İbrahim AKYOL
Semt Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Şerif Kurşun, Seyhan Belediyesi ile yaşadıkları astronomik işgaliye bedeli ile Gülbahçesi Mahallesi’ndeki Cuma Pazarı’ndaki yer sorununun çözülmemesi nedeniyle pazarcıların isyanını büyüdüğünü söyledi. Kurşun, sorunların çözülmemesi halinde pazarcıları belediyenin önüne toplayıp eylem yapacaklarını açıkladı.
Semt Pazarcıları ile Seyhan Belediyesi arasında yaşanan işgaliye bedelinin yıllık yüzde 3500 yükseltilmesi ve geriye dönük işgaliye bedellerinin topluca istenmesi ile ilgili sorun çıkmaza girdi. Belediyenin geriye dönük pazarcılardan işgaliye bedeli olarak 25 ile 50 bin lira arasında ücret isteyip, ödemeyenlerle ilgili icra işlemi başlatacağı, Gülbahçesi Mahallesi’ndeki Cuma Pazarı’nda bazı yerlerin usulsüz satışlarının yapılması ortalığı karıştırdı. Semt Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Şerif Kurşun, belediye ile yaptıkları görüşmelerin bugüne kadar sonuçsuz kaldığına dikkat çekti.
“Bizler sabahın en karanlık saatlerinde, kentin sessizliğini taze ürünlerle bozan alın teri sahipleriyiz. Ne mafya, ne çete. Sadece çocuklarının rızkı için mücadele eden emekçi insanlarız” diyen Pazarcılar Odası Başkanı Kurşun, “Pazarcının işgaliye parasını yıllık yüzde 3500 arttırmak normal mi soruyorum sizlere? Kimse kimsenin kazancına ortak değildir bu kadar fark olamaz. 2021 yılında 209 TL, 2022 yılında 333 TL, 2023 yılında 530 TL işgaliye ücreti ödedik. 2024 yılında ise 3860 lira işgaliye parası bizden isteniyor. Oran çok yüksek. Bir adaletsizlik var?” diye isyan etti.
Seyhan Belediyesinin işgaliye paralarına yaptıkları astronomik artışın ardından pazarcılardan geriye dönük toplu para istediğini de ifade eden Başkan Kurşun, şöyle yakındı:“Farkları faizli şekilde almak itiyorlar. İcraya verecekler. Yönetmelik, ‘cüzi bir para alınacak’ deniliyor. Ancak belediye astronomik zam yapıp geriye dönük para istiyor. Pazarcılar odası başkanı olarak benden 48 bin lira istendi. Pazarcı esnaflarımızdan istenen para ortalama 25 - 50 bin lira arasında. Biz bu parayı nasıl öderiz? Yönetmeliğe göre geriye dönük alınmaması lazım. Ama belediye zorla alıyor. Bizleri ircaa ile tehdit ediyorlar, ‘icra göndeririz’ diyorlar.”
Başkan Kurşun, belediye ile yaşadıkların sorunların çözülmemesi halinde belediye önünde eylem yapmaya karar verdiklerini söyledi. Eylem için valilik ve diğer ilgili yerlerle görüşmeler yaptıklarını belirten Kurşun, “Belediye yetkililerini uyarıyorum. Pazarcıların boğazını sıkmayın. Hak etmediğiniz parayı istemeyin. Astronomik zammı geri çekin. Aksi taktirde Adana’daki tüm pazarcı esnafını Seyhan Belediyesi önünde toplarım ve eylem yaparız. Bu eylem, sadece bir hak arayışı değil; aynı zamanda bu ülkenin vicdanına yapılan bir çağrıdır. Adalet varsa susmayacağız. Çünkü biz milletin ta kendisiyiz” dedi.
Başkan Kurşun, Seyhan Belediyesi ile aralarında ayrıca Gülbahçesi Mahallesi ‘ndeki Cuma pazarı ile ilgili yer sorununun da bulunduğuna dikkat çekti. 2019 yılında eski yönetim zamanında bu pazardaki 53 yerin usulsüz olarak satıldığını öne süren Kurşun, “O zaman pazarcıları içeri almayıp 53 kişiye yerleri usulsüz olarak sattılar. Mahkeme oldu. Mahkeme kura çekimi yapılsın diyor. Orada şu anda 17 pazarcı arkadaşımız mağdur durumda. Biz bunların mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz. Eğer kura çekimine gidilirse ortalık karışır. Burada suçlu belediye ve eski oda başkanı. Esnafı birbirine düşüren, kardeşi kardeşe küstüren, rızkımızı bölmeye yönelik bu girişimleri asla kabul etmiyoruz. Yaşanan hukuksuzluklara karşı durmak ve hakkımızı aramak en doğal hakkımızdır. Bu vesileyle Seyhan Belediye Başkanı’na ve tüm yetkililere çağrımızdır, Pazar yerimizdeki bu adaletsizliğe son verilsin, emeğimiz gasp edilmesin, kardeşliğimiz bozulmasın. Bizi eyleme zorlamayın” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: