MUSTAFA ÖZKE
ADANA (GÜNAYDIN) – Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, 150’si tarım il müdürlüğünde, 130’u da özel sektörde olmak üzere Adana’da 300’e yakın veteriner hekimin görev yaptığını söyledi.
Köse, “Veteriner arkadaşlarımız bulundukları bölgelerde kesinlikle şarbona geçit vermezler. Bu yönüyle halkımızın kulaktan dolma, yalan yanlış bilgilerle kandırılıp, et sektörüne zarar verilmesine karşıyız. Gerek tarım il müdürlüğünde, gerekse sağlık il müdürlüğü kadrosunda çok deneyimli arkadaşlarımız işinin başındadır. Adana’da şarbon olduğuna dair yayılan dedikodulara inanmayın.” dedi
Nihat Köse, “Son zamanlarda kamuoyunu meşgul eden şarbon hastalığı konusunda halkımızın korkmasını gerektirecek bir şey olmadığı kanısındayım. Şarbonun etkeni olan Bacillus anthracis çomak şeklinde, sporlu ve kapsüllü bir bakteridir. Sporlu olması nedeniyle merada 100 yıla yakın yaşayabilir. Bakteri bulaşan merada yayılan hayvanlar şarbona yakalanır ve çoğunluğu birkaç saat içinde ölürler. O etle temas eden insanlarda deri şarbonu, yiyenlerde sindirim şarbonu, solunum yoluyla da bulaşırsa akciğer şarbonu olur. Bu tablo karşısında şunu söyleyebilirim ki, Adana’da çok güçlü bir aşı mevcuttur ve bu aşı yüzde 100 koruma sağlamaktadır.” diye konuştu
Adanalıların rahatlıkta et tüketebileceklerini anlatan Köse, “Rahatlıkla mangallarını yakabilirler, pikniğe gidebilirler. Et ürünlerinden yiyebilirler. Adana kebap memleketi olduğu için bu sektörü darbe vurmak isteyenlere aldanmayın.” şeklinde konuştu
‘KASAPLARI EZDİRMEYİZ’
Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Murat Yağmur da, kebap memleketi Adana’da tonlarca et tüketildiğini belirterek, “Emeği ve alın teriyle çalışan kasap esnafını ezdirmeyiz. Onların hakkını kimseye yedirmeyiz. Şarbon dedikodularıyla esnafımızın ekmeğine mani olanlara izin vermeyiz. ‘Kasaplardan et almayın’ diye yaygara koparanlar bunun vebalini ağır öder.” şeklinde konuştu
Adana Tarım İl Müdürlüğü ile Sağlık Müdürlüğü’nün yoğun denetimler yaptığını anlatan Yağmur, “’Kasaplardan et almayın’ diye kaynağı belli olmayan yalanlara inanmayın. Her esnafımız veteriner hekimlerin kontrolünde kesilen mühürlü etleri satmaktadır. Halkımız rahatlıkla ve hiç çekinmeden kasaplardan alışveriş yapabilir.” dedi
GÖNÜL RAHATLIĞIYLA GİDEBİLİRLER
Adana Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Şefik Aslan da, gerek lokantacıların gerekse kebapçıların saygın insanlardan oluştuğunu belirterek, “Halkımız gönül rahatlığı ile lokantalarımıza ve kebapçılarımıza gidebilirler. Adana’da yılların yetiştirdiği çok değerli ustalarımız ile kebap yapan büyük restoranlarımız ve işletmelerimiz var. Bu insanlar üç kuruşa tenezzül edip halk sağlığını tehlikeye atmazlar.” açıklamasını yaptı
Aslan, “Şarbon iddiaları konusunda gerek tarım il müdürlüğü gerekse sağlık il müdürlüğü gerekli denetimleri yapıyorlar. Zaten bizim sektör olarak kullandığımız etlerin hepsi veteriner hekimlerin kontrolünden geçiyor. Kıyma, kuşbaşı ve ciğer gibi kebap ürünlerinde gerekli hassasiyet azami derecede gösteriliyor. Halkımızın kulaktan dolma, yalan yanlış bilgilere itibar etmemesini istiyoruz.” dedi
Yorumlar
Kalan Karakter: