MUSTAFA ÖZKE – ÖZEL HABER
Yola çıkınca her sabah,
Bulutlara selam ver.
Taşlara, kuşlara, atlara, otlara
İnsanlara selam ver.
Ne görürsen selam ver.
Sonra çıkarıp cebinden aynanı
Bir selam da kendine ver.
Hatırın kalmasın el gün yanında
Bu dünyada sen de varsın!
Üleştir dostluğunu varlığınla,
Bir kısmı seni de sarsın.
ADANA (GÜNAYDIN) – Ünlü yazar Üstün Dökmen’in bu muhteşem şiirini Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Fatma Büyükkatran okudu.
Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırma Merkezi Kültür Evi’ndeki “Birbirimizi Anlıyor muyuz’ konulu konferansa katılan Fatma Büyükkatran toplumda iletişimin önemini anlatırken, duygu ve düşüncelerini de katılımcılarla karşılıklı söyleşi yaparak gerçekleştirdi.
Bugüne kadar birbirinden değerli çalışmalara imza atan Çukurova Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik, muhteşem bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı.
Akademisyenler başta olmak üzere çok sayıda öğrenci ve edebiyatçının ilgiyle dinlediği ve büyük katılım sağladığı “Birbirimizi Anlıyor muyuz” konulu konferansa konuşmacı olarak Psikiyatr Dr. Şule Güney Sümbül ile Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Fatma Büyükkatran katıldı.
Öğretim Görevlisi Fatma Büyükkatran, Üstün Dökmen’in şiirini okuduktan sonra toplumda iletişimin önemini anlattı.
DAVRANIŞLAR SÖZLERDEN ETKİLİ
Davranışların sözlerden etkili olduğunu anlatan Büyükkatran, “Derste konuşan öğrenciye bir bakış atıyorsunuz o sizi anlıyor. Konuşmanıza gerek kalmıyor. Toplumda da bu böyle. Bakışlarınızla birçok sorunu kendiniz halledebilirsiniz.” dedi.
Büyükkatran, daha sonra katılımcıları ayağa kaldırarak uygulamalı iletişim eğitimi verdi. Bir emekli öğretmen torunu ile sağlıklı iletişim kuramadığını söyleyince, Büyükkatran, “İkili iletişimlerle göz göze gelmenin ve davranışlarla bir şeyler anlatmanın da büyük önemi var. Belki torununuz daha değişik bir oyun aracından hoşlanıyor. Bu yüzden onunla daha farklı iletişim yolları denemelisiniz.” şeklinde konuştu
İnsanların yaşamlarını kaliteli kılmaları için kendilerinin farkında olmaları gerektiğini dile getiren Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Fatma Büyükkatran, “En basit örneklerden biri trafik işaretleri. Bu işaretler dünyanın her yerinde aynı. Sizi birinin uyarmasına gerek var mı?. Yani park yasağı işareti için trafik polisinin gelip burada park yapılmaz demesini beklememek gerekir.” ifadesini kullandı.
İLETİŞİM SİHİRLİ SÖZCÜK
Psikiyatr Dr. Şule Güney Sümbül ise 48 ülkede yapılan 40 araştırmada iletişime yönelik 7 faktörün aynı çıktığını söyledi.
Bu faktörleri ayrı ayrı sayıp katılımcılara tek tek bilgiler veren Sümbül, iletişimin sihirli bir sözcük olduğunu vurguladı.
Sümbül, “Sabah yürüyüş yapıyorsunuz. Yanınızdan biri geçiyor ama konuşmuyorsunuz sadece göz göze geliyorsunuz. İşte iki insanın birbirinin farkına vardığı an yaptığı her şey iletişimdir ve bir mesajdır. İletişim sadece konuşma değildir, sözel olmayan iletişimler de var. Böyle bir karşılaşmada göz göze gelmek de iletişimdir.” dedi.
Yapılan konuşmalardan sonra katılımcılara uygulamalı iletişim eğitimi verildi. Özellikle Çukurova Üniversitesi öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği etkinliklerde iletişimin toplumda ne kadar önemli olduğu gerçeği üzerinde duruldu.
Çukurova Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik, Psikiyatr Dr. Şule Güney Sümbül ile Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Fatma Büyükkatran’a birer plaket vererek, teşekkür etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: