21. yüzyılın en yaygın görülen hastalıklarından biri olan kanser hastalığının tedavisi için halen kesin bir çözüm ne yazık ki bulunmuş değildir. Hastalığın tedavisinde pek çok yöntem kullanılmakla birlikte gelinen son noktada en etkili olanlar immünoterapi ve akıllı ilaç tedavileridir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (“SGK”), Sağlık Uygulama Tebliği’nde (“SUT”) ve SGK’nın internet sitesinde yayınlanan Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi’nde bulunan ilaçların bedellerini karşılamaktadır. Ancak burada bulunsa dahi ilacın belirli türdeki kanser hastalığının tedavisinde kullanılması veya hastanın belirli tedavileri almış veya almamış olması şartları aranabilmektedir. Dolayısıyla bu listelerde ilacın bulunması, doğrudan ilaç bedelinin SGK tarafından karşılanacağı anlamına gelmemektedir. Zira çoğu zaman immünoterapi ve akıllı ilaç tedavisinde kullanılan ilaç bedelleri (Bevasizumab etken maddeli Altuzan, Nivolumab etken maddeli Opdivo, Pembroli etken maddeli Keytruda, Atelizumab etken maddeli Tecentriq vb.) SGK tarafından karşılanmamaktadır.Bahsi geçen ilaç bedelleri günümüz koşullarına göre fahiş fiyatlarda olup , tedavinin süresi kesin bir şekilde öngörülemediği için ekonomik durumu çok iyi olmayan vatandaşlar için elde etmesi güç bir hale gelmekte ve ciddi sıkıntılar yaratmaktadır.
Muadili olmayan ve hastanın hayatını devam ettirebilmesi için zorunlu olan ilaçlar için SGK’ya başvuru yapıldığında bütün Türkiye’de ilgili memurlar tarafından aynı cevap verilmektedir. ‘’ Dava açın.’’
İşbu davayı açabilmek için usulen ilk önce kuruma yazılı bir başvuruda bulunmak gerekiyor. Daha sonra ihtiyati tedbir talepli bir şekilde dava açılıyor ve dava açıldığı hafta mahkeme tarafından bu ilacın kurum tarafından karşılanması ara karar ile kararlaştırılıyor. Eğer dava açmadan önce ilaç satın alınmışsa , mahkemeden bunun iadesi de talep edilebiliyor.
Bahsi geçen bir ara karar örneğinde ; ‘‘uyuşmazlık konusu ilacın kullanımın hastalığın gerilemesini sağladığı yani kullanım amacına uygun sonucun elde edildiği, ilaçların temin edilmemesi halinde tedavinin güç hale geleceği, ilacın olumlu etkisinin doktor tarafından rapor edildiği, hayati tehlikesi bulunan davacı yönünden yasada öngörülen ihtiyati tedbir şartının oluştuğu, uyuşmazlık konusu ilaç bedelinin fahiş miktarda olduğu, dava derdest olup ileride haksız çıkma ihtimalinde kurumun bedeli tahsil imkanının mevcut olduğu, mevcut halde davacının yaşam hakkı ile kurumun maddi menfaati arasında çatışma mevcut olduğu, mahkememiz emsal dosyalarında benzer tanılar ile tedavi gören hastalar yönünden de mevcut tedavi yönteminin öngörüldüğü, yaşam hakkının her türlü haktan üstün olduğu, sağlık hakkının korunmasının sosyal devlet ilkesinin bir gerekliliğidir. ‘’ denerek sebebini açıklamıştır.
SGK’nın keyfi ve hukuksuz olarak yaptığı birçok işlem olmakla beraber belki de en hayati değere sahip olan konu budur.Türkiye’nin merkezine konumlanmış bu kurumun vatandaşların işlerini kolaylaştırması gerekirken bu denli zora sokması vatandaşları maddi ve manevi açıdan yıpratmaktadır.Yıllardır dava yoluyla kurumca karşılanan bu ilaç ücreti davaları artık bir emsal teşkil etmeli ve ilgili yönetmelik ( SUT ) revize edilmelidir.