‘Kadın cinayetlerinin artarak devam etmesini endişeyle izliyoruz’
Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi, 8.Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada İstanbul Sözleşmesinin eksiksiz bir şekilde uygulanmasını istedi.
Yayınlanma :
09.03.2021 10:05
Güncelleme :
09.03.2021 10:05


ADANA(GÜNAYDIN)
Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av.Melek Bahar Öğrü Dizdar, “Ülkemizde kadın cinayetlerinin önlenememesini, aksine artarak devam etmesini endişeyle izliyoruz” dedi.
Adana Barosu Başkanı Veli Küçük ve Baro Kadın Hakları Merkezi üyeleri, baro ve adliyede çalışan kadınlara karanfiller ve bileklik vererek Kadınlar Günü’nü kutladı. Daha sonra, Adana Adliyesi ek bina önünde yapılan basın açıklamasına geçildi. Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av.Melek Bahar Öğrü Dizdar, basın açıklamasında, 8 Mart’ın kadınların mücadele ve dayanışma gücü olmduğunu söyledi. Av.Dizdar, “Kadın mücadelesi aynı zamanda eşitliğin, öçgürlüğün ve demokrasinin mücadelesidir” dedi.
Av. Dizdar, şunları söyledi:
“Fırsat eşitliğinin sağlanmaması nedeniyle kadınlar eğitim haklarından yoksun kalmakta, istihdam olanaklarından yararlanamamakta; yönetim ve karar alma mekanizmalarında yeterince yer alamamaktadırlar. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadına yönelik ayrımcılığa, şiddete neden olmaktadır.
Ülkemizde kadın cinayetlerinin önlenememesini, aksine artarak devam etmesini endişeyle izliyoruz. Kadına yönelik şiddet, cinayet ve istismar artışlarının nedeni yasaların ve cezaların yetersizliği değildir. Kadını eşit ve özgür bir birey olarak görmeyen zihniyetin beslendiği, güç aldığı sosyal ve siyasal bir ortamın sorgulanması yapılmadan ve bu ortam ortadan kaldırılmadan kadının insan haklarının ihlallerinin önlenmesi mümkün değildir. Bu nedenle ülkemizde, aile içinden başlayarak kamusal alana yayılan cinsiyet ayrımcılığına ve eşitsizliğine neden olacak politikaların sonlandırılması gerekmektedir.
Kadınları toplumsal hayatın dışına iten ayrımcı ve cinsiyetçi politikalardan vazgeçilerek, kadını sadece ailenin bir parçası olarak gören, özgür birer birey olduğunu kabul etmeyen politik ve kültürel anlayış değiştirilmelidir. Kadının eşit ve özgür birey olmasını sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi hiçbir tarihsel, kültürel ve dinsel gerekçelerle engellenmemelidir. Kadınların siyasal, sosyal ve ekonomik alanda eşit olarak yer almasını sağlayacak toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları samimiyetle uygulanmalıdır. Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca, cinsiyet temelinde ayrımcılık yapmayacak mekanizmalar oluşturulmalıdır. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinde kadının eşit ve özgür bir birey olduğu, devletin tüm kurum ve kuruluşlarınca içselleştirilmeli ve kadın haklarına aykırı hiçbir söylem ve eyleme izin verilmemelidir.
Kadınların yaşam haklarının güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasaya yönelik tartışmalardan derhal vazgeçilmelidir. İstanbul Sözleşmesinin eksiksiz bir şekilde uygulanması sağlanmalıdır.
Hak savunucusu olarak bizler; uzun mücadeleler sonucunda elde edinilmiş Kadın Hakları kazanımlarından vazgeçilmesine yönelik her türlü girişime karşı, “kadının insan hakları” mücadelemizi dünden daha büyük bir inanç ve dayanışmayla sürdürme kararlılığındayız.”
Adana Baro Başkanı Veli Küçük de yaptığı konuşmada, tüm kadınların Kadınlar Günü’nü kutlayarak, “Kadına yönelik şiddetlerin, istismarın son bulduğu, kaltür-sanatta, iş yaşamında, istihdamda ve her alanda kadınların eşit koşullara ulaştığı bir Türkiye, Dünya istiyoruz, özlüyoruz” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: