Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz aralıklı oruç diyeti, yeme saatlerini sınırlandırarak sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratmayı amaçlıyor. Benim yöntemim ise 16:8 olanı. Bu yöntem, günün sadece 8 saatlik bir diliminde yemek yemeye, kalan 16 saatte ise oruç tutmaya dayanıyor.
Bu planı uygularken 2 ana öğün ve 1 ara öğün tercih edilebilir. Örneğin:
- Sabah 10:00'da ilk ana öğün (kahvaltı veya öğle yemeği)
- Saat 14:00 civarında hafif bir ara öğün (meyve, süt, kefir veya yoğurt, çiğ kuruyemiş vb.)
- Akşamüstü 18:00'de ikinci ana öğün (akşam yemeği)
Gün boyunca dengeli öğünler tüketmek ve yeterli sıvı almak, bu yöntemin hem kolay uygulanabilirliği hem de başarısı için önemli. Geriye kalan 16 saatlik sürede ise su ve isteğe bağlı bitki çayı ya da sade kahve gibi kalorisi olmayan içeceklerle devam edilmelidir.
Bu yöntem herkese uygun olmayabilir. Özellikle diyabeti olanlar, hamileler, veya emzirenler ya da kronik bir sağlık sorunu yaşayanlar, böyle bir beslenme düzenini mutlaka uzman hekim ve diyetisyen kontrolünde uygulamalıdır.
Unutmayın, sağlıklı bir hayatın sırlarından biride sürdürülebilir ve sağlıklı bir diyettir. Önemli olan, bedeninizi dinlemek ve bir uzman eşliğinde sizin için en faydalı olacak diyet tipine karar vermek. Sağlıcakla Kalın.