Neşet KARADAĞ
ADANA(GÜNAYDIN)-Adana’da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması kapsamında ağabeyi Nurettin Çay ile birlikte ‘Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma’ suçundan 15 yıl hapis cezası ile cezalandırılması istenen tutuklu MHP’li Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay tahliye edildi.
Adana 11.Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya görevden uzaklaştırılan tutuklu Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, tutuksuz ağabeyi Nurettin Çay ile avukatları katıldı.
’18 YIL TERÖRLE MÜCADELE ETTİM’
FETÖ/PDY’ye belediye payı olarak 28 bin 500 lira, şahsi olarak da 11 bin lira ‘himmet’ verdiği, makam odasında Fethullah Gülen’in kitabıyla 1 ABD Doları bulunduğu iddia edilen Belediye Başkanı eski polis Mustafa Çay, 18 yıl terörle mücadele ettiğini söyledi. 15 Temmuz darbe kalkışmasını kınadığını, o gün saat 01.00’de Pozantılı vatandaşların temsilcisi olarak sokağa çıkıp vatana ve bayrağa sahip çıkmak için konuşma yaptığını belirten Çay, 8 yıl sol örgütlere karşı, Diyarbakır’da da PKK ve Hizbullah’la mücadele ettikten sonra Adana’ya tayininin çıktığını, terörle mücadele müdürlüğünde görev yaparken okullarda teröre karşı konferanslar verdiğini söyledi.
‘YILIN BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİM’
AK Parti Seyhen Belediye Başkanı Azim Öztürk’ün 2004’de yol arkadaşlığı teklifini kabul edip belediyeye zabıta müdürlüğüne yatay geçiş yaptığını ifade eden Çay, 2 dönem Pozantı’da MHP’den belediye başkanı seçildiğini, başta yılın belediye başkanı olmak üzere çok sayıda ödüller aldığını söyledi.
‘CEMAATE KARŞI OLMANIN MAĞDURUYUM’
Cemaatle ilgisinin olmadığını belirten Çay, “Utanarak söylüyorum, dini vecibelerini tam yerine getiremeyen, cumadan cumaya namaz kılan biriyim. Belediyeye Zaman Gazetesi ve Aksiyon Dergisi’ni abone yaptırmadım. Evimde bulunan Aksiyon Dergisi ve Zaman Gazeteleri ise zamanında eşimi abone yapmalarından kaynaklanmaktadır. O da aboneliğini iptal ettirmiştir. Cemaate karşı olmanın mağduru biriyim” dedi.
‘ÖZGÜRLÜĞÜM ÇALINMIŞTIR’
Çay, makam odasında bulunduğu iddia edilen Fethullah Gülen’e ait bir kitap, 1 ABD Doları ve Himmet listesini kabul etmediğini belirterek savunmasını şöyle sürdürdü:
“9 aydır cezaevindeyim. Halen iddia edilen himmet listesinde parmak izim çıkmadı. Himmet listesinde ismi geçen kişilerle bir gün bile bir araya gelmedik. İbrahim Doğan ile bizi yan yana gömseler birbirimize tekme atarız. İbrahim Doğan, gazeteci Kadri Azmi Ertan’ı parayla tutmuştur. Masamdaki Burç Okulları ile Kanuni Üniversitesi ile ilgili belgeler valilikteki toplantı için bulunuyordu. Yurda bir kez 2013’te kandil için müftü, ilçe kaymakamı ile birlikte yemeğe gittim. Yemek yendi herkes dağıldı. Ben yurtla ilgili hiçbir hizmet bile yapmadım. Halen yolu topraktır. 3 çocuğumu da devlet okulunda okuttum. Bu darbe sadece bu ülkeye yapılmadı, benim şahsıma da darbe yapılmıştır. Özgürlüğüm çalınmıştır.”
‘KUMPAS KURDULAR’
Savunmasının son kısmında gözyaşlarına hakim olamayarak ağlayan Çay, aleyhine tanıklık yaptığı iddia edilen, hakkında FETÖ’den dava açılan ve 7 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen AK Parti eski Büyükşehir ve Pozantı Belediye Meclis Üyesi İbrahim Doğan ile aralarında siyasi çekişme bulunduğunu belirterek, “İbrahim’in FETÖ ile ilişkisi olduğuna inanmıyorum. Kendi işinde olan biri. Ancak, belediyeyi elegeçirmek için ciddi kumpas kurdular” dedi.
Çay’ın marketçilik yapan ağabeyi Nurettin Çay da, 15 Temmuz darbe kalkışmasını lanetlediğini belirtip, üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi.
TANIKLAR DİNLENDİ
Daha sonra tanıklar Kadri Azmi Ertan, İbrahim Doğan ve Erdal Çakın dinlendi. İnternet sitesi ve yerel gazete sahibi olan Ertan, sanık Çay’ın FETÖ yapılanmasının yanında olduğunu, çeşitli toplantılar katıldığını, imara aykırı yapılardan rüşvet olarak alınan paraların FETÖ’ye kanalize edildiğini istihbari bilgilerden edindiğini birebir görmediğini söyledi. Savcılıkta verdiği iddia edilen himmet listesiyle ilgili ifadenin ise kendisine ait olmadığını belirtti.
‘MUSTAFA ÇAY 2 MİLYON VERMEDİĞİ İÇİN TUTUKLANDI’
Tanık İbrahim Doğan ise Çay ve ağabeyinin FETÖ ilgilerini ve alakalarını görmediğini ve duymadığını söyledi. Siyasi olarak Çay ile rakip olduklarını ifade eden Doğan, kendisini ve Mustafa Çay’ı da gazeteci Ertan’ın FETÖ’cü diye savcılığa şikayet ettiğini iddia etti. Doğan, Adem Aydın isimli bir petrolcünün de kendisini telefonla yanına çağırdığını öne sürerek, “Adem, Mustafa Çay’dan 4 milyon lira istendiğini 2 milyon lira vermediği için tutuklandığını söyledi. Benden de 2 milyon lira istedi. Vermedim. Himmet listesindeki isimlerle ben 7-8 senedir görüşmüyorum” dedi.
ÇİLİNGİR’DEN ŞAŞIRTAN İDDİALAR
Pozantı Belediyesi’ne yapılan FETÖ baskınında çilingir olarak görev yapan Erdal Çakın da ilginç iddialarda bulundu. Polislerin kendisini belediyenin kapısını açması için çağırdığını belirten Çakın, “Kapıyı açtıktan sonra içeri girdik. Diğer kapılar açıktır diye anahtar çantamı aşağıda bıraktım. Makam odasının kapısı kilitli olduğu için çantamı almak için gidip geldiğimde kapı açıktı. Polisler arama yapıyordu. Ben diğer kapıları açtım. Makam odasına tekrar geldiğim de bu kez kapı kilitliydi. Sekreterin masasının üzerinde bir anahtar vardı. Komiser Vedat Erenoral, bu anahtarla kapıyı açmamı istedi. O anahtarla kapıyı açtık. Masanın üzerinde kitap ile bir CD bulundu. Bilgisayar masasının alt kısmında ise beyaz dosya içinde Fethullah Gülen’e ait bir kitap bulundu. Komiser Vedat, sayfalarını çevirirken içinden katlanmış bir liste ile bir ABD Doları çıktı” dedi.
‘AÇIK KAPI NASIL KAPANIR DİYE NEDEN SORMADIN?’
Mahkeme Başkanı tanığa, “Niye komisere biraz önce kapı açıktı nasıl tekrar kapandı? Diye sormadın” diye sordu. Tanık Çakın da, “Sorgulama yetkimiz yok” diye cevap verdi.
YURTDIŞI YASAĞI İLE TAHLİYE
Mahkeme heyeti, Pozantı Belediye Başkanı Çay’ı yurtdışı ve Cuma günleri imza karşılığı adli kontrolle tahliye eti. Ağabeyi Nurettin Çay’ın ev hapsi ise yurtdışı ve kolluk birimine imza atmaya çevrildi.
HİMMET LİSTESİNDE PARMAK İZİ ARANACAK
Duruşma, himmet listesinde sanık Çay’ın parmak izinin bulunup bulunmadığının, belediyedeki görüntülerin incelenip rapor haline getirilmesi, belediyede arama yapılan polislerin tanık olarak dinlenmesi, Komiser Vedat Erenerol hakkında soruşturma açılıp açılmadığının bildirilmesi ve gizli tanığın dinlenmesi için 10 Temmuz’a ertelendi.
Yorumlar
Kalan Karakter: