ADANA(GÜNAYDIN)-Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adana'da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem sonrası önemli açıklamalarda bulundu.
2 gün önce Malatya depremleri üzerinden Savrun fayına değişimler gözlendiğini belirten Görür, bugün de "Adana depremi Saimbeyli ve Savrun Faylarının yakınlaşma bölgesinde, muhtemelen Savrun zonunda. 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede fay kuşakları üzerindeki stres alanlarında değişim var" dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu illerde fay hatlarına ilişkin çalışma yürüten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir de, Kozan merkez üslü meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmede bulundu.
6 Şubat'taki depremlerin ardından sayıları 15 bini aşan artçı şokların yaşandığını aktaran Sözbilir, bu sabah yaşanan depremin ise Savrun fayı ile Saimbeyli fayının güney ucunda gerçekleştiğini kaydetti.
Sözbilir, şunları ifade etti:
"Depremin dış merkez lokasyonuna baktığımızda Savrun fayı ile Saimbeyli fayının güney ucunda gerçekleştiğini görüyoruz. Bu fayların maksimum deprem üretme potansiyeli 7,1 ve 7,2 olarak biliniyor. Fakat bu fayların deprem tehlike kaynakları açısından ne anlam ifade ettikleri konusunda henüz bilimsel bir çalışma bulunmuyor. Fayların kayma hızı, deprem tekrarlama periyotları, geçmişte hangi depremlerden sorumlu oldukları, son yıkıcı depremlerini ne zaman yaptıkları, dolayısıyla fayların geçmişi bilinmiyor.
Faylar üzerinde hendek açılarak yapılan ve paleosismoloji adı verilen bilimsel çalışma henüz gerçekleştirilebilmiş değil. Bu nedenle Adana ve civarı için önemli bir sismik tehlike kaynağı oldukları söylenebilir. Bu kapsamda her iki fay üzerinde gerekli olan çalışmaların bir an önce yapılması ve yakın gelecekte 7 civarında bir deprem üretmeleri durumunda can ve mal kaybı açısından ne tür riskler taşıyacağının önceden bilinmesi ve buna göre Adana ve yakın civarındaki yerleşimlerde önlem alınması hayati derecede önem taşımaktadır."
ÇOK KÜÇÜMSENECEK BİR DEPREM DEĞİL
Prof.Dr. Şükrü Ersoy da, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Çok küçümsenecek bir deprem değil. Yapısal hasar görmüş binalarda daha ciddi hasarlar verebilir. Elbistan depremine yakın bir yerde. Bir yerde deprem olduğunda o bölgede rahatlama olur ama iki uçta gerilime neden olur. 4.5'in 30 katı daha büyük bir deprem 5.5. Hissetmeyen yoktur. Deprem bölgelerindeki hasarlı binaların yanından bile geçmemek lazım. Elbistan depreminin güneye doğru gerilim taşıdığı belli. Öngörülerin gerçekleşmesini yaşıyoruz. Umarın herhangi yaralanma olmamıştır. Kötü yapılarda hasar olabilir. Bu bölgede daha önce yaşadığımız gibi büyük deprem yaşanmaz anacak 6.5’a kadar deprem olabilir. Bunu izlemek gerekiyor. Biz deprem ülkesiyiz.
"UYARICI DEPREM OLARAK GÖRMEK LAZIM"
Bunu paniklemek değil de uyarıcı deprem olarak görmek lazım. Bizim depremden kaçışımız yok. Türkiye’nin yüzde yüzünde depremden etkilenebilecek yapılar var. Marmara’yı konuşuyoruz, mutlaka deprem gerçekleşecek. Bunları yaşayacağız. İnşallah can kayıplı depremler yaşamayız. 15-20 saniye sürmüştür. İnsanlar balkondan atlıyor veya merdivenlere yöneliyor, çok tehlikeli. Bölge faylarla kaplı. Buna hazırlıklı olmak lazım. Türkiye’de 5.5 ‘u geçen her deprem hasar bırakabiliyor, özellikle kırsal kesimde.
Benim kişisel düşüncem vatandaşlarımızın bir süre sokakta güvenli yerde olmalarını tavsiye ediyorum. Tedirginlikleri atmak için bir süre sokakta olmak faydalı olabilir, artçılar hissedilmez. Resmi açıklamalara dikkat etmek gerekiyor. Bilgi kirliliğine tevessül etmesinler. Komplo teorileri üretiliyor, biz bilgi toplumayız. Valiliğin, AFAD’ın yapacağı açıklamaları dikkate almak gerekiyor.
Hatay’da da hissedilmiş. Hatay’da çok ciddi şekilde hissedilmiş. Maraş’ta, Mersin’de hissedilmiş olması çok geniş bölge olduğunu gösteriyor. Yapıların altındaki zemin durumunu da dikkat etmek gerekiyor. Geniş bir Çukurova düzlüğü var. Zemin de insanları öldürür. Yapı stokları orta büyüklükteki depremlerde bile yıkılabilir. Bunun şakası yok, binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti.”
Yorumlar
Kalan Karakter: