MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – 3 kıtada 130 ülkede ağır vasıta TIR kullanan ve 62 yıllık şoförlük yaşamında bir kez trafik kazası yapmayan Ramazan Kulle, bazı uzun yol şoförlerinin şanzımanın üzerinde kilometreye bağlı cihaza mıknatıs koyarak takoyu durdurduğunu söyledi.
Şehirlerarası yollarda otobana giren araçların belli bir saatte gitmesi kuralının ihlal edildiğini iddia eden Ramazan Kulle, “Araçlar otobanda çok hızlı gidiyor. Özellikle otobüsler takoda belli olmasın diye şanzımanın üzerindeki cihaza mıknatıs koyuyor. Mıknatıs takonun çalışmasını engelliyor. Araç hızlı gidince de trafik kazaları kaçınılmaz oluyor” dedi.
Türkiye’de 1972–1995 ve 2010’da üç kez yılın şoförü seçilen Ramazan Kulle, hatalı sollama, aşırı sürat, alkollü araç kullanma, telefonla konuşma, emniyet kemeri takmama ve bu gibi cezaların Avrupa’da çok ağır olduğunu söyledi.
TAKOMETRE KURNAZLARI
Bayram öncesi vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan Kulle, “Yapılan yanlış ikinci bir defa tekrar ettiğinde o sürücü yabancı ülkenin sürücüsü ise bir daha o devlete altı ay giremiyor. Türkiye’de yeni çıkan kanunda otobanlardan giriş çıkış saatleri yollarda kontrol ediliyor. Kurnaz şoförlerin takometrelerle nasıl oynadıkları trafik polislerimiz inşallah çözmüşlerdir. Ağır vasıta, otobüs, tır ve kamyon gibi bu araçların yollarda takometreler ile oynadıklarını biliyoruz. En basit şekilde seyir halindeyken takometrenin kilometresini göstermeyecek şekilde şanzımanın üzerinde kilometreye bağlı cihazın üzerine mıknatıs koyduklarını biliyoruz. İstedikleri an takoyu seyir halinde durduruyorlar. İstirahat yapmış gibi kurallara uymuyorlar. Polislerimizin yollarda bil hassa park halinde duran ağır vasıtaların genel kontrolünü yapmaları daha faydalı olur” dedi.
DÜNYA ŞAMPİYONUYUZ
Türkiye’nin ölümcül trafik kazlarında dünya şampiyonu olduğunu belirten Ramazan Kulle, “Bu gibi kontrollerde trafik kazalarının yüzde elliye kadar düşeceğine inanıyorum. 62 yıllık ağır vasıta şoförü olarak bu yukarıdaki düşüncelerinden sonra daha dikkatli olacaklarını umuyorum. Çünkü cezalar çok kifayetsiz. Avrupa’da böyle hataların en düşük cezası 1000-2000 Euro’dan başlıyor. Bu hatayı yapan şoförler aynı hatayı bir daha yaparlarsa altı ay direksiyona çıkamıyor. Avrupa’da 3 ayda bir ancak görüyoruz. Türkiye’de Kapıkule’den çıkıp Gürbulak’a kadar en az üç günde 10-15 trafik kazası görünüyor. Ufak bir hata yapan şoförü fark edenler direk olarak polise bildiriyorlar. Tek isteğim halkımızın çekinmeden 155 ve 156 numaralı telefonları arayıp hatalı araç kullananları bildirmeleridir” şeklinde konuştu
Yorumlar
Kalan Karakter: