“THİNK ZEBRA” ETKİNLİĞİ
PRIMER IMMUN YETMEZLİK HAFTASINDA BALCALIDA ÇOCUKLARDA İMMUN YETMEZLİĞİNE DİKKAT ÇEKMEK İÇİN RENKLİ BALONLAR UÇURDULAR.
Yayınlanma :
30.04.2022 09:12
Güncelleme :
30.04.2022 09:12


Konuyla ilgili açıklama yapan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Immünoloji Bilimdali Başkanı Prof. Dr. Derya Ufuk Altıntaş, Bağışıklık sistemimizin yani diğer adıyla immun sistemimizin, bizi bakteriler, virüsler ve enfeksiyona neden olan dış etkenlerden koruduğunu belirterek, bağışıklık sistemimizi oluşturan elemanlardan herhangi birinin yokluğu ya da eksik çalışmasının immun yetmezlik olarak adlandırılan hastalıkları meydana getirdiğini ifade etti.
Prof. Dr. Altıntaş sözlerine şöyle devam etti “Amerika da tıp öğrencilerine hastalıklar öğretilirken, bir hastalığın teşhisini koyarken olağanüstü tanılar aklınıza gelmesin, olağan tanıları düşünün denir yani kapının dışında nal seslerini duyduğunuzda aklınıza daha nadir olabilecek zebraları değil atları düşünün “ efsanesi öğretilir. Fakat immün yetmezlikler de aslında hiç nadir olmayan akılda bulundurulması gereken tanılardandır. Bu nedenle immun yetmezliklerin sembolü zebradır. Immun yetmezlikler doğuştan itibaren bulgu verebilir. Bu bulgular, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, yılda 4 ten fazla ciddi sinüs enfeksiyonu ve 2 den fazla orta kulak iltihabı geçirme, vücutta iyileşmeyen yaralar, Ciltte ya da iç organlarda apse oluşumu ve bunlara eşlik eden büyü me gelişme geriliği şeklinde kendini gösterebilir. Bu şikâyetlerle karşılaşıldığında akla immun yetmezlikler gelmelidir.
Cukurova Universitesi Tıp Fakultesi Balcali Hastanesi , Cocuk Alerji ve Immunoloji Kliniği olarak her yıl yüzlerce çocuğu iyileştirdiklerine dikkati çeken Prof. Dr. Derya Ufuk Altıntaş, Çocuk Alerji Immünoloji Bilim dalı olarak immun yetmezliklere dikkat çekmek amacıyla “ Think zebra“ etkinliğini geçen yılın ardından bu yıl da gerçekleştirdiklerini ve bu çerçevede tedavi gören miniklerle birlikte hastane bahçesinde havaya balonlar bıraktıklarını sözlerine ekledi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: