HAYDAR ŞENGÜL
ADANA (GÜNAYDIN) – Adana Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkan Vekili ve başkan adayı Ali Süngürlü, Adana’ya yapılacak marangozlar ve mobilyacılar sitesinin esnafın derdine derman olacağını söyledi.
Ali Süngürlü, Adana Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Niyazi Göğer, Adana Mahrukatçılar Odası Başkanı Cengiz Kozacıoğlu ve Proje Koordinatörü Can Kabaali Projenin hayata geçmesi için gece gündüz çalıştıklarını söyledi.
Başta Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, AK Parti İl Başkanı Fikret Yeni, Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve Adana milletvekillerine teşekkür eden Süngürlü, “Esnafımızın bir araya gelmesi için yapılan çalışmaları takdirle karşılaşıyoruz.” dedi
KENT EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK
Mahrukatçılar Temin, Tevzi Kooperatifi tarafından başlatılan ve Adana’ya yapılacak en büyük yatırım olarak dikkat çeken Projenin ortaklarından olan Adana Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Ali Süngürlü mobilyacı esnafına çağrıda bulundu.
Halen Mobilyacılar Odası ikinci başkanlığını yürüten ve Kooperatifte aktif ortaklık yapan Ali Süngürlü, projenin büyüme ve istihdam için büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Süngürlü, “Bu proje kooperatif çatısı altında yer alan esnafın kaderini değiştirecek. Hem Adana’ya katma değer sağlayacak hem ihracatın önünü açacak hem de istihdam yaratarak kent ekonomisine ciddi katkı sağlayacak” diye konuştu.
Projenin gerçekleşmesiyle kendi esnaflarının da aynı site içerisinde yer alacağını vurgulayan Süngürlü, “Özellikle mahalle aralarında bulunan esnaflarımızın hem çevre, hem görüntü, hem de ses kirliliğine yol açması bu projenin hayata geçmesiyle son bulacak. 3 milyon 500 bin metrekare arazi üstüne kurulması planlanan ve Adana’nın kaderini değiştirecek bu projede bizim de esnafımızın olması bizi mutlu ediyor” dedi.
SÜREKLİ SORUNLAR YAŞIYORUZ
Özellikle kendi sektörlerinin sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Süngürlü, “Adana’da 4500 esnafımız var, 1000 esnafımız mobilyacılar sitesinde çalışıyor, geriye kalan 3000 esnafımız Adana genelinde mahalle aralarında imalat yapıyor. Ses ve görüntü kirliliğinden dolayı vatandaş ve belediye ile sürekli sorunlar yaşıyoruz. Örneğin Gülbahçesi, Dağlıoğlu, Hadırlı, Mıdık, Havuzlubahçe, Sucuzade, Obalar caddesi gibi bölgelerde imalat yapan firmalarımıza Seyhan Belediyesinden ruhsat alamıyoruz. Çünkü binaların ruhsatı yok, kaçak yapı olduğundan dolayı iş yerlerine de ruhsat alamıyoruz. Ruhsat alamadığımızdan ve halk bizi sürekli şikâyet ettiğinden dolayı mühürlemeye geliyorlar” diye konuştu.
ESNAFLARIMIZIN İHTİYAÇLARINA YÖNELMELİYİZ
Özellikle mahalle aralarında bulunan esnaflarının bir an önce gitmeleri gerektiğinin altını çizen Süngürlü, “Belediye iyi niyet gösteriyor. Esnafı yok etmeye çalışmıyor, onun yerine gece çalışmamaya, az gürültü yapmaya yönlendiriyor. Mahalle aralarında 150–100–80 metre kare alanlarda imalat yapan arkadaşlarımız var. Oysa bizim en ufak imalat firmalarımızın çalışabilmeleri için alanlarının 250 metre kare olması gerekir. Bunun yanı sıra 2. katı ve 3. katı olur, bunun gibi esnaflarımızın ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmemiz gerekir.” ifadesini kullandı
HAKSIZ KAZANÇLARI ENGELLEMEK İSTİYORUZ
Kooperatifin kurulma amacının öncelikle üretimi desteklemek olduğunu ifade eden Süngürlü, “Üretenleri aynı kategoride, aynı bölgede tutarak, vasıflı üretimi destekleyip, profesyonel çalışma alanı yaratmak. Bunu yaparken de dağınık çalışan esnafın kazandığını ikiye, üçe katlarken aynı oranda istihdam için de yer açmak. Projenin ikinci ayaklarından biri kooperatif bünyesinde eğitim verip, vasıflı eleman yetiştirmek olacak. Bizim esnafımızda en önemli sorun olan kayıt dışı çalışanlar, merdiven altı dediğimiz esnafları da kendi bünyemize alıp onların da haksız kazanç sağlamalarını engellemektir” diye konuştu.
ÜRETİME TEŞVİK ETMEK İSTİYORUZ
Yapılacak olan site içerisine öncelikle ihracata yönelik büyük işler yapan firmalara yer vereceklerinin altını çizen Süngürlü, “Seçimi kazandıktan sonra kayıt dışındakileri kayıt içine alıp güçlü bir oda olmak istiyoruz. Değişik projelerle insanları üretime teşvik etmek istiyoruz. Biz de 400 tane dekorasyon firmamız var şu anda yüzde ellisi çalışıyor, yüzde ellisi oturuyor. Müteahhitler bizim imalatçı firmamızın ekmeğini alıyorlar. Yarısını müteahhitler alıyor yarısını da merdiven altı çalışanlar alıyor” dedi.
BÜYÜME İSTEYENLERİ BEKLİYORUZ
Mobilyacı esnafına çağrıda bulunan Süngürlü, “Biz bir proje geliştirdik, bir kooperatif kurduk. Gözünüz bu kooperatifte olsun, büyümek istiyorsanız istihdama destek olmak istiyorsanız yurt dışına mal göndermek istiyorsanız bu çatı altına girmeye hazırlanın. Büyük proje sahipleri olmak isteyen, büyüme isteyen herkesi kooperatif çatısı altında toplamak istiyoruz” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: