Sağlık sorunlarının başlıca etmenlerinden birisi beslenme alışkanlığıdır. Yağın dengeli tüketilmesinin, insan sağlığı açısından büyük önemi vardır. Doymuş ve doymamış olarak ikiye ayrılan yağların tüketiminin dikkatli yapılması gerekmektedir. Doymuş yağların dengesiz tüketimi, kandaki kötü kolesterol olarak bilinen LDL değerini yükseltmektedir. Doymuş yağlara, hayvansal yağlar örnek verilebilir.Doymamış yağlar ise, bitkisel yağların yanı sıra ton, somon ve uskumru gibi soğuk su balıklarında bulunan yağ türüdür. Bu yağlar insan vücudunda kendiliğinden üretilemez ve dışarıdan hazır olarak alınması gerekir. Ayrıca, insülin duyarlılığını arttıran doymamış yağlar, trigliserid değerini de düşürmektedir. Kızartma yapılırken kullanılan doymamış yağlar, kızartma pişirilirken trans yağa dönüşmektedir. Dönüşen bu yağlar, doymuş yağ asitleri gibi davranarak LDL (kötü kolesterol) değerini yükseltmektedir.Doymuş yağlar ve trans yağlar, kötü kolesterol olan LDL’yi yükseltirken, iyi kolesterol olan HDL değerini düşürmektedir. Doymamış yağ asitleri ise bunun tam tersi işlev görerek, HDL’yi yükseltmekte, kötü kolesterolü ise düşürmektedir.Kötü kolesterol değerini yükselten doymuş ve trans yağların alımı kısıtlanmalıdır. Doğallıktan yoksun olan bu yağların tüketiminden uzak durulmalıdır.
SAĞLIK
18 Temmuz 2019 - 12:42
Trans yağlar neden zararlı ?
SAĞLIK
18 Temmuz 2019 - 12:42