Sıfır atık yaşam biçimi ile tanışmanız mümkün
Redhouse Kidz (SEV Yayıncılık) tarafından yayımlanan Deniz’in Sıfır Atık Kitabı, sıfır atık yaşam tarzını hayatımıza katmanın yollarını okulda geçen sıcacık bir öyküyle anlatıyor.
Yayınlanma :
01.06.2019 08:26
Güncelleme :
01.06.2019 08:26


ADANA (GÜNAYDIN) – Okulun ilk günü, Deniz yanında oturan kıza tuhaf tuhaf bakar; çünkü Nil adındaki kız kurabiyelerini bir kavanozda taşır, meyvesini beze sarar ve defterinin her sayfasını, en küçük boşluğuna kadar doldurur. Nil, sınıf arkadaşlarına bu yaz ‘sıfır atık’ ile nasıl tanıştığını ve evden çıkan çöpleri ailece nasıl azalttıklarını anlatarak onların hayatlarını değiştirecektir. Redhouse Kidz (SEV Yayıncılık) tarafından yayımlanan, Sima Özkan’ın yazıp Zeynep Özatalay’ın resimlediği Deniz’in Sıfır Atık Kitabı’nda sıfır atık yaşam biçimiyle tanışarak, atıklarınızı nasıl azaltabileceğinizi ve tüketim alışkanlıklarınızı nasıl değiştirebileceğinizi okuyacaksınız.
Daha önce Soso’nun Kompost Kitabı’nda çocuklara kompost (doğal gübre) yapımını anlatan yazar Sima Özkan, bu kez de düşünmeden çöpe atılan atıkların, doğanın kusursuz dengesini bozduğuna dikkat çekiyor ve sıfır atık için yapmamız gerekenleri basit bir şekilde sıralıyor.
BİR YILDA BİR KAVANOZ ÇÖP MÜMKÜN
Tüketimi azaltmak, doğaya zarar veren aşağıda isimleri sıralanan ‘beter beşli’den kurtulmak, atıkları yeniden kullanmak, daha sık geridönüşüm yapmak gibi konulara değinen öyküde, Deniz ve arkadaşlarının bir okul yılı içinde sıfır atığa ulaşmaları hiç de zor olmuyor.
Bu öyküde, sıfır atık yaşam tarzını benimseyen insanların evinden bir yıl boyunca çıkan çöplerin bir kavanoza sığabildiğine tanık oluyoruz. Sıfır atığın sadece çöpleri geridönüşüm kutularına atmak değil, hiçbir şeyi bir kez kullanmamak olduğunu; ‘at gitsin’ demeden önce bir kez daha düşünmemiz ve dünyaya gözümüz gibi bakmamız gerektiğini öğreniyoruz.
Dünyamız için ‘beter beşli’ye veda edin: 1- Plastik poşetler, 2- Plastik su şişeleri, 3- Peçeteler ve ıslak mendiller, 4- Kullanılıp atılan pipetler, 5- Kâğıt ve plastik bardaklar.
‘Beter Beşli’den kurtulmanın 5 yolu: 1- Hiç ihtiyacın yoksa reddet. 2- İhtiyaç duymadan aldıklarını ve reddedemediklerini azalt. Yerine ne koyabileceğini düşün. 3- ret edemediklerini ve azaltamadıklarını yeniden kullan. Buna ileri dönüşüm de deniyor. 4- Kalanları kompost yap. Gübre, toprağın besini. 5- Hiçbiri olmuyorsa geridönüşüm yap, budur son çaren!
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: