ADANA (GÜNAYDIN) – Türkiye Kamu Sen Adana İl Temsilcisi Selahattin Dolgun, Suriyeli sığınmacıların geçirilmesi konusunda bir basın açıklaması yaparak, “ Ekmeğimizi paylaşırız ama ülkemizi asla paylaşmayız” dedi.
Türkiye Kamu Sen Adana İl Temsilciğinde bazı Şube Başkanlarıyla birlikte basın açıklaması düzenleyen Başkan Dolgun, “Ülkemiz kamuoyu bir süredir Suriyeli sığınmacıların Türk vatandaşlığına geçirilmesi konusuna odaklanmıştır. Kesin olmayan rakamlara göre Türkiye’de Suriye’den gelen 3 milyon 200 bin dolayında kişi bulunmaktadır. Görüşümüz odur ki, bu sığınmacılara her türlü desteği vermek en temel insanlık görevidir. Suriye’den gelen kimselere yardım eli uzatılmalı, kapılar açılmalı, sığınmacı kampları yapılmalı ve gereksinim olduğu sürece bu destek sürdürülmelidir. Ülkelerindeki savaştan kaçarak ülkemize sığınmış olan bu insanlar, bir misafir olarak en güzel şekilde ağırlanmalı, insani şartlarda yaşamaları sağlanmalıdır.” dedi.
Dolgun, “Buna karşın yaklaşık 6 yıldan beri ülkemize gelmekte olan bu sığınmacılar, ellerinde hiçbir izin belgesi olmadığı halde neden ve nasıl olduğu anlaşılmaz bir şekilde ülkemizin tüm illerine yayılmış, son derece kötü şartlarda, sokaklarda, metruk binalarda, çadırlarda, parklarda yaşamaya başlamışlardır. Hacettepe Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre Suriye’deki çatışmalardan kaçan sığınmacılar arasında eğitim seviyesi yüksek olanların Avrupa’ya gittiği, en düşük eğitimlilerin Türkiye’de kaldığı ortaya çıkmıştır. Buna göre Almanya’da üniversite mezunu Suriyelilerin oranı yüzde 70; okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 5 iken; Türkiye’de bulunan Suriyelilerin yarısının okuma yazma bilmediği, üniversite mezunu olduğunu ifade edenlerin sayısının ise yalnızca 40 bin kişi olduğu belirlenmiştir diyerek,Bu durumda öncelikli olarak Türk vatandaşlığına geçirilecek olan Suriyeli sığınmacıların niteliksiz, yeterli eğitimden yoksun ve hatta büyük çoğunluğunun okuma yazma dahi bilmedikleri gerçeği ile karşı karşıya kalmaktayız. Kaldı ki, vatandaşlığa geçirilecek olanlar nitelikli kimseler olsa dahi, 2 milyon meslek lisesi mezunu, 2,5 milyon üniversite mezunu; 430 bin iktisadi idari bilimler fakültesi mezunu, 350 bin ataması yapılmayan öğretmen, 400 bin sağlıkçı genç işsizimiz varken Türkiye, elindeki imkânları neden bugüne kadar bu gençlerimiz için kullanmamıştır.” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: