MUSTAFA ÖZKE – ÖZEL
ADANA (GÜNAYDIN) – Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Rusya krizinden sonra dondan da etkilenen narenciye üreticilerinin büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirterek, bu sorunların aşılması için ülkeyi yönetenlerin tarımda kooperatifleşmeyi bir politika haline getirmeleri gerektiğini söyledi.
Türkiye’de turunçgil üretiminin yüzde 95’inin Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirildiğini ve bu sektörün büyük bir istihdam barındırdığını belirten Karademir, üretim verileri hakkında açıklamalarda bulundu.
KRİZ GEÇ ATLATILDI
Karademir, “Bölgede, TÜİK verilerine göre yaklaşık 1 milyon 150 bin dekarlık alanda turunçgil tarımı yapılmaktadır. 1 milyon 750 bin ton portakal, 750 bin ton limon, 1 milyon 100 bin ton mandalin, 270 bin ton greyfurt üretimi gerçekleştirilmektedir. 1 milyon 150 bin dekarlık alanın 400 bin dekarlık bölümünde Adana, narenciye üretimi ile yüzde 35’lik bir kısmı oluşturmaktadır.” dedi.
Türkiye’nin en büyük narenciye ihracat pazarı olan Rusya ile yaşanan uçak krizinin geç atlatılmasından dolayı erkenci turunçgil çeşitlerinde üreticilerin para kazanamadığını anlatan Karademir, bu şoku üzerinden atamayan üreticilerin bir de don vurgunuyla darbe yediğini vurguladı.
KAPSAMLI PROJELER HAZIRLANMALI
Karademir, “Limon ve orta erkenci mandalin çeşitlerinde fiyatlar istenilen noktaya giderken son yıllardaki soğuk dalgası da üreticiye darbe vurdu. Üreticilerimiz ne yazık ki orta erkenci çeşitlerle, geçici turunçgil çeşitlerinde zarara uğradı. Soğuk hava ve don meyvelerin dökülmesine neden oldu. Belki bugün itibariyle hasat edilecek portakal kalmadı ama bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için Tarım Bakanlığı’nın daha kapsamlı projeler hazırlaması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, şunları söyledi: “Tarım Bakanlığı’nın 2016 yılında kırsal kalkınmayı desteklemek için aldığı rüzgar pervanelerine biraz daha bütçe ayırması ve KDV’nin kaldırılması gerekiyor. Bunun yanında, bölgedeki turunçgil hasat sezonunun daha bilimsel bir planlamayla uzatılması gerekiyor. Ürünlerdeki pazarlama sıkıntısının giderilmesi için de ülkeyi yönetenlerin tarımda kooperatifleşmeyi politika haline getirmeleri gerekiyor.”
Yorumlar
Kalan Karakter: