PELİN ERKOCU
ADANA(GÜNAYDIN)- Adana Kasaplar Esnaf Odası Başkanı M. Saruhan Yağmur, et fiyatlarında yanlış bilinen gerçeği açıkladı. Fiyatların üç yıldır aynı olduğunu vurgulayan Yağmur; “Etin kilosu üç yıldır aynı. Bir değişiklik yapılmadı. Hala kemiksiz etin fiyatı 35 lira.” dedi. Marketlerde ise bu fiyatın arttığını anlatan Yağmur, marketten alınan etin kasaya gelinceye kadar fiyatı arttığını çünkü araya katma değer vergisinin girdiğini dile getirdi.
Çukurova’da açılacak olan çarşı ile vatandaşın işini kolaylaştıracaklarını belirten Saruhan Yağmur; ‘Tavukçusu, balıkçısı, kasabı etini orada satabilecek hatta pişirebilecek. Evlerde koku derdine son… Vatandaş balığını alıp pişirtip evine götürebilecek’ diye konuştu.
KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
1970 yılında Adana’da doğdum. Memleketim Mardin. Evliyim ve altı çocuk babasıyım. Dört erkek iki kız çocuğa sahibim. İlkokulu, liseyi Adana’da okudum. Kasaplık dedemin mesleğiydi. Daha sonra benimde mesleğim oldu. 2010 yılında oda seçimlerinde başkanlığa aday oldum. O dönem seçildim ve hala görevime devam ediyorum. 2014 yılında Türkiye Kasaplar Federasyonu başkan vekili oldum. Adana Esnaf Odalar Birliği Disiplin Kurulu üyesiyim. Adanda Kasaplar Tavukçular Balıkçılar Sütçüler Derneği kuruldu bunun da başkanlığını ben yapıyorum. Görevlerime hala devam ediyorum.
TÜRKİYE KASAPLAR FEDERASYONUNA NASIL GİRDİNİZ?
Esnaflarımız bizim derneğimizin çalışmalarını görüyorlar ve sürekli bir sorun olunca bizi arıyorlardı. Vatandaşlarımız, esnaflarımız işlerimizi takdirle karşılıyorlar. Federasyona girmemiz de bunlardan dolayı oldu. Seçimlerde 81 vilayet oy kullanıyor. Kasaplarımızın tavukçularımızın, balıkçılarımızın evlerine ekmek götürebilmeleri için çalışıyoruz.
ADANA’DA NE GİBİ SORUNLAR VAR?
Adanamızın iki sorunu var. İlk sorunumuz kasaplar çarşısı sorunu. İkincisi balıkçılar çarşısı sorunu. Gelen söz veriyor giden söz veriyor ama sorunumuz bir türlü çözüme kavuşmuyor. Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar bu yerlerin bakım ve onarımını yaptı. Büyükşehir Belediyesi tarafından bize bir yer vermişti. O yer koruma kurulu kararınca tarihi eser niteliğinde olduğu için oradan vazgeçildi.
YENİ BİR YER BELİRLENDİ Mİ?
Şuanda Regülatör Köprü’nün üzerinde bulunan batısı Seyhan ilçesine ait olan yeri balıkçılara vermeye çalışıyorlar. Bizim niyetimiz de o yeri almak. Orada toptancılar yeri balıkçılar için yapılıyor. İnşaatlara önümüzdeki günlerde başlanacak. Böylece balıkçılarda itiş kakış kalkacak. Burada perakende satış, orada toptan satış yapılacak. Böylece araç trafiği sorunu da ortadan kalkmış olacak. Şimdi burada birkaç kilo balık almak isteyen biri aracı yüzünden alacağı balığın parasından fazla ceza yiyor. Alan dar park sıkıntısı var.
Belirli bölgelere de Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın katkılarıyla et kombinası yapılacak. Mıdık Hadırlı Akkapı’yı kapsayacak bölgede ve Hürriyet Şehitduran, Kocavezir’i kapsayacak bölgede yapılacak.
GEREKLİ DESTEĞİ ALIYOR MUSUNUZ?
Göreve geldiğimizden beri en büyük hizmeti Seyhan Belediyesinden aldık. Çukurova’da da Kasaplar Odası Çarşısı kuruldu. Oranın çalışmaları bitti. Esnaflarımız oraya taşınmaya başladı. Tavukçusu, balıkçısı, kasabı etini orada satabilecek hatta pişirebilecek. Evlerde koku derdine son… Vatandaş balığını alıp pişirtip evine götürebilecek. Bunun aynısını Seyhan Belediye Başkanımız yapmayı düşünüyor. Ayrıca Büyükşehirden canlı hayvan alım satım yeri belirlemesini istiyoruz. Bunun eksikliği var.
BAŞKA NE GİBİ ÇALIŞMALARINIZ OLACAK?
Nehir kenarında balıkçılar çarşısı yapılacak. Balıkçılar nehir kenarında balıklarını pişirebilecekler. Bu bölgeye tekneler de koymayı düşünüyoruz. Bununla ilgili haritalar üzerinde çalışmalar başladı. Sayın başkanımız bunun kararını verdi. Kanun her şeyden üstündür. Ben yerimden memnunum gelmiyorum derse kanun gereği ruhsatı bile iptal olabilir. Karar verilirse arkadaşlarımızın hepsi o bölgeye gelecek.
Kasapların yeni yerleriyse Seyhan Saydam Caddesi ile Akkapı Mahallesinin girişine Hürriyet Karakolunun ilerisindeki alana yapılacak. Bununla ilgili çalışmalar da başladı. Bu yıl içinde hepsinin çözüleceğini düşünüyorum.
ODANIN SIKINTILARI NELER?
Lokantacıların sıkıntısı var. Adam kuyumcu ama tavuk döner satıyor… Hem de iki üç liraya… Bu döner yenir mi? Yenmez… Mutlak suretle tanıdık bildik, güvenilir yerlerden yenmeli…
300 üyemiz ile esnaflara et sucuk dolum tesisimiz kuruldu. Hiçbir yere borcumuz yok. Çalışanımıza borcumuz yok. Odamız dimdik ayakta. Belediyeler bize bir adım gelse biz üç adım gidiyoruz.
NE SIKLIKLA DENETLEMELER YAPIYORSUNUZ?
Haftanın iki üç günü denetlemelere çıkıyoruz. Denetlemelerde izinsiz sucuk yapanlar, yaptıranlar, usulsüzce dışarıda kesim yapanlar tespit ediliyor. Tutanak tutuluyor. Cezai işlem yapılması için gerekli yerlere haber veriliyor. Uyarılar yapılıyor. Elimizden geldiğince önlemeye önüne geçme çalışıyoruz. Motorize ekipleriz de var. Saat ve gün yok. Vatandaş ihbarlarını da değerlendiriyoruz.
Akkapı Hadırlı bölgesinde eski gelenekler çok uygulanıyor. Mühürlü et tüketmeyiz diyorlar. Buna da çareyi şu şekilde buldu; Gidip kesiminizi yaptırın faturanızı alın o zaman mühür vurdurmayın dedik. Her şeyi vatandaşlarımız ve esnafımız için kolaylaştırmaya çalışıyoruz.
KASAPLARDA SATILAN ET İLE MARKETLERDE SATILANLAR ARASINDA FARK VAR MI?
Vatandaşımızı uyarıyoruz. Hazır kıyma almayın… Yasalar gereği hazır kıyma satışına izin verilmiyor. Gözünüzün önünde etinizin kıyılması lazım… Hazır kıymanın içinde neler olduğunu bilemezsiniz. Marketlerde bin bir çeşit hazır kıyma var. Bu kıymaların içinde bici boyası havuç işkembe bile var… Vatandaşımız hazır kıymadan uzak dursun. Bu son derecede sağlıksız… Bir başka konu da fiyatlar… Etin kilosu üç yıldır aynı. Bir değişiklik yapılmadı. 35 lira kemiksiz olarak satışı sürüyor. Marketlerde ise bu fiyat artıyor. Marketten alınan etin kasaya gelinceye kadar fiyatı artıyor. Çünkü araya KDV de giriyor. Vatandaş hem etini alıyor hem de KDV için para ödüyor. Kasaplarımızda ise vatandaşımız hem gördüğü istediği eti alıyor hem de bu eti marketlerde olduğundan daha uygun fiyata almış oluyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: