ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI DEPRESYON
Yayınlanma :
02.10.2020 15:22
Güncelleme
: 02.10.2020 15:22
İnsanın yaşam kalitesinde düşmelere, algı sisteminde değişimlere, hayattan aldığı zevkte azalmaya neden olan depresyon, hayatın her döneminde görülebiliyor. Ayrıca depresyona birçok rahatsızlık eşlik edebiliyor. Bunlardan en çok görüleni anksiyete (kaygı) bozukluğu ve huzursuzluktur.
Kadınlar neden erkeklere göre daha yatkındır?
Kadınların erkeklere oranla depresyona 2 kat daha fazla girmeleri cinsiyet rolleriyle ilgilidir. Sosyokültürel yapı itibariyle kadın kimliğine erkeğinkinden daha fazla yükleme yapılmıştır. Erkek, stresini atma konusunda kadından daha özgür ve rahattır.
Buna ek olarak kadın ve erkeğin hormonsal dengeleri farklılar gösterir. Bir de doğum kontrol yükünün kadının sorumluluk alanına eklenmiş olması, alınan ilaçların yan etkileri depresyonu tetiklemekte ve arttırmaktadır.
Depresyonun belirtileri nelerdir?
1-Duygudurum bozukluğu; Depresyonun ilerlemiş vakalarında öz benlik saygısında düşüş, kendini suçlama, affedememe, yetersizlik hissi ve sosyal izolasyon sıkça görülür. Ayrıca dalgınlık, unutkanlık ve algıda bozukluklar da mevcut olabilir.
2-Çevreye ve olaylara ilgisizlik: Gezmek, eğlenmek, sosyal ilişkiler kurmakta zorlanırlar. Yalnız kalarak insanlardan uzak durmak isterler. Severek yapılan etkinlikler kişinin ilgisi çekmez olur. Günlük rutinlere olan ilgi azalır.
3-Uyku bozuklukları: Zaman zaman gereğinden fazla uyku ihtiyacı alır ve sürekli uyurlar. Bazen de uykusuzluktan mustarip olur; uyuyana kadar akla karayı seçerler. Bu, depresyonlarını daha da tetikler. Uyuduklarındaysa sık sık uyanabilir veya sabahları erken kalkabilirler.
4-Yeme bozuklukları: Vücut kitlesinde değişimlerin gözlenir. Hiç diyet yapmasalar da iştah kaybından dolayı kilo vermeye başlayabilirler. Ya da tam tersi, kullanılan ilaçlar veya hareketsiz yaşam kilo almaya neden olabilir.
5-Odaklanma sorunu: Depresyon halinde kişide dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon güçlüğü görülür.
6-Aşırı halsizlik: Fiziksel enerjide azalma ortaya çıkar. Günlük rutin işlerde zorlanma ve aşırı yorgunluk belirtileri gözlenir.
7-Değersizlik ve özgüven sorunu. En küçük olaylarda dahi tepkisel davranabilirler. Depresif hastalık yaşayanlar günlük rutin işlerini yapmakta dahi zorlanırlar. Yaşam enerjileri düşer.
8-Yaşamın anlamsızlaşması; İleri depresyon tanısı konulan kişilerde intihar eğilimleri görülebilir. Hayatın anlamsız görülür.
Tüm bu olumsuzluklara karşın alacağınız birtakım önlemler, semptomlarda rahatlama sağlayacaktır. Örneğin, günde en az 30 dakika tempolu yürüyüşler yapmak sağlığınıza iyi gelecek ve stres düzeyinizi düşürecektir. Resim yapmak, bir müzik aleti çalmak, bir felsefe kulübüne üye olma vb. yeni bir aktiviteye girişerek zevk alabildiğiniz yaşam alanları yaratın. Mümkün olduğunca yakın dostlarınıza zaman ayırın. Onlarla kaliteli zaman geçirin ve anılar biriktirin.
Depresyon belirtileri birkaç haftadan fazla sürmesi ve intihar eğiliminin bulunması durumunda mutlaka uzman bir psikiyatriste başvurun. İlaç tedavisini psikoterapiyle destekleyin. Günlük rutinlerinizde yaratacağınız en küçük olumlu değişimin dahi katkısı büyük olacaktır. Depresyon farkındalığınız, bireysel çabanız ve alacağınız yardımla depresyonu kesinlikle yenebilirsiniz. Hepinize sağlık ve esenlikle dolu bir hafta diliyorum.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: