HAYDAR ŞENGÜL
KALICI ÖNLEM ŞART
Adana'nın Seyhan ilçesindeki Etnografya Müzesi'nin tam arka sokağında yıkılmak üzere olan harabe binanın korunması için yaptığımız haber amacına ulaştı. 'Yıkıldı yıkılacak' başlıklı haberimizin ardından harekete geçen yetkililer, 4-5 santimlik profillerin üstüne bir kaç sac parçası koyarak önlem aldılar. Alınan önlem inşaat mühendisleri başta olmak üzere çevredeki esnafında büyük tepkisine neden olurken, daha kalıcı ve etkili bir önlem alınması istendi.
BÖYLE İLKELLİK OLMAZ
Yıkılması durumunda çevreye zarar verecek bina için alınan önlemi ilkel bulan bazı inşaat mühendisleri, "Böyle ilkellik olmaz. Yıkılma tehlikesi bulunan bir bina için önce tahta perde çekilmeli ardından bina boydan boya file ile korunmalı. Herhangi bir göçük durumunda file ve tahta perde daha koruyucu olur. 4-5 santimlik ince profilleri dik dik koyup üstüne üç beş sac parçası eklemek ilkel bir yöntem. İnşaat sektöründe böyle bir koruma sistemi yok." diye tepki gösterdiler
DİKEN ÜSTÜNDEYİZ
Zaman zaman harabe binadan tuğla parçaları yola düşüyor. Binaya ‘Bu binanın her an yıkılma durumu vardır. Altından geçilmesi-durulması içeri girilmesi tehlikeli ve yasaktır’ yazısı asılmasına rağmen her gün onlarca kişi bu binanın önünden gelip geçiyor. 'Ha yıkıldı, ha yıkılacak' korkusu ile endişeli günler yaşayan mahalle esnafı, "Her gün diken üstündeyiz. Bina yıkılacak da altında birileri kalacak mı? diye korkuyoruz" diyorlar.
TEHLİKE ARZ EDİYOR
Bina sahibinin uzun yıllar hiç gelmediğini, Almanya'da bulunduğu ve kimsenin burayla ilgilenmediğini anlatan esnaflar, "Artık bıktık korkuyla yaşamaktan. Uzun yıldır bu mahallede esnaflık yapıyoruz. Bu bina uzun yıldan bu yana çok tehlike arz ediyor. Bunu defalarca, belediye ve diğer kurumların tamamına yazılı ve sözlü olarak şikâyette bulunuldu. Ama her ne hikmetse herkes bir şekilde başından attı. Şimdi aldıkları önlem de önlem değil. Bu bina yıkılsa ince profiller dayanabilir mi?" diye sordular.
Yorumlar
Kalan Karakter: