'Mevsimlik tarım işçilerinin kaçı sigortalı olarak çalışıyor'
Yayınlanma :
23.07.2019 16:43
Güncelleme :
23.07.2019 16:43


Peköz, "Türkiye’de tarımsal hasat zamanında, milyonlarca tarım işçisi yaşadığı ilden hasadın yapıldığı başka illere göç etmektedir. Fakat mevsimlik tarım işçileri ile ilgili resmi bir veri bulunmamaktadır. Tarım sektörünün en önemli işgücü olan mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin;ulaşım, sağlık, barınma, ayrımcılık, cinsiyetçilik, iş sağlığı ve güvenliği, eğitim, sosyal güvenlik, insana yakışır ücret ve çalışma ilişkileri, aracı ilişkileri gibi konularda birçok sorun yaşamaktadırlar. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) raporlarına göre mevsimlik tarım işçileri en çok iş cinayetlerine maruz kalan işçiler olmakta, işe bağlı hastalıklar, meslek hastalıkları nedeniyle de yaşamlarını yitirmektedirler." dedi.
Peköz'ün, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği sorular şunlar; "Türkiye’de mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kişi sayısı kaçtır?Bu sayının cinsiyet ve yaşa göre dağılımı nasıldır? Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kişiler genellikle aileleri ile birlikte göç etmektedir. Mevsimlik işçilik yapmak için göç eden kişilerin aileleri ile birlikte toplamsayısı kaçtır? Bu sayının cinsiyet ve yaşa göre dağılımı nasıldır? Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin barınma, sağlık, eğitim, ulaşım gibi temel ihtiyaçları nasıl karşılanmaktadır? Mevsimlik tarım işçilerinin kaçı sigortalı olarak çalışmaktadır? Mevsimlik tarım işçilerinin çalışmak için gittiği iller hangileridir? Son 10 yılda kaç mevsimlik tarım işçisi göç esnasında yaşanan kazalarda yaşamını yitirmiştir? Son 10 yıl da kaç mevsimlik tarım işçisi çalışma koşullarından kaynaklı yaşamını yitirmiştir? Mevsimlik tarım işçilerinin meslek hastalıkları ile ilgili bir çalışma yapılmış mıdır? Mevsimlik Tarım İşçilerini İzleme Kurulları mevsimlik işçilerle ilgili hangi konularda çalışmaktadır? Son 10 yılda mevsimlik işçilerinin yaşadığı ayrımcılık, saldırı linç girişimleri ile ilgili kaç vaka yaşanmıştır? Yaşanılan bu vakaları önlemek adına yapılmış bir çalışma var mıdır?"
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: