‘İthalat için değil ihracat için çaba gösterin’
CHP Milletvekili Barut'tan ihracat yasağından sonra ithalat kolaylığına tepki!
Yayınlanma :
04.03.2022 11:51
Güncelleme :
04.03.2022 11:51


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Rusya'nın saldırısı nedeniyle Ukrayna’dan ithal edilecek tarım ürünlerinde aranacak belgelerde kolaylık getirilmesi kararına itiraz etti, meydana gelecek olası risklere dikkat çekip yanlıştan dönülmesini istedi. İthalat uygulamalarında karantina zorunluluğu ve bilimsel ölçütlere uygun kontrollerin aksatılmamasını talep eden Barut, "İthalat için zorunlu sertifika şartı aranmayıp gerekli koşulları karşılamadan ithalat yapılırsa hayvansal ve zirai karantinaya dahil hastalık ülkeye girebilir. Olan ülke ekonomisi ve çiftçimize olur. Aman dikkat" dedi.
GIDA EGEMENLİĞİ VURGUSU
Rusya'nın Ukrayna saldırısı nedeniyle Türkiye'de gıda arz güvenliğinin sağlanması ve gıda ürünlerine erişiminde sorun yaşanmaması gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde zeytinyağı, fasulye ve kırmız mercimek ihracatına kısıtlama kararı alındığını anımsatan Ayhan Barut, şimdi de ithalat kolaylığı kararıyla ülke tarımı, ekonomisi ve çiftçisinin mağdur edildiğini söyledi. "Ukrayna'dan yapılacak Tarım Ürünleri İthalatında Uygulanacak Esaslar Hakkında Karar"ın resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Ayhan Barut, "Türkiye'nin gıda egemenliği, güvenli gıda, güvenilir tarımsal üretim, tarımsal üretim güvenliğinin sağlanması gibi temel ilkeler ışığında ithalat için karantina şartlarının mutlak suretle uygulanması, sertifika şartlarına bakılması ve bilimsel ölçütlerde uygun kontrollerin mutlaka yapılması yaşamsal derecede önemlidir" diye konuştu.
"YANLIŞTAN DÖNÜN"
AKP iktidarının üretim maliyetlerini düşürmek, üretime ve çiftçiye destek vermek yerine ithalat odaklı politikalarla Türkiye'ye büyük zarar verdiğini bildiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı hemen sonlanmalı, insanlık dramına son verilmelidir. Bu saldırgan tutumların hesabı sorulmalıdır. Bu savaş ortamının en büyük darbeyi vurduğu ülkelerden birisi maalesef ülkemiz olmuştur. Bu durum bile göstermiştir ki, Türkiye her alanda üreten ve kendi kendine yeten bir ülke olmak zorundadır. Enerjiden gıdaya dışa bağımlılık nedeniyle ülke ekonomisi, halkımız, tarımsal ve sanayi üretimimiz risk altındadır. Pandemi döneminde de görüldüğü halde iktidar 'Üreten bir Türkiye' yerine ithalat bağımlısı bir memleket peşinde koşuyor. Ülkemizin gıda egemenliğini tehlikeye sokan, ülkemizin bekasını tehliyeke atan bu yanlış uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir. Ukrayna'daki savaş hali bahanesiyle ithalatın önündeki engelleri kaldırmak, üstelik çok riskli olduğu halde kolaylıklar getirmek telafisi güç sorunlara yol açar. Gelin uzmanların ve bilim insanlarının uyarılarını dikkate alın, yanlıştan derhal dönün!"
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: