MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Daha dün gibi anımsıyorum; akademisyen yazar Salih Bolat ile Duran Aydın’ın fotoğrafını çektiğim anı…
Gençlik yıllarında Yüreğir’deki büyük bir elektrik direğinin önünde fotoğraf çekilmişler. Önlerinde de eski bir bisiklet duruyor. Yıllar sonra aynı direğin olduğu adrese gidip fotoğraf çekildiler. Gençlik yıllarını andılar.
İki kavi dost eski günlerden konuştular. Hatta Salih Bolat’ın doğup büyüdüğü mahalleye gittiğimizde anlatılanlar bir film şeridi gibi geçti gözlerimizin önünden…
Yaşadığı topraklarda tarihe tanıklık eden ve bizim üzerimizden geçip gittiğimiz yaşamın sır kâtipliğini yapan Duran Aydın, Cumartesi günü 40. sanat yılını kutlayacak.
25 Kasım Cumartesi saat 14.00’de Adana Ziraat Mühendisleri Odası’nda düzenlenecek etkinlikte sahne yönetimini değerli dostumuz Demet Duyuler Doğan yapacak. Ferhat İşlek tarafından hazırlanan Duran Aydın Belgeseli’nin gösterinin ardından Mehmet Taşar, Ali Ozanemre, Şahin Taş ve Gülderen Canyurt yazarın yazın yaşamı üzerine konuşacaklar.
Duran Aydın ile ilgili anıların anlatılmasından sonra Ferhat İşlek, Selda Kaya ve Ruşen Yazıcı da Aydın’ın şiirlerini yorumlayacak. Mete Altuntaş ise etkinliğe müzikleriyle katılacak. Etkinlik sonrası Duran Aydın yeni kitabı Su Çatlağı’nı imzalayacak.
Duran Aydın Kimdir?
Duran Aydın, 1960 Adana doğumlu. Adana Erkek Lisesi Akşam Okulu 2. sınıf öğrencisiyken öğrenimini yarıda bıraktı. Değişik işlerin yanı sıra, inşaat ustalığını emekli olduktan sonra da, 2015’e kadar sürdürdü. 1970’li yılların sonlarından başlayarak şiir ve yazıları; aralarında Milliyet Sanat, Varlık, Saçak, Sesimiz, Hakimiyet Sanat, Edebiyat Cephesi, Türkiye Yazıları, Dönemeç, Somut, Cumhuriyet Dergi, Yaşam İçin Şiir, Yeni Düşün, Düşlem, Türk Dili, Afrodisyas Sanat, Beşparmak, İnsancıl, Patika, Berfin Bahar, Akatalpa, Sincan İstasyonu, Eliz Edebiyat, Şiirden ve Kıyı’nın da bulunduğu birçok dergide yayımlandı. 1977’de Güney gazetesi, 1978’de Yapıt dergisi, 1984’te Yeni Türkü, 1989’da Çukurova gazetesi, 2011’de Tay dergisi / İbrahim Yıldız ve 2017’de Kar dergisi/Raşit Kara Şiir Ödülü’nü kazandı. 2013 – Kıyı dergisi / Nabi Üçüncüoğlu Şiir Ödülü’ne değer görülen sondan bir önceki şiir kitabı “Gölgemi Sildin Gölgenden”, şairin 2009’dan sonra yazdığı ve önceki kitaplarından seçtiklerini kapsıyor. Koza, Düşün, Akdeniz, Söylem ve Çağdaş Yaşam dergilerinin mutfağında görev aldı. 2010 yılı başlarından sonra Yeni Turunç dergisinde bir dönem “Yayın Yönetmeni” olarak çalıştı. Şimdilerde, Yaşam Sanat dergisinin “Sanat Yönetmeni.” İlk şiir kitabı “Yoklar Sahibi” (1987), ikincisi “Hayatı Yeniden Denemeye”dir (1998). “Adana Kitaplığı” dizisinden “Hergele Yolu / İstiklal Mahallesi’nden Tozu Alınmış Yıllar” (anlatı) 2015 Ocak’ında Heyamola Yayınları’nca basıldı. NotaBene Yayınları’ndan okura sunulan Kirekör Adanalı Yazılar- (2016) ise anı/denemelerden oluşuyor. “Su Çatlağı”, 2011-2017 arasında yazılan şiirler.
Yorumlar
Kalan Karakter: