Veysel Kubat 50. sanat yılını dostlarıyla kutladı
Adana Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ayşe Meltem Baş, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nde böyle değerli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu söyledi
Yayınlanma :
13.11.2018 08:58
Güncelleme :
13.11.2018 08:58


MUSTAFA ÖZKE
Adana Kültür ve Sanat Derneği, bu yıl 50. sanat yılını kutlayan ressam Veysel Kubat’ın sergisini 10 Kasım Atatürk’ü Anma gibi değerli bir günde sanatseverlerle buluşturdu. Ömrünü eğitime ve resme adayan sanatçı Veysel Kubat’ın Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlediği retrospektif sergisi davetlileri hayran bıraktı. Sanatçının yakın dostları da sergiye katılarak Veysel Kubat’ın 50. sanat yılı sevincini paylaştılar.
Edebiyat öğretmeni Nazan Balcı ile Halit Gökmen’in birbirinden güzel şiirleriyle süslediği resim sergisi 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nde Atatürk tablolarıyla daha farklı bir anlam kazandı.
BAŞ: SANATA DESTEĞİMİZ SÜRECEK
Adana Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ayşe Meltem Baş, daha önce de çok sayıda sanatçı ile sergiler açtıklarını belirterek, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nde böyle değerli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu söyledi.
Adana’da geçmişte olduğu gibi gelecekte de sanata ve sanatçılara değer vereceklerini ifade eden Baş, “10 Kasım Cumartesi günü üyemiz ve değerli ressamımız Veysel Kubat hocamızın 50. sanat yılını kutladık. Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen retrospektif sergisi, üyemiz Nazan Balcı ve Halit Gökmen’in flüt eşliğinde Ata’mız ile ilgili muhteşem yorumlarıyla şiirleri günümüze anlam kattı. Sergiye sanatseverlerin ilgisi büyüktü. Sanatsever dostlarımız böyle bir günde bizleri yalnız bırakmadı. Onlara sonsuz teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu
KUBAT: SANATÇI YAŞADIĞI TOPLUMU UYGARLAŞTIRIR
50. sanat yılında konuşan ressam Veysel Kubat, sanatçının yaşadığı toplumu uygarlaştırdığını belirterek, “Sanatçı, kültürünü ve ülkesini tanıtmak, yaşadığı toplumu, uygarlaşma sürecinde üst düzeylere çıkartmaktır.” şeklinde konuştu
Ressam Veysel Kubat, “Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 80’inci ölüm yıldönümünde paylaşımcı bir anlayışla 50 yıllık meslek yaşamımda dostlarımla bir araya gelerek Atamızı da anmak istedim. Sanat, bir toplumun ortak duygu ve düşüncelerinin, yaratıcılığın, ortak zevklerinin ve yaşam tarzının en belirgin yansımasıdır. Doğal olarak bir toplumun sanat değerleri o toplumun kültürünün en önemli bileşenini oluşturur. Günümüzün modern toplumsal yaşamında sanatın önemli yeri bulunmaktadır. Sanatçı, kültürünü ve ülkesini tanıtmak, yaşadığı toplumu, uygarlaşma sürecinde üst düzeylere çıkartmaktır.” İfadesini kullandı.
Her şeyden önce bir sanatçının dürüst olması gerektiğini vurgulayan Kubat, “Sanatçı, dürüst olmalıdır, yerel, ulusal ve evrensel düşünen, akılcı, özgür düşünceli olmalıdır. Ahlaklı ve erdemli olan sanatçı, üreten, gelecek kuşaklara yol gösteren bir aydındır. Bu özellikleriyle gerçek bir sanatçının toplumda saygın bir yeri vardır. Sergi salonu için izin veren Seyhan Belediyesi’ne teşekkür ediyorum.” dedi
ESENDEMİR: SANATIN OLDUĞU HER YERDE VARIZ
Ressam Veysel Kubat’ın 50. sanat yılı sevincini paylaşan Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir de, cemiyet olarak sanat ve sanatçının olduğu her yerde bulunduklarını söyledi.
Veysel Kubat’ın Adana’nın yetiştirdiği değerli sanatçılardan biri olduğunu vurgulayan Cafer Esendemir, bundan sonra Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde de resim sergisi gibi sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapacaklarını dile getirdi.
Öte yandan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısı ile muhteşem bir resim sergisi açıp 45. sanat yılını kutlayan ressam Ganime Karabucak da sergiye katılarak, Veysel Kubat’a sanat yaşamında başarılar diledi.
KENDİ DİLİNDEN VEYSEL KUBAT
Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Zeamet köyünde 1946 yılında doğdum. İnönü İlkokulu, Adana Erkek Lisesi’nde orta ve lise eğitimini tamamladım.1968–69 öğretim yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde (Mimar Sinan) eğitime başladım. Temel eğitimi Özdemir Altan hocamdan aldım. Sonra Zeki Faik İzer ve Özdemir Altan atölyesinde eğitimimin 5 yılını tamamladım. Haziran 1973'te Yüksek Lisans alarak mezun oldum. Sabri Berkel'den gravür, Kenan Yontuç'tan modlaj (heykel), ayrıca Freks uygulama atölyelerinden eğitim aldım. Şubat 1974'te Adana Erkek Lisesi’nde öğretmenliğe başladım. Evliyim, bir kızım, bir oğlum ve üç torunum var. Adana'da birçok eğitim kurumunda resim öğretmeni olarak çalıştım. Çağrıbey Lisesi’nden 2005 yılı Mart ayında emekli oldum. Çukurova Güzel Sanatlar, Adana Kültür Sanat ve Adana Ressamlar Derneklerine üyeyim. Ethem Aydın Sanat Evi’nde çalıştım, Nezih Sanat Evi’nde 2008–2011 yıllarında 4 sene kurs eğitmenliği yaptım. 2012'de kendi yerim olan Kubat Sanat Evi'ni açtım ve çalışmalarım devam ediyor. 4 sene Adana Ressamlar Derneği Yönetim Kurulu'nda Sayman olarak, 2 sene başkan yardımcısı olarak görev yaptım. Ayrıca Çukurova Güzel Sanatlar Derneği başkanıyım.