MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Usta yazar Fahri Erdinç, doğumunun 100. yılında 10. Çukurova Kitap Fuarı’nda anıldı.
Türkiye’nin önemli yayınevlerinden Sis Çanı-Broy Yayınları’nın düzenlediği panele konuşmacı olarak Nazmi Bayrı, Mustafa Günay, Mustafa Emre ve Uğur Pişmanlık katıldı. Ayrıca yazar hakkında hazırlanan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.
Etkinlikte, eserlerinin çoğu Yordam Yayınları tarafından yayımlanan Fahri Erdinç’in edebiyatçı ve aydın olarak önemli yönleri ele alındı.
KAYIP ŞİİR ONA AİT
Konuşmacılardan Mustafa Günay, “Erdinç’in edebiyat yolculuğu şiirle başlar. 1945’te yayımlanan ilk kitabı şiirlerinden oluşur: Şen Olasın Halep Şehri. Birkaç yıl önce, bu kitapta yer alan “Ölümüm” başlıklı şiir, Orhan Veli’nin kayıp şiiri olarak okura sunulmuş, ancak şiirin Fahri Erdinç’e ait olduğu anlaşılmıştır. Bu olay bir ölçüde onun yeniden hatırlanmasına vesile olmuştur. Öykü kitapları ve romanlarından bazıları şunlardır: Destur Ya Sefalet, Alinin Biri, Kardeş Evi, Diriler Mezarlığı, Kore Nire. Ayrıca öykülerinden bazı seçkiler de yayımlanmıştır. Bunlardan biri Tarık Dursun K.’nın yayıma hazırladığı ve Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanan kitaptır. Eserlerinin çoğu ise Yordam Yayınları tarafından basılmaktadır.” dedi
TOPLUMCU GERÇEKÇİ EDEBİYATIN
ÖNEMLİ TEMSİLCİLERİNDEN
Fahri Erdinç’in, Sabahattin Ali’nin öğrencisi ve dostu olduğunu anlatan Günay, “Ali’nin öldürülmesinden sonra o da iki arkadaşıyla Bulgaristan’a gitmeye karar verir. Ülkesinden uzakta, kendini bir anlamda gurbette hissetmiş olsa da edebi çalışmalarında yurdundan ve yurdunun insanından söz eder. Kendisi uzakta olsa da yüreği ülkesinin insanıyla çarpar, onun sorunlarını ve mücadelesini edebiyat çalışmalarının konusu yapar. Fahri Erdinç, toplumcu gerçekçi edebiyatın önemli temsilcilerinden biridir. Ama çeşitli nedenlerle gölgede kalması, biraz da unutulması söz konusudur. Okundukça görülecektir ki, yazdıkları Sabahattin Ali’den, Orhan Kemal’den aşağı değildir. Fahri Erdinç, Nazım Hikmet’in de yakın dostlarından biridir. Kalkın Nazım’a Gidelim kitabında söz konusu dostluğu görebiliriz.” diye konuştu
Etkinliğin dinleyicileri arasında bulunan ünlü yazar ve Fahri Erdinç’in dostlarından Adnan Özyalçıner de, Erdinç’le ilgili bazı anılarından ve onun sanatçı kişiliğinden söz etti. Özyalçıner, Bulgaristan’da sürgün bir hayat sürdüren Erdinç’in vatan özlemini ve sevgisini vurgulayarak, toplumcu gerçekçi edebiyatın önemli bir temsilcisi olduğunu söyledi.
ANISINA KİTAP HAZIRLANACAK
100. Doğum yılı vesilesiyle, ömrünün uzun bir kesitini Bulgaristan’da sürgünde geçiren yazarın yeniden edebiyat gündemine taşınmasını amaçlıyor. Katılımcılardan Mustafa Günay’ın yaptığı açıklamaya göre, 2017 yılı içinde Fahri Erdinç anısına bir kitap da hazırlanacak. Doğum yeri olan Akhisar’da Erdinç’le ilgili etkinlik yapılması da tasarlanıyor. Erdinç’in şiirlerinin yanısıra öykü ve romanları da mevcut. Ayrıca yakın dostu olan Nazım Hikmet’le ilgili “Kalkın Nazım’a Gidelim” adlı bir anı kitabı bulunuyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: