MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Yüreğimizin kılcal damarlarına dokunan bir ses duyduğumuzda duygulanırız. Bu belki bir ud, belki bir ney, belki bir kanun ya da keman sesi olabilir.
Hepsini değerli sanatçı Meltem Halaçoğlu’nun eşsiz sesiyle birlikte duyduğumuzda ise, bu sesler demlenmiş bir şarkı olarak karşımıza çıkar.
Çoğu zaman bir aşk şarkısı zannederiz duyduğumuzu oysa bilmeyiz ardında derin yaralar bırakan öyküler bulunduğunu…
Biliyor musunuz şair Mehmet Erbulan'ın oğlu trafik kazası geçiriyor. Ve “Beni Bırakıp Burada Gitme Güzeller Güzeli” diye oğlu için şiir yazıyor, bu değerli eseri Ali Şenozan besteliyor. Herkes bunu aşk şarkısı zannediyor ama değil!
ESERLERİYLE ÖLÜMSÜZLEŞTİLER
Bakın ilginç bir öykü daha…
Ekrem Güyer, eşi için 'Unutturamaz Seni Hiç Bir Şey' şarkısını besteliyor. İki yıl sonra 1954'te Ekrem Güyer, mide kanamasından ölüyor.
Müzeher Güyer de kocasının ölümünden sonra, ona olan aşkını bir dize yapıyor; 'Unutmadım Seni Ben, Her Zaman Kalbimdesin' diye…
İki güzel insan birbirlerine besledikleri bu eserlerle ölümsüzleşiyor.
SEVİLENLERDEN ESER YOK!
‘Han Duvarları’ şiiriyle de tanınan ünlü şair Faruk Nafiz Çamlıbel, iki çocuğunun annesi Azize Hanım hastalanınca, tanıdığı kadın doğum doktoru Alaaddin Yavaşça’ya danışıyor. Yavaşça, şair ile eşini kendisinden daha tecrübeli olan hocasına götürüyor ve o doktor kanser teşhisini koyuyor. Hastalık çok ilerliyor ve kadın fazla yaşamıyor. Ardından Faruk Nafiz Çamlıbel o muhteşem eseri kaleme alıyor: ‘Artık o solan bahçede bülbüllere yer yok / Bir yer ki sevenle, sevilenlerden eser yok / Bezminde kadeh kırdığımız sevgililer yok / Bir yer ki sevenle sevilenlerden eser yok!
ŞARKILARIN GÖZYAŞLARI
Çukurova’nın kültür elçisi, Çukurova Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik, şarkıların gözyaşlarıyla dinlendiği muhteşem bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı.
Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’ndeki etkinlikte; Şarkıların Gözyaşları adlı kitaptan öyküler okuyan okutman Şükrü Birbaş’a, muhteşem sesiyle solist Meltem Halaçoğlu eşlik etti. Yoğun ilginin gördüğü programda duygusal anlar yaşandı.
En çok da çocukluk yıllarından beri topladığı plaklar ve kasetlerle 8 bini aşkın eserden oluşan dev bir arşivin sahibi olan Adanalı müzik tutkunu Suat Yener duygulandı. Çünkü Eczacı Suat Yener’in ‘Şarkıların Gözyaşları’ adlı kitabındaki eserler, bu muhteşem programda dile geldi.
ÖMÜR ÇOK KISA KÜSMEYE DEĞMEZ
Okutman Şükrü Birbaş, öykülerini okuduğu şarkıları anlatırken, kısa değerlendirmeler de yaptı. “Dediler zamanla hep azalırmış sevgiler / Olsun bana seninle geçen yıllarım yeter / Nasıl olsa her şeyin zamanla sonu yok mu / Ömür dediğimiz şey küsecek kadar çok mu?” güftesinin öyküsünü okurken, “Ömür çok kısa küsmeye değmez” dedi.
Prof. Dr. Deniz Abik, katılımcıların birbirinden değerli eserlere eşlik ettiği programın sonunda okutman Şükrü Birbaş ile solist Meltem Halaçoğlu’na plaket, saz sanatkârlarına da teşekkür belgesi verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: