Birsen UÇAR
Orman yangınları ve anız yakılması felaketlere yol açarken Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ercan Kandemir, Çukurovalı çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı. Anız yakmanın suç olduğuna dikkat çeken Kandemir, “Anız yakarak toprağın, insanların, çevrenin katili olmayın” dedi.
Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ercan Kandemir, yaz ayı ile birlikte ormanlık alanlarda sık sık yangınların çıkması, mısır ve buğday gibi ürünlerin hasadlarının ardından anızların yakılması üzerine açıklama yaptı. Kandemir, orman ve anız yangınlarının büyük felaketlere yol açtığını söyledi. Tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan tahılların toprakta kalan kök ve sap artıklarının ekonomik olarak değerlendirilmesi gerekirken üreticilerin bu artıkları yakmasının önemli sorunlar yarattığına dikkat çeken Kandemir, “Üreticilerimiz özellikle ikinci bir ürün almak için en kolay metod olarak anızı yakma yoluna gidiyorlar. Üreticiler, anız yakarak hem toprağı hem de çevreyi katlediyorlar. Adana’nın kavurucu sıcağında anızlar gökyüzünü karanlığa bürürken, havalarda uçuşan yanmış anız atıkları çevreyi kirletmektedir. Çıkan yangınlarda zaman zaman insan ve hayvan ölümlerine de neden olabiliyorlar” dedi.
‘ANIZ YAKMAYIN’
Kandemir, anız yakılmasının toprağa ve çevreye büyük zararlar verdiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Anızın yakılması sonucunda; tarımsal ekosistem, doğal ekosistem tahrip edilmektedir. Özellikle topraktaki Karbon (C) ve Azot ( N) dengesi yok olmakta ve tarlalar verimsizleşmektedir. Organik madde miktarı azalmaktadır. Mikrobiyolojik aktivite gerilemektedir. Omurgasızlar yok olmaktadır. Toprağın su tutma kapasitesi azalmaktadır. Toprak verimliliği düşmektedir. Yangınlar sırasında hava kirlenmektedir. Karayolu civarındaki anız yangınları görüş mesafesini azaltarak, trafik kazalarına sebep olmaktadır. Kontrolsüz olarak yakılan anızlar komşu tarladaki hasat edilmemiş ürünlerin yanmasına sebep olabilmektedir. Yangınlar bazen çitleri, tarla içerisindeki direkleri, meyve ağaçlarını yakabilmektedir. Orman ve konut yangınlarına sebep olabilmektedir. Yaban hayvanları ya yok olmakta, ya da yuvalarını kaybetmektedir.”
‘ANIZ YAKMAK SUÇ’
Anız yakmanın zararlarını ve suç olduğunu her defasında üreticilere anlattıklarına dikkat çeken Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ercan Kandemir, “Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında İlgili Kurumlarca 2872 sayılı Çevre Kanunu ile bu kanunda değişiklik öngören 5491 sayılı Kanun ve 6831 sayılı Orman Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır” dedi.
‘YANGINLARA KARŞI DİKKATLİ OLALIM’
Kandemir, istem dışı nedenlerden çıkan yangınlarla ilgili de vatandaşların duyarlı olmalarını isteyerek şu uyarılarda bulundu: “Biçerdöver veyahut tarımsal iş makinalarının hasat zamanı bakımlarının eksik yapılması sonucu meydana gelebilecek elektriksel ve mekanik arklardan dolayı yangına sebebiyet verilebilir. Tarımsal işçilerin bilinçsiz davranışları sonucu sigara izmaritlerini tarlaya atmaları sonucu yangına sebebiyet verebilir. Evsel cam atıkları pet şişeler mercek görevi yaparak yangına sebebiyet verebilir. Aşırı rüzgardan dolayı ormanlık alanlarda fiziki sürtünmeden dolayı yangına sebebiyet verebilir.
Kundaklama sabotaj.
Tarım arazisi içerisinden geçen demiryolları.
Tarımsal arazi içerisinden geçen şehirlerarası yollarda meydana gelecek trafik kazaları dahi anız yangınlarına neden olabilmektedir. “
Yorumlar
Kalan Karakter: