Medyada mülteci kavramı Adana’da masaya yatırıldı
Yayınlanma :
17.04.2019 09:03
Güncelleme :
17.04.2019 09:03


ADANA (GÜNAYDIN) - Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü genel koordinasyonunda yürütülen ‘Hayata Fırsat Projesi’ kapsamında medyada mülteci kavramı ve temsili üzerine farkındalık yaratmak amacıyla ‘Mülteci Haberleri: Gündem Belirleme ve Kamuoyu Oluşturmada Medyanın Rolü’ semineri Mavi Sürmeli Hotel'de düzenlendi.
Seminere Çukurova Üniversitesi İletisim Fakültesi Öğretim Üyeleri başta olmak üzere İletişim Fakültesi öğrencileri ve Adana basınından çok sayıda gazeteci katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını ILO'yu temsilen Esra Esen Kireççi yaptı. Kireççi, mülteci ve sığınmacı kavramların arasındaki farkı ifade ederek seminerin bir farkındalık yaratacağını kaydetti.
ORHON: MÜLTECİLER MEDYA TARAFINDAN YANLIŞ YANSITILIYOR
Medya dilinin gücü ve önemi isimli konuşmasında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Nezih Orhon gerçekleştirdi. Orhon, “Mülteciler konusunda medya dili nasıl olmalı" başlığında medyada mültecilerin konumunu anlattı. Orhon, mülteciler ile ilgili yanlış bilinenleri anlatırken mülteci olmanın zorluğunu ifade etti. Orhon, “Mültecileri ile ilgili konuları bilmediğimiz için ön yargılar oluşturuyoruz. Beraber bir yaşam kurtulamadığımız zaman bu ön yargı kaybolacaktır. Mülteciler bir noktada hayatlarını yeniden yazıyorlar” dedi. Medyada mültecilerin sunumunu anlatan Orhon, “Kamuoyuna mülteciler medya tarafından yanlış yansıtılıyor. Medya tarafından kurbanlaştırılıyorlar. Medyada mültecileri yargılayan metinler var. Suriyelileri ekonomik, kültürel ve güvenlik tehdit olarak sunuyorlar. Bir dil ve temsiliyet sorunu olarak ortaya çıkıyor. Hep ötekileştiriliyorlar. Medya, Suriyeliler ile ilgili diyalog üretmek yerine bir çatışma ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.Orhon,medya tarafından üretilen Suriyeliler hakkında doğru bilinen yanlışlardan bahsetti.
Nezih Orhon, Suriyeli mülteciler üzerine yayınlanan AFAD, Ekim 2018 raporuna göre Türkiye'de resmi rakamlarla 3.577.792 Suriyeli vatandaşın yaşamakta olduğunu aktararak bu vatandaşların yaklaşık 2/3'ünü kadınların ve çocukların oluşturduğunu ve bu bağlamda 2.500.000 milyon kadın ve çocuk Suriyeli vatandaşın bulunduğunu ifade etti. Bu vatandaşların ise %80'e yakını sözel, fiziksel, sosyal, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kaldığının üzerinde duran Orhon "Yine medyada yaygın olarak ifade edilen "savaşmayan erkek, tembel erkeklerin yansıtıldığı gibi pek de yaygın olmadığı gerçeği karşımıza çıkıyor" şeklinde konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: