Sönmez: Bipolar bozukluğu her 100 kişiden 2’sinde görülebiliyor
Yayınlanma :
28.02.2019 08:30
Güncelleme :
28.02.2019 08:30


ADANA(GÜNAYDIN) - Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Önder Sönmez, bipolar bozukluğa sahip hastaların büyük bir kısmının bahar aylarına geçişte çabuk öfkelenme ve aşırı para harcama gibi davranışların yanı sıra saldırgan bir tutum sergileyebileceğini söyledi.
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Önder Sönmez, bipolar bozukluğunun her 100 kişiden 2’sinde görülebildiğini belirtti.
Hastalığın, depresyon ve mani dönemleri olarak yaşandığını kaydeden Sönmez, “Depresyon döneminde hastada, çökkünlük, mutsuzluk, hayattan keyif alamama, karamsarlık, konsantrasyon güçlüğü, halsizlik, uyku, vücut ağrıları, iştah değişikliği, değersizlik ve intihar düşüncesi gibi belirtiler ortaya çıkar.
Mani yani hareketlilik dönemlerinde ise kişide bitmek bilmeyen enerji, uykusuzluk, çok ve garip konuşma görülür. Günümüzde hastalığın tanısı kolay konulmaktadır. Etkin olarak yapılan tedavinin ardından hastalıkta düzelme görülmektedir. Hasta düzeldikten sonra verilen koruyucu tedavi, hastalık dönemlerinin tekrar yaşanmasını önler" dedi.
Hastalığın özellikle mevsim geçişlerinde etkisini arttırdığına dikkat çeken Sönmez, "Bipolar bozukluğa sahip hastaların büyük bir kısmı bahar aylarına geçişte rahatsızlanır. Çabuk öfkelenme ve aşırı para harcama gibi davranışların yanı sıra saldırgan bir tutum sergileyebilirler. Hastaların bu süreci doktor kontrolünde geçirmesi gerekir. Yaşanacak uyku problemleri kontrol altına alınmalı. Özellikle uyku düzenlerindeki bozulmaların hastalığı başlangıcını işaret edebileceği unutulmamalıdır" diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: