Ramazan'da böbreklere dikkat!
Yayınlanma :
21.05.2019 15:27
Güncelleme :
21.05.2019 14:36


Diyaliz hastaları doktora danışmalı
Dr.Şah şunları dedi: “Diyaliz hastalarının su tüketimlerine ve beslenmelerine her zaman ayrı bir özen göstermeleri önemli. Normalde böbrekler uzun saatler süren susuzluğa karşı vücudu dengeleyebilirken diyaliz hastalarında ise durum tamamen değişiyor. Bu hastalarda böbreklerin çalışmaması nedeniyle sıvı birikimine yol açan su ve sıvı alımının artması birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Vücutta biriken fazla sıvı tansiyonu yükseltebilirken, ödem ve kalp yetmezliğine de neden olabiliyor. Diyaliz tedavisi gören kronik böbrek yetmezliği hastalarının oruç tutacaklarsa ve diyabet, kalp hastalığı veya kontrol altında olmayan yüksek tansiyon problemleri yoksa diyalize girmedikleri günler doktorlarına danışarak hareket etmeleri gerekiyor. Fakat bu hastaların durumu söz bahsedilen ön koşullara uymuyorsa oruç tutmaları önerilmiyor.
Yüksek tansiyon ve şekere dikkat!
Yüksek tansiyon böbreklere zarar veriyor. Aşırı tuz tüketiminin ise yüksek tansiyonu tetiklediği biliniyor. Bu nedenle yüksek tansiyon hastalarının her zaman olduğu gibi Ramazan’da da tükettikleri tuz miktarına özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Hem böylece susama durumu da azaltılmış oluyor. Ancak tüm önlemlere rağmen tansiyon yükselme eğilimine girmişse durumu kontrol altına almak için uzman bir hekime başvurmak gerekiyor. Ayrıca aşırı sıvı kaybı, şeker hastalarında böbrek sorunlarını da ortaya çıkarabiliyor.
Böbrek taşı için limonata
Ramazan’da su tüketiminin azalması böbrek taşı riskine yol açıyor. Buna karşı alınabilecek en iyi tedbir ise iftar ve sahur arasında bol sıvı tüketilmesi oluyor. Ayrıca taş oluşumunu azaltan koruyucu maddelerden en önemlisi olan sitrat alımını artırmak da bu dönemde önem kazanıyor. Sitrat içeren besinlerin başında ise limonata geliyor.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: