu’nun dışarıda mağdur olanlar kadar cezaevlerinde yatan kadınlarla da ilgilendiğini ve Karataş Cezaevi’ndeki kadınların sorunlarıyla ilgili cezaevi ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.
AÇEV’in düzenlediği Kırsalda Genç Kadınların Güçlendirilmesi projesi STK kapasite Güçlendirme ve Bilgi Paylaşımı Çalıştayı’na komisyon adına katıldıklarını söyleyen Göksuçukur, “AKDAM’ın düzenlediği ‘Mahpusluk Sürecinde ve Sonrasında Kadınlar İçin Çözümler Çalıştayı’na katıldık. AKDAM Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Doğu Akdeniz Bağlantı ağı kurulmasına yönelik toplantıda bulunduk. İnci Otelinde AKDAM tarafından düzenlenilen Çalıştay’da yer aldık. Çukurova Üniversitesi’ndeki Uluslararası Şiddet Sempozyumu ile Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Adana İl Eylem Planı Çalıştayı’nda sorumluluğumuzu yerine getirdik. Anneler Günü Etkinliğinde kadın cinayetlerinde mağdur annelere çiçek verdik. Cinsiyet Eşitsizliği İzleme Derneği’nin hak temelli izleme, sivil izleme inisiyatiflerinin haritalanması ve izlemede toplumsal cinsiyet perspektifinin güçlendirilmesi projesi kapsamındaki toplantıya katıldık. Yani kadının tartışıldığı ve sorunlarının ele alındığı her yerde komisyon olarak yerimizi aldık.” ifadelerini kullandı.
Adana’da olduğu kadar Türkiye genelindeki toplantılarda da Baro Kadın Hakları Komisyonu olarak her zeminde sorumluluklarını yerine getirdiklerini kaydeden avukat Göksuçukur, çalışmalarına destek veren Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ile emeği geçen komisyon üyesi arkadaşlarına teşekkür etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: