Şeyda AYDEMİR
AK Parti Adana Milletvekili, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyon Üyesi AİBPA Uluslararası Komisyon Üyesi Faruk Aytek, Akdeniz’e kıyısı olan 43 ülkenin temsil edildiği Akdeniz İçin Birlik Parlamenter Asamblesi Avrupa-Akdeniz Ülkeleri Kadın Hakları Komitesi toplantısına, ülkemizi temsilen katıldı. Milletvekili Aytek, toplantıda Filistinli kadınların karşı karşıya olduğu eşitsizliği ve haksızlığı gündeme getirdiklerini belirterek, “Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde kadınların STEM eğitimine erişimi ve istihdam olanakları üzerine yapılan bu toplantıda, Filistinli kadın ve çocukların eğitim ve bilimden nasıl koparıldığını, bunun bir insanlık suçu olduğunu yüksek sesle ifade ettik.
İsrail’in Filistin halkına yönelik uyguladığı soykırım, yalnızca Filistin halkının değil, tüm insanlığın vicdanında kapanması güç yaralar açmıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın BM kürsüsünden yükselttiği “Dünya Beşten Büyüktür!” sesini, AİBPA Komisyonundan da yükselterek adaletin, özgürlüğün ve insan onurunun yanında olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.
KADINLAR VE ÇOCUKLAR BOMBALAR ALTINDA
“Filistin’de bilimsel ve teknolojik gelişim bir yana, kadınlar ve çocuklar bombalar altında en temel eğitim ve güvenlik haklarından yoksunlar” diyen AK Parti Milletvekili Aytek, şunları söyledi:
“Filistin’de kadınların en temel sağlık haklarına bile erişemediği bir ortamda STEM eğitiminden bahsetmenin mümkün olmadığını vurguladık. STEM alanlarına erişim hakkı, Filistin’deki kadın ve çocuklar için hayal bile edilemeyecek kadar uzaktır. Gazze, dünyanın en büyük çocuk ve kadın mezarlığına dönüşmüştür. Her platformda, İsrail’in Filistin halkına uyguladığı bu zulmü haykırmaya Filistinli mazlumların sesi olmaya devam edeceğiz. Nehirden denize, özgür Filistin.”
AK Parti Adana Milletvekili Faruk Aytek, Akdeniz İçin Birlik Parlamenterler Asamblesi Avrupa-Akdeniz Ülkeleri Kadın Hakları Komitesi toplantısında Türkiye adına, Akdeniz’in iki yakasında kadınların STEM disiplinlerine ve mesleklerine erişimi üzerine yaptığı konuşmada şunları söyledi:
AYTEK’İN KONUŞMASI
“Sayın Başkan,
Kıymetli Katılımcılar,
Sizleri Türkiye Büyük Millet Meclisi adına saygıyla selamlıyorum. Bugün burada, Akdeniz'in iki yakasında kadınların STEM disiplinlerine ve mesleklerine erişim konusunu tartışmak üzere toplanmış bulunuyoruz.
Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik, geleceğimizi inşa eden en önemli alanlardır ve bu alanlarda kadınların daha fazla yer alması, toplumların gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır.
Ancak, konuşmamızın merkezinde olan bu ideal, maalesef her yerde eşit bir şekilde hayata geçmemektedir.
Özellikle, bu coğrafyanın kalbinde yer alan Filistin’de, kadınlar ve çocuklar en temel insan haklarından dahi mahrum bırakılmaktadır.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin raporlarına göre, Gazze’de 5 BİN’den fazla kadın kanser hastası acil tedaviye ihtiyaç duymakta ancak bu hastalar, gerekli tıbbi imkanlara ulaşamamaktadır.
Ayrıca, UNICEF raporlarına göre, Filistin’de hamile ve emziren kadınların gıdaya erişimi ve beslenme çeşitliliği de önemli ölçüde azalmıştır.
‘STEM EĞİTİMİNDEN SÖZ ETMEK MÜMKÜN DEĞİL’
Kadınların sağlık haklarına bile erişemediği bir ortamda, STEM eğitiminden söz etmek mümkün değildir.
Bugün Filistin’de eğitimden, bilimsel gelişimden, hatta barış dolu bir yaşamdan söz etmek mümkün değildir.
İsrail’in onlarca yıldır süregelen işgali, Filistin halkının özellikle kadınlarının ve çocuklarının hayatta kalma mücadelesi verdiği bir sahneyi gözler önüne sermektedir.
Bu topraklarda bilimsel ve teknolojik gelişim bir yana, kadınlar ve çocuklar bombalar altında eğitim ve güvenlik haklarından yoksun bir yaşam sürmektedir.
STEM alanlarına erişim hakkı, Filistin'deki kadınlar ve çocuklar için ne yazık ki hayal bile edilemeyecek kadar uzaktır.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, İsrail’in bu saldırgan tutumunu ve Filistin’deki zulmü tüm dünyaya bir kez daha hatırlatmış ve bu işgale dur demenin insanlık onuru adına kaçınılmaz olduğunu vurgulamıştır.
Bugün, Gazze dünyanın en büyük çocuk ve kadın mezarlığına dönüşmüştür.
İsrail'in aralıksız süren saldırıları sonucunda binlerce masum insan, çoğunluğu kadın ve çocuk, hayatını kaybetmiştir.
’42 BİNİ AŞKIN FİLİSTİNLİ HAYATTAN KOPARTILDI’
Sadece geçtiğimiz aylarda, 17 binden fazla çocuk, İsrail’in bombalarıyla can vermiştir.
42 bini aşkın Filistinli, acımasızca hayattan koparılmıştır.
Bu trajedi, insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olarak kayda geçmektedir.
Bugün burada STEM disiplinlerine erişim ve cinsiyet eşitliği konuşulurken, Filistinli kadınlar ve çocuklar en temel insan haklarına bile erişememekte; yaşam, eğitim ve güvenlik haklarından yoksun bırakılmaktadırlar.
İsrail’in işgal ettiği topraklarda, bilim ve teknoloji bir yana, en temel insani gereksinimler dahi karşılanamamaktadır.
‘ÇOCUKLAR BOMBA SESLERİYLE UYANIYOR’
Eğitim alması gereken çocuklar, bomba sesleriyle uyanmakta ve hayatları boyunca bu zulmün travmasıyla yaşamak zorunda kalmaktadır.
İsrail’in Gazze’de uyguladığı bu sistematik işgal, tüm dünya için bir vicdan testidir.
Bizler, burada kadınların STEM alanına erişimini tartışırken, Filistin'deki kadın ve çocukların hayatta kalma mücadelesini göz ardı edemeyiz.
Uluslararası toplumun, İsrail’in bu insanlık dışı uygulamalarına karşı derhal harekete geçmesi, Filistin halkının hak ettiği insanca yaşam koşullarına kavuşması için kararlı adımlar atması gerekmektedir.
Bugün Filistin'deki kadınlar ve çocuklar da, diğer tüm çocuklar gibi bilimle, teknolojiyle buluşmayı hak etmektedir.
‘DÜNYA BU ZULME KARŞI SESSİZ KALMAMALIDIR’
Bizler, bu zulme dur demek için buradayız.
Filistin halkının özgürce yaşayacağı, eğitim alacağı ve insanca bir geleceğe kavuşacağı günler için mücadele etmek, insanlık onurunun bir gereğidir.
Dünya, bu zulme karşı sessiz kalmamalıdır.
Adaletin ve insan haklarının Filistin’de de hâkim olacağı bir gelecek için birlikte hareket etmek zorundayız.”
Yorumlar
Kalan Karakter: