Sözütek: Ahilik esnaf ve sanatkarın ana felsefesi
Bu yıl 32'incisi kutlanacak Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı heyecanı 16 Eylül Pazartesi günü başlıyo
Yayınlanma :
13.09.2019 09:18
Güncelleme :
13.09.2019 09:18


Başkan Sözütek, Ahi Evran'ın 1200'lü yıllarda 32 çeşit esnafı teşkilatlandırarak kurduğu ve Osmanlı Beyliği'nin cihan devleti haline gelmesinde önemli rolü bulunan Ahilik Teşkilatının, Anadolu'da göçebe Türk boylarının yerleşik hayata geçmesini, Türklerin Müslümanlaşmasını, Osmanlı Devletinin kuruluşunda ve vasıflı bir meslek sahibi üretici insan haline gelmelerini sağlayarak birçok önemli işlev üstlendiğini kaydetti.
Ahilik kültürünün insanı insan yapan değerlerden bir tanesi olduğunu belirten Birlik Başkanı Sözütek, "Bin yılı aşkın köklü bir geçmişe sahip olan Ahilik, kültürü ve felsefesi, toplumsal yaşamın ortak paydası insanı esas almıştır. Ahilikte yamaklıkla başlayan eğitim; çıraklık, kalfalık, ustalık aşamalarından oluşurdu. Ahilik mertebesine ulaşan kişi merasimle şedd denilen peştamal bağlardı. Teşkilatın kurucusu Ahi Evran ayakkabıcı esnafının bulunduğu çarşıdan geçerken onların yaptığı ayakkabıları inceler ve hileli gördüklerini dama atarmış. Pabucu dama atılan usta bir daha o işi yapamazdı. Buradaki en önemli husus Ahi Evran’ın bir esnaf temsilcisi olmasına rağmen bir şikayet vuku bulduğunda, haklı konularda esnafı en ağır şekilde cezalandırmaktan çekinmeyişidir. Bu durum, belki de bir meslek örgütünün güçlenmek için kendi üyesini cezalandırarak otokontrol yöntemi kullanmasının ilk örneğidir. Bizler Ahiliği sadece, esnaf ve sanatkarların geçmişten gelen bir gurur kaynağı olarak değil, aynı zamanda büyük bir değişim ve dönüşüm içinde olan ülkemizin ölümsüz bir ışık kaynağı olarak da görüyoruz" dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: