MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Kemal Peköz, tarım, sanayi, işsizlik ve göç başta olmak üzere Adana’nın genel sorunlarından kurtulabilmesi için tüm milletvekillerinin parti ayrımı yapmaksızın bir araya gelmesi gerektiğini söyledi. Peköz, “Vekiller bir araya gelmediği sürece Adana’nın sorunlarını çözmesi zor.” dedi. Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç ise Adana gibi bir tarım kentinde Suriye’den patates ithal edilmesinin ülke ekonomisinin perişanlığını anlatmaya yettiğini söyledi.
HDP’nin 27. dönem Adana milletvekilleri Kemal Peköz ve Tülay Hatimoğulları Oruç gazetemize nezaket ziyaretinde bulundu.
‘TARIMDA DIŞA BAĞIMLI HALE GELDİK’
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Türkiye’nin tarımda dışa bağımlı hale geldiğini belirterek, bu durumun her yanı verimli topraklar olan Türkiye’ye yakışmadığını vurguladı.
Oruç, “Sürekli halkın arasındayız. Çarşıda pazarda dolaşıyoruz. Semt pazarına gidin patatesin, soğanın, domatesin, limonun kilosuna bir bakın. Eskiden semt pazarları bu kadar pahalı değildi. Mevcut iktidar tarımı dışa bağımlı hale getirdi. Fiyatlar artında halkın alım gücü de azaldı. Adana gibi bir tarım kentinde Suriye’den patates ithal edilmesi ülke ekonomisinin perişanlığını anlatmaya yetiyor. Çukurova gibi verimli bir bölgede Suriye’den patates ithal edecek hale gelmişseniz ve böyle kötü bir duruma düşmüşseniz, o ülkenin ekonomisi perişan demektir.” dedi
‘VERİMLİ ARAZİLER BETONLAŞTI’
Geçmişten günümüze Çukurova Bölgesi’nde büyük bir betonlaşma yaşandığını ve bereketli toprakların betona teslim edildiğini anlatan Oruç, “Tarım arazilerini imara açar, her yeri betona teslim ederseniz, gidip Suriye’den patatesi ithal etmek zorunda kalırsınız. Aslında Türkiye yoksul bir ülke değil, varlıklı bir ülke ama siz bu varlığı götürüp silaha teslim ederseniz, halkı da yoksulluğa mahkûm edersiniz. Bugün bir tane S 400’e ayrılan para ile bu ülkenin tüm yoksullarını doyurursunuz. Güvenlik politikalarını dışa bağımlı hale getirirseniz, gidip aldığınız silahlar karşılığında Rusya’ya borçlanırsanız, bu ülkenin insanları maddi anlamda huzur yüzü göremez.” diye konuştu
Mevcut iktidarın başarısız politikaları yüzünden Türkiye’deki ekonomik krizin her geçen gün büyüdüğünü ve iş dünyasında ardı ardına iflasların yaşandığını dile getiren Oruç, “İktisadın bir doğası vardır. Siz bu doğanın ilkelerine uymadığınız zaman, o ilkeler bir gün dönüp sizi çarpar.” şeklinde konuştu
SEÇİMDE HEDEF 150 BELEDİYE
HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ise; 96’sı kayyumda 104 olan HDP’li belediye sayısını yerel seçimlerde en az 150’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
150’nin de üzerine çıkabileceklerini vurgulayan Peköz, “Önümüzdeki yerel seçimleri çok önemsiyoruz. 104 belediyemizden 96’sı kayyum tarafından yönetiliyor. Öncelikle bu belediyeleri kazanacağız ve kayyumdan kurtaracağız. Bu seçimde kesinlikle o belediyeleri geri almayı düşünüyoruz. Çünkü belediyelerimiz İller Bankası’na borçlandırılıyor. Bir anlamda kayyumlar belediyelerimizin içini boşaltıyorlar, daha çok borçlu hale getiriyorlar. Bu durumdan da o bölgelerdeki insanlarımız çok rahatsız. Bu yüzden ilk hedefimiz belediyelerimizi kayyumdan kurtarmak olacaktır.” ifadesini kullandı.
ADANA ÇOK BAKIMSIZ
1966 yılında Adana’da yapı sanat okulunda okuduğunu anlatan Milletvekili Kemal Peköz, “1966’dan bu yana baktığınızda Adana’da çok şey değişmemiş. Kaldırım ve asfalt makyajından başka hizmet üretilmemiş. Bu yönüyle Adana çok bakımsız. Bir zamanlar dördüncü kent olan Adana’nın şimdi onaltıncı sırada bulunması da bunun en bariz örneği. Adana şuanda iki kısma ayrılmış durumda. Bir geliri yüksek olan varsıl insanların yaşadığı yerler, diğeri eski Adana diye tabir ettiğimiz yoksul insanların yaşadığı yerler. Bu aradaki uçurumu kapatmamız gerekiyor. Ekonomik anlamda tüm Adana’yı daha verimli ve zengin hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için de parti ayrımı yapmadan tüm milletvekillerini bir araya gelmesi şart.” dedi
Milletvekili Peköz, Adana’daki işsizlik gerçeğini de ilginç bir örnek vererek şöyle anlattı: “Eskiden Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan işçiler çalışmak için Adana’ya gelirdi. Tarlalarda ırgatlık yapanlar olurdu. Değişik fabrikalarda çalışanlar olurdu. Geçen gün bir dostumu aradım. Malatya’ya kayısı toplamaya gitmişler. Bana göre; Adana’daki işsizliğin ne hale geldiğini anlatan en güzel örnek.”
OHAL OLAĞANLAŞTI
Peköz şöyle devam etti: “Olağanüstü halin kaldırılması iyi oldu ama bu kez her kentte valilere verilen yetkilerle olağanüstü hal olağanlaştı. Türkiye’nin her kentine adeta kayyum atanmış gibi oldu. Bir yandan OHAL’i kaldırırken, diğer yandan yapılan değişik uygulamalarla Ortadoğu’daki örnekler gibi valilere büyük yetkiler verdiler. Biz bir ülkeyi atanmışların değil, seçilmişlerin yönetmesinden yanayız. Ama yeni uygulamalar seçilmişlerin değil atanmışların yöneteceği bir hali gerçekleştirdiler.”
Yorumlar
Kalan Karakter: