Yaşar Kemal Edebiyat Üniversitesi kurulması için kanun teklifi verildi
Yayınlanma :
27.02.2019 18:05
Güncelleme :
27.02.2019 18:05


Sümer, dört yıl önce hayata veda eden usta yazar Yaşar Kemal’i unutmadı. Çukurova’nın yetiştirdiği ve ülkemiz gerçeklerini Çukurova’nın bereketli toprakları üzerinden şiirsel bir dille tüm dünyaya duyurmak için bir ömür harcayan Yaşar Kemal ile ilgili kanun teklifi hazırlayan Sümer, teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.
Teklifinin gerekçesinde Yaşar Kemal’in hayatını ve edebiyata verdiği eserleri anlatan Sümer, usta yazarın Çukurova’ya ve hayata bakışını şöyle anlattı: “Hayatı boyunca ırgat katipliği, memurluk, kontrolörlük ve öğretmen vekilliği gibi çeşitli işlerde çalışmak durumunda kalmış olan Yaşar Kemal, hayatın türlü zorluklarıyla olgunlaşmış birisidir. Yapıtlarında Anadolu’nun efsane ve masallarından yararlanmış olan Yaşar Kemal, eserlerine dayanak teşkil eden böylesine derin bir altyapıyı oluşturmak için gençlik yıllarında Çukurova’yı ve çevre illeri karış karış gezmiş, yeni insanlarla tanışmıştır. Yaşar Kemal’in romanlarının ana mekanı ise Çukurova’dır. Çukurova’yı anlatırken sadece gözlemlerini değil o bölgede anlatılagelen destanlardan, efsanelerden, halk hikayelerinden bahsederek zengin bir anlatı zemini oluşturmuştur. Eserlerinde hep halktan yana olmayı seçmiş ve yapıtlarında insani değerlerden kopmamaya özen göstermiş olan Yaşar Kemal, dünyaya bakışını bir söyleşisinde “Halka kim zulmediyorsa, etmişse, halkı kim eziyor, ezmişse, onu kim sömürmüş, sömürüyorsa, feodalite mi, burjuvazi mi… Halkın mutluluğunun önüne kim geçiyorsa ben sanatımla ve bütün hayatımla onun karşısındayım. Ben etle kemik nasıl birbirinden ayrılmazsa, sanatımın halktan ayrılmamasını isterim. Bu çağda halktan kopmuş bir sanata inanmıyorum” diyerek ifade etmiştir”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: