‘Vatandaş bayat ekmek alıyor’
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, kan ağlayan fırıncılarla buluştu
Yayınlanma :
29.06.2022 10:04
Güncelleme :
29.06.2022 10:04


İKTİDARA ÇÖZÜM ÇAĞRISI
Adana'nın Yüreğir İlçesi'ndeki fırıncı esnafının dertlerini dinleyen CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, adeta bir dokundu bin ah işitti. Herkesin feryat ettiği ekonomik krizin fırıncı esnafını da bitirme noktasına getirdiğini ve undan elektriğe, mazottan mayaya kadar tüm üretim maliyetlerinin 3-5 kat arttığını ifade eden Barut, yurttaşın kuru ekmeğe muhtaç kaldığını, daha ucuz olan bayat ekmeğe yöneldiğini belirtti. Bu ortamda ekmeğin daha da zamlanacağını ve sorunun daha da büyüyeceğini vurgulayan Barut, iktidarı acil adım atmaya çağırdı.
"KURU SOĞANA VE EKMEĞE MUHTAÇ ETTİLER"
Yamaçlı Mahallesi'ndeki fırınlarda esnaflarla buluşan Ayhan Barut, iktidara çağrı yaparak şunları kaydetti:
"Burada kime dokunsak bin ah işitiyoruz. Esnaf dertli, vatandaş dertli. Son bir yılda gıda fiyatlarında yüzde 170 arttı. Geçen hazirandan bugüne ekmek, un, bulgur ve makarna gibi ürünlerin fiyatı yüzde 170 arttı. Vatandaş bu fahiş artıştan çok şikayetçi. Geçen sene çiftçinin elinden ekmeğin hammaddesi olan buğdayı kilosunu 2.25 liradan alanlar bunun karşılığında tüm girdilere yüzde 350 zam yaptı. Ekmek bugün 5 liraya geldi. Fırıncı esnafı perişan. Vatandaş akşamı bekliyor bayat ekmek almak için. Bu gidişle ekmek fiyatlarının 7-8 liraya çıkacağı görülüyor. Fırıncının üretim maliyetinin yüzde 30-40'ını un oluşturuyor. Unu geçen sene 130 liraya alan esnaf bu sene 500 liraya almak zorunda kalıyor. Bu artıştan kaynaklı vatandaş perişan oldu. Vatandaşı kuru soğana ve ekmeğe muhtaç ettiler. Vatandaşın ekmeğiyle oynamayın, çare bulun, çözüm üretin."
"EKMEK FİYATI ARTMASIN, MALİYET DÜŞSÜN"
Milletvekili Ayhan Barut'a sorunlarını anlatan fırıncı esnafı, "Vatandaş ekmek alamıyor, bayat ekmek bekliyor. Bazıları evde saç ekmeği yapmaya başladı. Bayat ekmeği 1.5 lira, tazesi 3 lira. Bu fiyat daha da artacak. En az ekmek 4.5 lira olmalı ki maliyeti kurtarsın" dedi. 1974 yılından bu yana fırıncılık yapan Gıyasettin Oruç ise, "İşlerden memnun değiliz. Kazanamıyoruz. Mazot 30 lira. İki tane servis aracı var, ekmek dağıttığımız. Günde 500 lira yakıyor her biri. İşçi, sigorta, maya, katkı maddesi derken bir şey kalmıyor. Borcumuzu ödeyemiyoruz, evimizi sattık ama hala bitmiyor. İcralık olduk. Ekmek 3 lira ama biz ekmeğe zam istemiyoruz. Girdiler ucuz olsun yeter. Ama girdiler pahalı. Ekmek şu an en az 4-5 lira olmalı. Geçen sene unun torbası 135 liraydı, 240 liraya çıktı, şimdi 500 lirayı geçti. Vatandaşın elinde bir ekmek kalmıştı alabildiği. Şimdi insanlar bayat ekmek bekliyor" diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: